Honeybush, czyli miodokrzew to świetny sposób na przeziębienie, a w lecie przygotowany na zimno daje orzeźwienie. Może być podawany dzieciom bo nie zawiera kofeiny, a jest bogaty w witaminy.
Pochodzenie Honeybusha
Tak samo jak Rooibos, do którego Honeybush jest podobny, jest to roślina pochodząca z południowej Afryki z okolic Kapsztadu i tylko tam rośnie. Nie udało się jej nigdzie indziej wyhodować. To jedyne miejsce gdzie krzew ten naprawdę dobrze się czuje. Z tego powodu praktycznie się go nie uprawia. Większość asortymentu dostępnego na rynku to dziko rosnący Honeybush, zbierany przez miejscową ludność. Honeybush jest rośliną z rodziny Cyclopia. Istnieje kilka roślin z tej rodziny, które nadają się do przygotowania naparu. Czysty Honeybush powinien mieć większe listki i grubsze łodygi od Rooibosa. Jest szereg rzeczy, na które trzeba zwrócić uwagę określając jego jakość, ale susz, który trafia na nasz rynek jest wiele razy przebadany więc my jako konsumenci nie musimy się już tym przejmować. W sprzedaży dostępne są także mieszkanki z dodatkami owoców, roślin i kwiatów.
Honeybush: parzenie i sposób podania
Honeybusha tak jak Rooibosa najwygodniej jest parzyć w papierowym filtrze. Susz jest bardzo drobny, co sprawia że wszelkiego rodzaju zaparzacze mogą się nie sprawdzić. Filtr zapewnia cyrkulację wody, a zarazem jest odpowiedni do tak drobnych ziół. Zalewamy Honeybusha wrzątkiem, chociaż można go nawet podgotować parę minut. W odróżnieniu od Rooibosa jest to roślina, która troszeczkę słabiej się parzy. Stąd wydłużony czas parzenia do około 10 minut. Uzyskany napar jest przyjemnie brązowy. Aromat jest jeszcze bardziej miodowy niż w przypadku Rooibosa. Wyjaśnia to pochodzenie nazwy Honeybush – miodokrzew afrykański.
Powszechnie Honeybusha pija się z mlekiem i cukrem. Na pewno warto spróbować takiego sposobu podania, szczególnie przy wersjach gotowanych.
Honeybush: właściwości zdrowotne
Działanie zdrowotne Honeybusha jest bardzo zbliżone do Rooibosa z uwagi na pokrewieństwo między tymi krzewami. Rooibos nie ma jednak aż tak rozkurczających właściwości jak Honeybush. Honeybush bardziej odpręża i rozkurcza mięśnie. Pozwala złagodzić bóle brzucha związane z trawieniem. Świetnie nadaje się do zwalczania bólów menstruacyjnych, łagodzi również nieprzyjemne dolegliwości związane z menopauzą. Właściwości te powodują, że jest to roślina polecana szczególnie dla kobiet. Dodatkowo Honeybush łagodzi kaszel, zalecany jest przy wszelkiego rodzaju infekcjach gardła.
Historia Honeybusha
Historia Honeybusha nie jest długa i wiąże się z Holendrami, którzy brali udział w handlu herbatą. Należy zwrócić uwagę, że mowa o czasach,w których aby coś przywieść z Chin do Europy trzeba było opłynąć Afrykę dookoła. Nie istniały wtedy jeszcze dzisiejsze drogi morskie.
Na samym czubku Afryki zaczęto lokalizować składy i magazyny. Dzięki temu na początku XIX wieku zaczęło rozwijać się miasto Kapsztad. Zauważono, że okoliczna ludność pija Honeybusha i zaczęto go przywozić do Europy. W taki oto sposób trafił on na nasz kontynent.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
199 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Cold brew. Zimne parzenie Yerba mate French Press
Do przygotowania zimnego mate potrzebujemy 10g Yerba mate, 330ml zimnej wody, French Press. Opcjonalnie możemy[...]
cze
Czy herbata to roślina?
Czy herbata to roślina? Zdecydowanie tak. Słowem herbata nazywa się także susz wykonany z liści[...]
wrz
Teabomb. Cukrowa kula z herbatą w środku! #teabomb
Jeśli, tak jak my, użyjecie po prostu białego cukru to uzyskacie nieprzezroczystą i białą kulę,[...]
lut
Parzenie zielonej herbaty Bancha. Japońska herbata opinie
Bancha to jedna z niezacienianych herbat japońskich. Produkuje się ją ze starszych liści niż pozostałe[...]
gru
Bawarka. Herbata z mlekiem, przepis
Tradycyjnie Anglicy używają do swojej herbaty z mlekiem mieszanki English Breakfast Tea. Jest to mieszanka[...]
lut
Co wpływa na jakość parzenia herbaty?
Parzenie to proces rozpuszczania zawartych w herbacianych liściach substancji rozpuszczalnych w wodzie. Jak w wielu[...]
lip
Herbata zielona Sencha
Sencha to japońska herbata zielona produkowana obecnie także w Chinach. Jest najpopularniejszą zieloną herbatą dzięki[...]
maj
Przepis na ciasto z zieloną herbatą Matcha
Do przygotowania ciasta z zieloną herbatą Matcha potrzebujemy: 300g białej czekolady, 300g masła, 300 g[...]
kwi