San Escobar to nieistniejący kraj, o którym zrobiło się ostatnio bardzo głośno za sprawą przejęzyczenia naszego Ministra Spraw Zagranicznych. Cała ta afera zwraca naszą uwagę na obszar Ameryki Środkowej, ponieważ fikcyjne państwo miałoby się właśnie tam znajdować, w sąsiedztwie Meksyku.
Co pije się nad basenem Morza Karaibskiego?
W Meksyku oraz okolicznych krajach, czyli także w mitycznym San Escobar popularne są raczej napoje ziołowe. Słynne agua de jamaica to nic innego jak podawany na zimno mocny napar z hibiskusa, obficie posłodzony i serwowany z dużą ilością kruszonego lodu.
Powszechnie spotkać można również napary z różnych odmian miejscowej mięty parzonej i podawanej na różne sposoby oraz z różnymi dodatkami, jak choćby z trawą cytrynową.
Bardzo ciekawym napojem jest agua fresca. Jest to orzeźwiający napój przygotowany ze zblendowanych owoców, naparów kwiatowych oraz zbóż z dodatkiem wody i cukru. Częstym dodatkiem jest agua de horchata,czyli popularne w tym regionie mleko roślinne podobne do tego, które można kupić powszechnie w Polsce, choć u nas najpopularniejsze jest sojowe.
W Ameryce Łacińskiej przygotowuje się powszechnie horchatę z migdałów, orzechów ziemnych, sezamu, jęczmienia lub (szczególnie popularna w Meksyku) z ryżu z dodatkiem cynamonu i wanilii.
Warto zwrócić uwagę na jeszcze jedną roślinę popularną w Meksyku, a mianowicie ziele damiana. Jest to roślina, której suszone liście nadają się do przygotowania smacznego i zdrowego naparu. Damiana należy do rodziny męczennicowatych i występuje w regionie Ameryki Środkowej. Swoją nazwę zawdzięcza średniowiecznemu aptekarzowi Św. Damianowi.
Popularności listki damiany zyskały przede wszystkim jako afrodyzjak działający równie skutecznie zarówno na mężczyzn jak i na kobiety. Zwiększa ukrwienie narządów płciowych, pozwala zwalczać impotencję oraz wykazuje działanie moczopędne oraz przeciwbakteryjne.
W kulturze meksykańskiej mówi się o wielkiej popularności tej rośliny w czasach prekolumbijskich jak i późniejszych. Podobno likier z damiany był składnikiem oryginalnej Margarity, czyli słynnego drinka.
Gdyby zatem San Escobar istniał z całą pewnością poczęstowano by nas tam likierem z damiany lub chociażby herbatką z tych liści.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
199 Produkty
Herbata aromatyzowana
76 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
96 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Najlepsza herbata na katar. Herbata zatkany nos
Kiedy mamy katar lub zatkany nos, polecamy naturalną i zdrową herbatę na bazie herbaty zielonej[...]
lis
Jaką liściastą herbatę wybrać? Polecane najsmaczniejsze herbaty – ranking
Bardzo często pytacie nas: jaką herbatę na wagę kupić na początek, która będzie najlepsza? Przygotowaliśmy[...]
maj
Herbata z mikrofalówki jest zdrowsza i lepsza? Sprawdź nasz test!
Dr Quan Vang z z Uniwersytetu w Newcastle twierdzi, że herbata z mikrofalówki jest zdrowsza[...]
2 Comments
kwi
Gaiwan. Symbol nieba, człowieka i ziemi
Gaiwan: czarka z przykrywką (gai- przykrywka, wan- czarka), to bardzo przydatne naczynie do parzenia herbaty.[...]
paź
Przepis na serową herbatę. Jak zrobić mrożoną herbatę cheese tea?
Cheese tea, czyli herbata serowa, bo to o niej mowa, jest pomysłem nietypowym. Napój z[...]
cze
Wstęp do parzenia herbaty
Chociaż pijemy dużo herbaty, plasując się na 31 pozycji w światowym rankingu (dwa oczka wyżej[...]
sie
Herbata czarna Darjeeling z pierwszego zbioru – parzenie tradycyjne i cold brew
Phoobsering, Singell, Seeyok to nazwy ogrodów, z których pochodzą moje herbaty. Zbiór to tegoroczny First[...]
lip
Jak przechowywać liście herbaty pomiędzy kolejnymi parzeniami?
Wiele osób pyta, jak długo można przechowywać liście do następnego parzenia. - Czy można zostawić[...]
lip