Guayusa – działanie, właściwości, jak parzyć napar z Ilex Guayusa
Guayusa (Ilex guayusa), znana też jako ostrokrzew gujański, często nazywana jest siostrą yerba mate. Roślina ta, naturalnie występująca u podnóża Andów, zdobywa coraz większą popularność jako źródło naturalnej kofeiny. Wśród miłośników naparów roślinnych, guayusa zyskuje uznanie dzięki swojemu działaniu pobudzającemu, przeciwutleniającemu i wspierającemu koncentrację.
Co to jest guayusa?
Guayusa to roślina z rodziny ostrokrzewów, podobnie jak yerba mate. Naturalnie występuje w Ekwadorze, Peru i Kolumbii. Używana była przez rdzennych mieszkańców Amazonii od setek lat – do rytuałów, wspomagania czuwania podczas polowań oraz jako napój towarzyski. Najstarsze ślady stosowania guayusy datowane są na VI wiek naszej ery.
Choć guayusą interesowali się jezuici (tak jak wcześniej yerba mate), nie zdobyła ona wówczas dużej popularności. Dziś jednak wraca do łask jako ziołowa alternatywa dla kawy i herbaty.
Właściwości i działanie guayusy
Guayusa zawiera naturalne stymulanty – kofeinę, teobrominę oraz inne metyloksantyny. Dzięki temu napar działa pobudzająco, ale łagodniej niż kawa. Oto najważniejsze właściwości guayusy:
- Zawiera kofeinę – ok. 19 mg na 1 gram liści (porównywalnie z zieloną herbatą),
- Stopniowe uwalnianie kofeiny dzięki obecności katechin – efekt pobudzenia utrzymuje się dłużej,
- Wysoka zawartość polifenoli – działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne,
- Obniża poziom cukru we krwi i wspiera metabolizm,
- Poprawia koncentrację, działa uspokajająco dzięki L-teaninie (znanej też z herbaty),
- Zawiera witaminy i minerały – m.in. witaminę C, witaminy z grupy B, magnez, potas.
Czy guayusa jest bezpieczna?
Tak, guayusa jest całkowicie bezpieczna i została dokładnie przebadana. Jej tradycyjne zastosowanie sięga setek lat, a współczesne badania potwierdzają brak działań niepożądanych – poza tymi związanymi z kofeiną u osób nadwrażliwych.

Warto dodać, że guayusa była używana w rytuałach plemiennych – np. do wspierania świadomego śnienia – jednak sama w sobie nie ma właściwości halucynogennych ani psychoaktywnych.
Jak parzyć napar z guayusy?
Guayusę parzy się inaczej niż yerba mate:
- Porcja: około 2g suszu na 1 filiżankę (ok. 200 ml),
- Temperatura wody: wrzątek (100°C),
- Czas parzenia: około 5 minut,
- Sposób: parzenie jak zwykłą herbatę – w zaparzaczu, kubku z sitkiem lub dzbanku. Odcedzić przed spożyciem.
Im więcej suszu lub dłuższy czas parzenia, tym mocniejszy napar – zawierający więcej kofeiny i składników aktywnych.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
219 Produkty
Herbata aromatyzowana
75 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Herbatki warzywne. Nowość na rynku
Czy zatem herbata warzywna powinna być oddzielona bardzo od owocowej, którą znamy z naszej codzienności[...]
2 Comments
lis
Przystanek Śniadanie Katowice
13 kwietnia Czajnikowy.pl parzył herbatę na Pierwszym Przystanku Śniadanie (Katowice). Dla naszych gości przygotowaliśmy herbatę[...]
kwi
Herbata w Niemczech
Niemcy są, z małym wyjątkiem, o którym napiszę później, krajem raczej kawowym. Wydaje mi się,[...]
1 Comments
mar
Sztuczne i naturalne aromaty w herbacie
Coraz częściej sięgamy po herbaty aromatyzowane. W ciągu ostatnich dwudziestu lat produkcja herbat aromatyzowanych wzrosła[...]
1 Comments
sie
Tao Chińskiej Herbaty: recenzja książki, opinie
Tao Chińskiej Herbaty, przewodnik praktyczny i kulturalny, autorstwa Ling Yun (wydawnictwo Olesiejuk) to książka o[...]
lip
Produkcja herbaty. Proces produkcji herbaty a kolory herbaty
Herbata, herbatka a może napar? Wszystko, co parzymy, a nie jest kawą, nazywamy herbatą. I[...]
lis
Herbata Big-Active (Bio-Active) Czarna Yunnan z Pigwą, Oxalis Czarna Marmelo recenzja, opinie
Herbata Big-Active (Bio-Active) Czarna Yunnan z Pigwą VS Oxalis Czarna Marmelo
lip
S: Souchong, oznaczenie jakości herbaty
Souchong jest to oznaczenie jakości herbaty. Skrót literowy dla tej grupy herbat to „S”. Oznacza,[...]