Irańczycy lubią herbatę słodką i mocną. Podobną do tej, jaką piją się w Turcji. W powszechnym użyciu są także samowary, które są wręcz narodowym sposobem parzenia herbaty w sąsiadującym z Iranem, Azerbejdżanie.
Iran jest krajem muzułmańskim, a po rewolucji Islamskiej kieruje się prawem szariatu. Ma to oczywisty związek z herbatą, ponieważ nowe prawo, wprowadzone na przełomie lat 70 i 80 ubiegłego wieku zakazywało między innymi picia alkoholu. Dotąd wino pełniło ważną funkcję w życiu Irańczyków i musiało zostać czymś zastąpione. Najpierw sięgnięto po kawę, a potem po herbatę, która była tu już dobrze znana od niepamiętnych czasów. Wynika to z faktu, że przebiega tędy słynny szlak jedwabny, którym transportowano do Europy nie tylko jedwab ale też inne towary, w tym herbatę.
Ciekawostką jest fakt, że czarną herbatę przygotowuje się także często już posłodzoną i bywa, że podaje się ją w postaci dwuwarstwowego napoju. Parzenie w samowarze jak i w stylu tureckim polega na rozcieńczeniu esencji herbacianej wrzątkiem. Wlewając do szklanki najpierw wrzątek ze sporą ilością cukru, a następnie herbatę możemy uzyskać niemieszające się od razu warstwy.
Co do upraw herbaty w samym kraju zauważyć trzeba, że kupcy Irańscy sprowadzali herbatę z Indii i to tam pod koniec XIX wieku wybrał się Kahef Al Saltaneh z misją ambasadora. Sprowadził on pierwsze 3000 nasion do kraju i już po paru latach w regionie Lahijan nad morzem Kaspijskim, szumiały herbaciane krzewy. Jego plan udał się dzięki podstępowi, ponieważ w tamtych czasach Brytyjczycy zazdrośnie strzegli sekretów produkcji herbaty. Kahef Al Saltaneh znał jednak biegle język francuski i udając francuskiego robotnika zaangażował się do pracy na brytyjskiej plantacji. W ten sposób nie tylko wszystkiego się dowiedział, ale też zdobył nasiona.
W latach trzydziestych powstała pierwsza fabryka. Przemysł herbaciany szybko się rozwijał lecz na początku XXI wieku przeżył kryzys co doprowadziło do zamknięcia wielu plantacji i znacznej redukcji produkcji.
Obecnie produkuje się w Iranie głównie herbatę czarną oraz na niedużą skalę także zieloną.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
199 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Historia Yerba Mate, pochodzenie Yerba Mate
Legenda opowiadająca o powstaniu Yerba Mate głosi, że Boginie Księżyca i Chmury przybyły zwiedzić Ziemię.[...]
wrz
Herbata miętowa, mięta egipska Nana
Herbata miętowa, mięta egipska Nana parzenie. Parzenie: 1 łyżka mięty na 200 ml wody, woda[...]
1 Comments
mar
Herbata dla Horeca
Lokale gastronomiczne stają w obliczu ważnego wyzwania jakim jest dopasowanie serwowanej przez siebie herbaty do[...]
wrz
Jak wyczyścić dzbanek zaparzacz IngenuiTEA?
Czyszczenie zaparzacza IgenuiTEA jest bardzo proste. Można bez problemu myć go w zmywarce: wystarczy zdjąć[...]
kwi
Herbata mleczny oolong. Milk oolong
Herbata i mleko? Nie wszystkim to odpowiada i jak mogliśmy ostatnio przeczytać, również wpływa na[...]
1 Comments
kwi
Zasady parzenia herbaty, 10 porad jak parzyć herbatę – sekrety
Herbatę można zaparzyć na wiele sposobów. Jest kilka zasad, którymi musicie się kierować ale cała[...]
4 Comments
maj
Kalorie w świątecznej herbacie
Herbata na święta, herbata na zimę. Zdecydowanie przepraszamy się z gorącym kubkiem, nawet jeśli zaniedbywaliśmy[...]
gru
Yerba mate saborizada
Yerba mate saborizada to oznaczenie spotykane na opakowaniach yerba mate. Odnosi się do yerba mate[...]