Ilex Guayusa, czyli ostrokrzew gujański słusznie nazywany jest siostrą yerba mate. Miłośnikom ostrokrzewu paragwajskiego nie trzeba przedstawiać tego kolejnego z rodziny ostrokrzewów, który swą popularność zawdzięcza kofeinie. Substancji wcale nie tak powszechnej w przyrodzie. Czy można zaryzykować stwierdzenie, że gdyby nie kofeina, na niektóre rośliny człowiek nigdy nie zwróciłby uwagi? Jako herbaciarz i entuzjasta yerba mate mam nadzieję, że nie. Fakt jest jednak taki, że to kawa i herbata są najpowszechniejszymi napojami na świecie. Większość z nas nie wyobraża sobie bez nich dnia. Podobnie rzecz ma się z yerba mate i guayusą, które odegrały podobną rolę w swojej części świata. Obie używane były od niepamiętnych czasów przez natywnych mieszkańców Ameryki Południowej i obu przypisywano magiczne wprost właściwości. Obie były stosowane przez myśliwych dla zwiększenia koncentracji i odpędzenia snu. Wreszcie obie pełniły i do dziś pełnią ważną rolę społeczną.
Co to jest guayusa?
Jest to mówiąc najprościej odpowiednik yerba mate występujący w dżungli u podnóża Andów. O ile ostrokrzew paragwajski, czyli yerba mate pobudza w centralnej i wschodniej części Ameryki Południowej, na styku Paragwaju, Brazylii i Argentyny, o tyle guayusę znaleźć można w Ekwadorze, Peru i Kolumbii. Jest to tak jak mate odmiana ostrokrzewu i tak jak i ona pobudza i wspomaga zdrowie. Pierwsze wzmianki o niej pochodzą z relacji misjonarzy z XVII i XVIII wieku, którzy opisali użycie tej rośliny przez miejscową ludność. Roślina ta jednak była w użyciu już od bardzo downa czego dowodzi znaleziony pęk liści w pochówki datowanym na szósty wiek naszej ery. Co ciekawe guayusą zainteresowali się Jezuici, którzy zasłynęli w innej części kontynentu z handlu yerba mate. Mimo to Ekwadorski ostrokrzew praktycznie nie zdobył popularności.
Co zawiera i jak działa guayusa?
- Działa pobudzająco, zawiera kofeinę, teobrominę oraz inne metyloksantyny, których połączenie daje wyraźne uczucie pobudzenia. Samej kofeiny jest tutaj około 19 mg na każdy gram liści co oznacza, że napar z łyżeczki suszu (ok. 2g) będzie porównywalny pod kątem kofeiny z przeciętnym kubkiem zielonej herbaty.
- Poprzez zawarte w guayusie katechiny kofeina uwalnia się stopniowo i daje pobudzenie nawet na kilka godzin.
- Ma działanie przeciwutleniające dzięki sporej zawartości polifenoli. Przeprowadzone badania porównujące pod tym kątem guayusę i herbatę pokazują, że zdolność wychwytywania wolnych rodników guayusa osiąga na poziomie 50%, a zdolność obniżania stresu oksydacyjnego na poziomie 60-80%. Właściwości przeciwzapalne były na tym samym poziomie.
- Obniża poziom cukru we krwi i sprzyja utracie wagi.
- Poprawia skupienie i uspokaja.
- Zawiera występującą też w herbacie L-teaninę.
- Dostarcza wielu witamin i minerałów.
Czy guayusa jest bezpieczna?
Oczywiście, że jest bezpieczna. Jest to napój szeroko przebadany i dopuszczony do spożycia. Ma długą tradycję bezpiecznego stosowania. Nie wykazuje efektów ubocznych innych niż te związane z kofeiną i ewentualną na nią nadwrażliwością lub jej nadużyciem. Pewne kontrowersje wiążą się z tradycyjną rolą tego napoju. Używano go do plemiennych rytuałów. Ceremonii kontaktów z duchami. Guayusa miała powodować świadome śnienie, ułatwiała kontakt z duchami przodków oraz stanowiła składnik ziołowej mieszanki halucynogennej zażywanej przez szamanów. Sama jednak nie wykazuje takich właściwości psychoaktywnych, które można by uznać w potocznym rozumieniu za narkotyczne.
Jak przygotować napar ilex guayusa?
Wbrew temu czego można by oczekiwać od naparu z ostrokrzewu, nie przygotowuje się go tradycyjnie w tykwie czy w ogóle przy użyciu akcesoriów do yerba mate. Wiele osób mimo to parzy guayusę jak yerba mate i nie ma z tym żadnego problemu poza temperaturą. Guayusę w odróżnieniu od yerba mate parzy się wrzątkiem co utrudnia picie przez metalową rurkę.
Najprostszym sposobem zaparzenia guayusy jest użycie około 2g suszu na kubek wrzątku. Parzenie powinno odbywać się w czasie około 5 minut. Napar należy odcedzić zupełnie jak herbatę lub inne zioła. Jeśli wolimy guayusę mocniejszą i bogatszą w kofeinę należy zwiększyć ilość suszu. Podobnie jeśli użyjemy chłodniejszej wody aby pić jak yerba mate.
Po więcej szczegółów zapraszamy do:
Health Benefits of Bioactive Compounds from the Genus Ilex, a Source of Traditional Caffeinated Beverages Ren-You Gan,† Dan Zhang,† Min Wang, and Harold Corke, Antioxidant and anti-inflammatory properties of Ilex guayusa tea preparations: a comparison to Camellia sinensis teas Madelein D Pardau, Andreia S P Pereira, Zeno Apostolides, June C Serem, Megan J Bester, A critical review of the composition and history of safe use of guayusa: a stimulant and antioxidant novel food Graham Wise, Adam Negrin
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
189 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Test najpopularniejszej kawy z marketu
Zgodnie z Waszymi sugestiami sprawdziliśmy, jak smakuje kawa dostępna w każdym markecie. Adam z pomocą[...]
1 Comments
maj
Przybylok i Płuciennik nominowani do Grand Video Awards 2018
Z dumą informujemy, że nasz film "W poszukiwaniu herbaty: Maroko" zdobył nominację do nagrody Grand[...]
paź
Bubble Tea nie taka zdrowa. Lepiej zrobić samemu, niż kupować gotową
Dystrybutorzy w procesie komponowania własnej bąbelkowej herbaty sugerują dodatki, które nie tylko nie mają nic[...]
sty
Zalety czarnej herbaty, czarna herbata właściwości zdrowotne
Zalety czarnej herbaty, czarna herbata właściwości zdrowotne. Czarna herbata cieszy się popularnością również dzięki swojemu[...]
1 Comments
mar
Jak parzyć żółtą herbatę, właściwości, pochodzenie, produkcja żółtej herbaty
Herbata żółta wywodzi się z Chin, jak większość herbat. Dlaczego żółta? Jedni uważają, że chińczykom[...]
kwi
Dlaczego herbata się pieni, mętnieje i ma kożuch?
Często widzimy w naszej filiżance czy kubku, że z herbatą dzieją się różne zaskakujące nas[...]
paź
Tea & Coffee World Cup 2014
Tea & Coffee World Cup 2014 to blisko 100 wystawców i wiele zróżnicowanych wydarzeń edukacyjnych,[...]
sty
Najlepsze przepisy na herbatę na upał
Kiedy za oknem wysokie temperatury a nam ciągle chce się pić, najlepiej zrobić sobie napój,[...]
cze