Ice tea – mrożona hebrata
Ice tea to wynalazek, który powstał w USA w czasie targów herbacianych. Okazało się, że niezwykle upalna pogoda zniechęcała ludzi do degustowania gorącej herbaty. Jeden z wystawców postanowił zatem dodać do swojej herbaty lodu, co okazało się strzałem w dziesiątkę. Od tej pory mrożona herbata dostarcza orzeźwienia w upalne dni na całym świecie. Mrożona herbata to w naszym klimacie dobre rozwiązanie w lecie, ponieważ doskonale orzeźwia.
Narody zamieszkujące gorące i pustynne strefy klimatyczne w czasie upału preferują raczej napary gorące, które pozwalają wyrównać ciepłotę ciała i utrzymać wodę w organizmie przy bardzo suchym klimacie. W naszej strefie klimatycznej nie ma to tak wielkiego znaczenia dlatego bardziej cenimy sobie orzeźwienie. Wiele osób przygotowuje ją parząc na gorąco herbatę, a następnie studząc ją i dodając lodu. Nie jest to jednak jedyny sposób. Pomijając butelkowane ice tea, w których niemalże nie ma herbaty, możemy przygotować zimną herbatę łatwiej przeprowadzając zimne parzenie.
Jak zrobić mrożoną herbatę?
Najprostszym sposobem na zrobienie ice tea z herbaty jest metoda „cold brew”. „Cold brew” oznacza dosłownie zimne parzenie i występuje tutaj sprzeczność w samej nazwie, ponieważ parzenie kojarzy się z zalaniem czegoś wodą gorącą, natomiast zimne parzenie to zalanie suszu wodą zimną, lodowatą lub zasypanie lodem. Pojęcie to jest stosowane przez baristów w odniesieniu do kawy, jednak herbata również świetnie się do tego nadaje.
Czym się różni zimne parzenie od ciepłego?
W czasie zimnego parzenia do naparu przechodzi inny zestaw substancji chemicznych, które dają inny smak i inne działanie. Przede wszystkim:
– uwalnia się jedynie niewielka część katechin
– oraz około połowa kofeiny, dzięki czemu napar jest mniej pobudzający oraz łagodniejszy w smaku.
– Nie wyczuwa się typowej dla herbaty goryczy, która ustępuje miejsca słodkiemu posmakowi.
– Ponadto napar zachowuje znacznie więcej witamin, które w większości są rozkładane przez wysoką temperaturę.
Jak przygotować herbatę na zimno?
Najłatwiejszą metodą jest zalanie w dużym dzbanku suszu herbacianego zimną wodą (1g liści na 100ml) i pozostawienie w lodówce na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. W ten sposób przygotowane ice tea nie będzie gorzkie ani przeparzone.
Skąd się wzięła idea zimnego parzenia herbaty?
Pochodzi od japońskiego sposobu zwanego shinobicha czyli parzenia herbaty lodem. Szlachetna zielona herbata z Japonii cechuje się smakiem umami, który jest bardzo ceniony przez Japończyków. Odkryli oni, że herbata zaparzona na zimno ma inny smak i działanie od tej parzonej tradycyjnie. Niektóre substancje wymagają wysokiej temperatury, aby wydostać się z liści dzięki czemu napar shinobicha jest bogatszy w umami oraz słodszy.
Jak zaparzyć shinobicha?
Jest kilka metod. Chodzi o parzenie lodem co można przeprowadzić bezpośrednio zasypując kostkami susz herbaciany w specjalnym naczyniu do herbaty takim jak hohin lub shiboridashi i zlewaniu do czarki naparu gdy tylko lód się rozpuści. Inna metoda polega na zasypaniu większej ilości herbaty lodem w czajniku i zaczekaniu do całkowitego rozpuszczenia się lodu. Następnie napar rozlewa się do czarek.
Ice tea z Yerba mate – terere
Innym tradycyjnym sposobem parzenia na zimno jest pochodzące z Ameryki Południowej terere czyli zaparzenie lodem yerba mate. Jest to roślina, która poza szeregiem korzystnych dla naszego ciała substancji zawiera także dużo kofeiny i głównie dla niej jest pita. Terere to yerba mate zasypana lodem w matero czyli tradycyjnym naczyniu. Tutaj za pomocą specjalnej rurki bombilli wypija się to co się rozpuści. Niektóre marki produkujące yerba mate wypuściły na rynek specjalne odmiany o większych liściach specjalnie dedykowane terere.
Czy można użyć tylko herbaty?
Cold brew świetnie udaje się z innymi rzeczami, które na co dzień parzymy. Można dzięki temu odkryć nowe nuty smakowe, lub zupełnie inaczej spojrzeć na znane już napary. Polecamy yerba mate, która oryginalnie zaparzona na zimno nazywa się terere i świetnie pobudza oraz orzeźwia. Doskonale udaje się także rooibos, który nawadnia i dostarcza makroelementów. Parzyć tam możemy również ulubione zioła. Doskonale sprawdza się zimny napar z odprężającej lawendy lub bogatego w witaminy hibiskusa.
Ice tea owocowe
Możemy poza herbatą i ziołami przygotować na zimno nasze ulubione napary owocowe. Na rynku dostępnych jest wiele mieszanek owocowych nie mających w składzie herbaty, które cenione są zwłaszcza za zawartość witamin, owocowy smak oraz brak kofeiny dzięki czemu świetnie nadają się na wieczór oraz dla dzieci. Zimne parzenie możemy z powodzeniem przeprowadzić również na naszych ulubionych owocowych mieszankach co stanowi świetną alternatywę dla chemicznie słodzonych i aromatyzowanych syropów przeznaczonych do rozcieńczania wodą w lecie.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok. Korekta: Patryk Płuciennik.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
189 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Big Active Zioła Mnicha na Odchudzanie, opinie
Big Active Zioła Mnicha na Odchudzanie to mieszanka ziół, yerba mate, czerwonej herbaty i yerba[...]
paź
Yerba mate, wartości odżywcze Yerba mate Amanda
Zawartość wartości odżywczych w Yerba mate Amanda. Wartości odżywcze w 50g Yerba mate zaparzonych 500ml[...]
lip
Kawa na Cyprze
Cypr to kraj stojący pod znakiem kawy. Tak, jak w wiekszosci państw basenu morza Sródziemnego,[...]
mar
Jak długo można trzymać Yerba mate w naczyniu? Jakie robić odstępy między kolejnymi parzeniami?
Yerba Mate można parzyć kilka razy, a nawet kilkanaście razy. Ten sam susz można zalewać[...]
4 Comments
lut
Herbata Si Ji Chun Oolong
Nazwa Cztery Pory Roku - wiosna, choć dość poetyczna, pochodzi od tego, że krzewy herbaciane[...]
wrz
Smoothie z zieloną herbatą i Yerba Mate w owocach, czyli Czajnikowy Kocha Gotować
Czajnikowy.pl gościł w programie Kocham Gotować. Przygotowaliśmy Yerba Mate w owocach, a z miąższu zrobiliśmy[...]
sie
Herbata relaksująca i odprężająca
Wielu z nas zmaga się ze stresem, o który w ostatnich czasach nietrudno. Stres natomiast[...]
lis
Związki chemiczne w herbacie, polifenole, aminokwasy, enzymy, pigmenty, węglowodany, alkaloidy, minerały, substancje lotne
Najważniejszymi związkami w świeżych liściach herbaty odpowiedzialnymi za odpowiedni produkt końcowy są: polifenole, aminokwasy, enzymy,[...]
cze