ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata w Iranie – jak parzy się herbatę w samowarze i jaka jest jej historia?

Irańska herbata to nieodłączny element codzienności, symbol gościnności i tradycji. Jest mocna, aromatyczna i bardzo słodka – często porównywana do herbaty tureckiej. Popularność samowarów sprawia, że parzenie herbaty w Iranie to prawdziwy rytuał, szczególnie zbliżony do stylu tureckiego i azerbejdżańskiego.

Dlaczego Irańczycy piją mocną, słodką herbatę?

Iran to kraj muzułmański, w którym po rewolucji islamskiej w latach 70. i 80. XX wieku zakazano spożycia alkoholu na mocy szariatu. Wino, wcześniej obecne w irańskiej kulturze, musiało zostać czymś zastąpione. Najpierw sięgnięto po kawę, a następnie po herbatę. Ta ostatnia szybko zyskała miano narodowego napoju.

Znaczenie herbaty w Iranie jest również efektem położenia geograficznego – przez kraj przebiegał słynny Szlak Jedwabny, którym transportowano m.in. herbatę do Europy.

Jak wygląda tradycyjne parzenie herbaty w Iranie?

Parzenie herbaty w samowarze to jeden z najbardziej rozpoznawalnych zwyczajów. W Iranie często stosuje się metodę warstwową:

  • Do szklanki najpierw wlewa się wrzątek z cukrem,
  • Później dodaje się skoncentrowany napar herbaciany z górnej części samowaru,
  • W efekcie powstaje dwuwarstwowy napój o ciekawym wyglądzie.

Więcej na temat stylu parzenia możesz przeczytać tutaj: parzenie herbaty po turecku vs. samowar.

Skąd wzięła się herbata w Iranie?

Historia irańskiej herbaty zaczyna się pod koniec XIX wieku. Do tego czasu kraj importował herbatę głównie z Indii. Wszystko zmienił Kahef Al Saltaneh – dyplomata, który udał się do Indii i podstępem zdobył nie tylko wiedzę o uprawie, ale i 3000 nasion herbaty.

Znając język francuski, podszył się pod pracownika francuskiego pochodzenia i zatrudnił na brytyjskiej plantacji herbaty. Dzięki temu udało mu się zdobyć cenne informacje i materiały do sadzenia.

Pierwsze uprawy i rozwój przemysłu herbacianego

Wkrótce po powrocie do kraju zasadzono pierwsze krzewy herbaciane w regionie Lahijan nad Morzem Kaspijskim. W latach 30. XX wieku powstała tam pierwsza fabryka herbaty. Przemysł szybko się rozwijał, a Iran przez dekady produkował znaczne ilości herbaty.

Kryzys i stan obecny produkcji herbaty w Iranie

Na początku XXI wieku irański przemysł herbaciany przeżył poważny kryzys. Wiele plantacji zostało zamkniętych, a produkcja znacząco spadła. Obecnie Iran produkuje głównie herbatę czarną, a w mniejszych ilościach także herbatę zieloną. Mimo spadku produkcji, herbata pozostaje jednym z najważniejszych napojów w kraju.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Dlaczego kawa jest kwaśna? Kawy o niskiej kwasowości

Spór o kwasowość to wynik tego, że juz dawno zapomnieliśmy, że to co pijemy, to[...]

Złote mleko, herbata z kurkumą

Latte na bazie mleka i kurkumy, nazywane Złotym Mlekiem, jest tak bardzo popularne w Wielkiej[...]

Przepis na Pink Coconut na hibiskusie

Aby przygotować najmodniejszy specjał tego lata nie można jednak dodać do niego mleka, które w[...]

Podróż herbaty: najlepsza herbata na świecie

Za kolebkę herbaty uważa się ogólnie Chiny, lecz głównie dlatego, że kultura picia jest tam[...]

1 Comments

Herbata zielona Gyokuro – jedna z najszlachetniejszych na świecie

Gyokuro jest to uważana za najszlachetniejszą z japońskich, a czasem także za najszlachetniejszą na świecie[...]

1 Comments

Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: czasy parzenia, wpływ wody na napar

Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: czasy parzenia, wpływ wody na napar

Herbata zielona Gunpowder

Gunpowder to bardzo ceniona odmiana zielonej herbaty, której listki zwijane są w małe perełki o[...]

Ile minut trzeba czekać na 80 stopni?

Jeśli zagotujemy 1 litr wody w czajniku elektrycznym, to bez otwierania górnej pokrywki woda osiągnie[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.