Cóż nas lepiej rozgrzewa niż czarna herbata z miodem i cytryną, gdy zdarzy nam się przemarznąć lub zmoknąć podczas jesiennego spaceru? Jest to metoda z apteczki prababci, a jednak wciąż popularna i skuteczna. To, że czarna herbata rozgrzewa, cytryna daje witaminę C, a miód radzi sobie z infekcjami wiadomo nie od dziś. Można jednak dla swej odporności i dla rozgrzania się zrobić więcej zastępując czasem sprawdzone stare metody innymi, mniej popularnymi. Co jeszcze można włożyć do czajniczka jesienią?
Pomysł na herbatkę wzmacniającą odporność w jesiennie wieczory
Jednym z pomysłów jest zielona herbata. Jej duży potencjał antyoksydacyjny oraz liczne aktywne polifenole sprawiają, że jest ona w stanie wzmocnić nasze ciało podczas walki z infekcją. Pozwala wzmocnić nasz układ odpornościowy i – jak dowiedziono – zwiększyć odpowiedź immunologiczną przy różnego rodzaju infekcjach. Choroby oraz przyjmowane leki zwiększają także stres oksydacyjny, czyli ilość wolnych rodników w naszym ciele. Przeciwutleniacze zawarte w herbacie pomagają pozbyć się ich z naszego ciała.
Jeżówka purpurowa, czyli znana echinacea, to zioło, które również możemy z powodzeniem parzyć i zastąpić nim kubek rozgrzewającej herbaty, dzięki zdolności tej rośliny do wspomagania układu odpornościowego. Tradycyjna medycyna zalecała napar z jeżówki jako lek na grypę i przeziębienie mogący znacznie złagodzić i skrócić chorobę. Przeprowadzono jednak badanie dowodzące, że picie naparu jeżówki nie ma wpływu na długość choroby, chyba że wypije się ją jeszcze przed wystąpieniem pierwszych objawów. Dlatego wiele osób pija echinacee profilaktycznie. Wykazano, że pita regularnie zmniejsza o połowie szanse przeziębienia i skraca nawet o połowę czas trwania choroby. W innych badaniach wykazano, że jeżówka działa dezaktywująco na koronawirusy, które odpowiadają za wiele przeziębień.
Do herbaty możemy także wrzucić wiele różnych dodatków. Każdy zgodzi się, że cynamon, goździki i imbir nie tylko nadają herbacie zimowy charakter i poprawiają jej aromat, ale także rozgrzewają. Okazuje się, że wszystkie one mają liczne właściwości prozdrowotne. Cynamon wykazuje działanie przeciwzapalne, goździki przeciwbakteryjnie i przeciwbólowe, a imbir może chronić przed infekcjami oraz przed wirusami atakującymi drogi oddechowe.
Dodatek miodu i cytryny także ma liczne, udowodnione badaniami, korzystne właściwości w przypadku przeziębienia. Miód może okazać się skuteczniejszym sposobem na przeziębienie niż niektóre leki. Szczególnie poleca się go dzieciom (powyżej 1 roku życia). Pamiętajmy jednak, że traci na właściwościach dodany do gorącej herbaty. Najlepiej działa jedzony na zimno lub w nieco ostudzonej herbacie. Bardzo u nas popularna w herbacie jest cytryna, która nie tylko smakuje i dobrze komponuje się z aromatem czarnej herbaty, ale także dostarcza spore ilości witaminy C. Poza cytryną, dla dużej zawartości witaminy C, warto polecić napar z dzikiej róży, ponieważ już 3 jej owoce zaspokajają dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.
Nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę, ale przy chorobach sprawdzają się także napary ziołowe, które niekoniecznie kojarzą się z przeziębieniem, a mogą przynieść ulgę w wielu dolegliwościach. Na przykład mięta działa przeciwbakteryjnie, niweluje bóle głowy i pomaga zasnąć. Obecny w niej mentol ułatwia oddychanie. Podobnie rumianek kojarzący nam się raczej z problemami z żołądkiem i okładami na zaczerwienione oczy, może być pity w czasie przeziębienia. Jest to napar, który również koi i poprawia jakość snu, wspiera układ odpornościowy w walce z infekcjami.
