Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Co to jest oolong?
Oolong to jeden w rodzajów herbaty. Często określa się go mianem herbaty szmaragdowej, turkusowej lub niebieskiej. Jak wyjaśnia na swoim blogu Anna Włodarczyk, Chińczycy do określania tego rodzaju herbaty używają sformułowania qing cha, które oznacza herbatę w kolorze qing. Oolong (można się spotkać także z pisownią wulong), jest też określany mianem smoczej herbaty.
Herbatę oolong możemy usytuować gdzieś pomiędzy herbatami zielonymi i czarnymi. Jest to bardzo bogaty i różnorodny rodzaj herbat. Jest tak, ponieważ etap produkcji, w którym liście herbaty podlegają utlenianiu, można wydłużać lub pozostawić go zupełnie krótkim. Gdy utlenianie było krótkie i jego stopień jest niski otrzymujemy oolongi o kolorze zielonym, lżejsze i słodsze. Gdy natomiast czas utleniania wydłużymy otrzymamy oolongi ciemne, przypominające czarne herbaty. Jak można się domyślać, różnice pomiędzy tymi dwoma herbatami będą widoczne już na pierwszy rzut oka. Kolor, zapach, forma, smak oraz kolor naparu będą bardzo różne.
Warto zwrócić uwagę na ten rodzaj herbat, ponieważ ma bardzo wiele do zaoferowania a kontrasty między lekko a mocno utlenianymi oolongami potrafią zaskoczyć. Sama na początku myślałam, że są to dwie różne grupy herbat.
Oolongi to jedne z moich ulubionych herbat. Bardzo fajnie parzy je się w stylu Gongfu, gdzie podczas licznych parzeń liście widowiskowo zwiększają swoją objętość.
Herbata Liu Pan Shui Red Oolong
Herbatę, która opisuję dzisiaj zaliczamy do oolongów mocniej utlenionych oraz dodatkowo lekko podprażanych. Susz jest ciemnozielony, matowy, mocno zwinięty, wydłużony. Nazwa pochodzi od miasta, w którym jest produkowana czyli Liupanshui z prowincji Guizhou.
Susz ma słodki zapach, nieco przypominający mi herbaty z Darjeeling. Swoją magię zaczyna pokazywać w ogrzanym naczyniu, gdy herbata zaczyna pachnieć słodko, miodowo, nieco jak chrupkie pieczywo. Zawsze bardzo mi się podoba ta wyraźna zmiana w zapachu.
Swoją herbatę zaparzyłam wspomnianą metodą Gongfu, w czajniczku 150 ml. Pierwsze parzenie 3 gramów herbaty przeprowadziłam w wodzie o temperaturze 90 stopni i wczasie 1 minuty. Napar wyszedł o pięknym ciepło żółtym kolorze. W ustach napar jest jedwabisty, słodkawy i nieco śliwkowy. Kolejne parzenia były podobne, a wykonałam ich chyba z 5 zanim napar zaczął znacząco tracić na swoim smaku.
Herbata w sam raz na rozpoczęcie jesieni. Smaczna, ciekawa wizualnie i w sam raz na braki słońca.
Źródła: morzeherbaty.pl/tag/oolong/page/2/, morzeherbaty.pl/2010/04/dlaczego-herbaty-turkusowe/, Zapiski o herbacie, Robert Tomczyk
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
189 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
5 najpopularniejszych mitów na temat kawy
Badania potwierdzają, że nie ma przeciwwskazań dla picia kawy w czasie ciąży. Należy jednak zachować[...]
paź
Czarna herbata Gunpowder Black. Słodka czarna herbata
Herbatę przygotowałam w czajniczku - łyżeczka herbaty na czajniczek wody. Wodą o temperaturze 95 stopni[...]
1 Comments
gru
Ile trzeba dodać zimnej wody do wrzątku, żeby otrzymać odpowiednią temperaturę?
Przedstawiamy proporcje w jakich należy zmieszać ciepłą (zaraz po ugotowaniu) wodę z zimną. Założyliśmy, że[...]
lip
Filtry do kawy: rodzaje, jak używać, rozmiary
Zaparzenie idealnej filiżanki kawy wymaga od nas drobiazgowości i dbania o szczegóły. Po znalezieniu ulubionego[...]
lut
Kiedy należy pić wodę do kawy? Przed, po czy w trakcie espresso?
Podawanie wody do espresso jest przez wielu traktowane jako obowiązek, a złamanie tej zasady często[...]
lis
Gdzie rośnie herbata? Warunki uprawy herbaty
Krzewy herbaciane dla swojego prawidłowego rozwoju wymagają konkretnych warunków klimatycznych. Okazuje się, że najwyższej jakości[...]
sie
Yerba Mate Ognista
Yerba Mate Ognista. Czysta brazylijska Yerba Mate palona ma charakterystyczny prażony smak, nieco zbliżony do[...]
sie
Bylica pospolita. Herbatka z Czarnobyla?
Dziś chciałbym polecić herbatkę ziołową, która nie jest zbyt popularna, a nawet nieco niekanoniczna, ponieważ[...]
cze