Nie ważne czy już się przeziębiliśmy czy zwyczajnie obawiamy się infekcji w sezonie grypowym, warto pić herbatę i napary ziołowe. Warto także spojrzeć nieco szerzej na rozgrzewające napoje by zobaczyć więcej możliwości niż tylko kubek czarnej herbaty z cytryną.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Po więcej szczegółów zapraszamy do:
- In vitro antiviral activity of Echinaforce, an Echinacea purpurea preparation, against common cold coronavirus 229E and highly pathogenic MERS-CoV and SARS-CoV, Johanna Signer, Hulda Run Jonsdottir, Werner C. Albrich, Marc Strasser, Roland Züst, Sarah Ryter, Rahel Ackermann-Gäumann, Nicole Lenz, Denise Siegrist, Andreas Suter, Roland Schoop, Olivier B. Engler
- Dietary supplementation of Echinacea purpurea powder improved performance, serum lipid profile, and yolk oxidative stability in laying hens. Elaheh Jahanian, Rahman Jahanian, Hamid-Reza Rahmani & Masoud Alikhani
- Immunomodulation with echinacea – a systematic review of controlled clinical trials, D Melchart, K Linde, F Worku, R Bauer, H Wagner
- Evaluation of echinacea for the prevention and treatment of the common cold: a meta-analysis Sachin A Shah, Stephen Sander, C Michael White, Mike Rinaldi, Craig I Coleman Anti-inflammatory activity of cinnamon (C. zeylanicum and C. cassia) extracts – identification of E- cinnamaldehyde and o-methoxy cinnamaldehyde as the most potent bioactive compounds Dhanushka Gunawardena, Niloo Karunaweera, Samiuela Lee, Frank van Der Kooy, David G Harman, Ritesh Raju, Louise Bennett, Erika Gyengesi, Nikolaus J Sucher, Gerald Münch
- Antimicrobial Activities of Clove and Thyme Extracts, B C Nzeako,* Zahra S N Al-Kharousi, and Zahra Al-Mahrooqui
- Antibacterial effect of Allium sativum cloves and Zingiber officinale rhizomes against multiple-drug resistant clinical pathogens, Ponmurugan Karuppiah and Shyamkumar Rajaram
- Fresh ginger (Zingiber officinale) has anti-viral activity against human respiratory syncytial virus in human respiratory tract cell lines, Jung San Chang, Kuo Chih Wang, Chia Feng Yeh, Den En Shieh, Lien Chai Chiang
- Honey for treatment of cough in children, Ran D. Goldman, MD FRCPC
- Effect of honey, dextromethorphan, and no treatment on nocturnal cough and sleep quality for coughing children and their parents, Ian M Paul, Jessica Beiler, Amyee McMonagle, Michele L Shaffer, Laura Duda, Cheston M Berlin Jr
- A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.) Diane L McKay, Jeffrey B Blumberg
- Effectiveness of Oleum menthae piperitae and paracetamol in therapy of headache of the tension type, H Göbel, J Fresenius, A Heinze, M Dworschak, D Soyka
- Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future, Janmejai K Srivastava, Eswar Shankar and Sanjay Gupta
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
199 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Oznaczenie zbiorów herbaty
Oznaczenia związane są ze zbiorami herbaty FF First Flush Herbata pochodząca z pierwszego zbioru, który[...]
mar
Herbata zielona Liu An Gua Pian właściwości, historia, produkcja
Smak i aromat tej herbaty opisywane są jako niezwykle orzeźwiające i roślinne. Doszukać się można[...]
sty
Kostki lodu z zielonej herbaty, przepis
Kostki lodu z zielonej herbaty to bardzo dobry sposób na ochłodzenie naszej zielonej herbaty, którą[...]
sie
Ruanda FOP Rukeri – czarna herbata: parzenie, opinie
Herbatę zaparzyłam wodą o temperaturze 95 stopni. Użyłam 3 gramy suszu i parzyłam przez 2[...]
sie
Herbata ziołowa na alergię: pokrzywa, parzenie
Obecnie doceniamy pokrzywę za inne, bardziej udokumentowane właściwości prozdrowotne w tym zdolność do ograniczania uciążliwych[...]
kwi
Herbata Darjeeling: zbiory, parzenie, umiejscowienie
Każdego roku wraz z początkiem wiosny wszyscy fani herbaty i wiosennych, świeżych smaków nagrzewają swoje[...]
1 Comments
maj
Legendarna herbata zielona Anji Bai Cha
Herbata Anji Bai Cha to herbata legendarna. Pierwsze wzmianki o niej znajdziemy w tekście z[...]
kwi
Herbata Asam (Assam)
Wielu z nas zna herbatę asamską ze swej codzienności. Jest dostępna w sklepach i często[...]
wrz