Sushi bary najczęściej podają herbatę w żeliwnych czajnikach. Bronią się rękami i nogami przed lekką ceramiką do zielonej herbaty, a ciężki trwały czajnik, który kojarzy się raczej Japończykom z podgrzewaniem wody, stawiają sobie za wzór prawidłowo zaparzonej herbaty.
Błędy w parzeniu herbaty w sushi barze
Już podczas zamawiania sushi kelnerka miło uśmiecha się, proponując prawdziwą liściastą japońską herbatę. Pół biedy, kiedy jest to genmaicha (zielona z ryżem), która dobrze znosi nawet najgorsze traktowanie. Gorzej, gdy do picia mamy dostać Senchę albo Banchę.
Herbata błyskawicznie znajduje się na naszym stole poprzedzona eleganckimi czarkami. W żeliwnym czajniku, w małym sitku tłamszą się liście, które ledwo dotykają wody. Z czajnika bucha para, a my słyszymy „proszę dać jej chwilkę”. Po kilku minutach przelewamy herbatę do grubych żeliwnych czarek, a napar jest jednocześnie zimny i gorzki. Najgorzej!
Dlaczego napar jest gorzki i zimny?
Jedna łyżeczka herbaty została wrzucona na mikroskopijnego sitka, które następnie umieszczono dużym (najczęściej 500 ml!) w zimnym żeliwnym czajniku, a całość została zalana wrzątkiem. Liście sparzyły się oddając gorycz, a następnie przeparzały się, nie mogąc się rozwinąć w małej objętości sitku. Na dodatek herbatę przelaliśmy do zimnych grubych żeliwnych czarek i napar zrobił się chłodny. Tak smakuje japońska herbata? Nie!
Nie wiem dlaczego sushi bary tak bardzo upierają się w uciążliwych w podawaniu i parzeniu herbaty żeliwnych czajnikach. Taki czajnik trzeba na początek należycie wygrzać, to samo zrobić z czarkami, a herbatę zieloną parzyć wodą o maksymalnej temperaturze 80*C i to przed 2 minuty, a następnie wyjąć liście. Co zrobić z małym sitkiem, w którym liście nie mogą się rozwinąć? Nie bardzo jest na to, co poradzić.
Chyba najlepiej byłoby jednak parzyć herbatę w innym naczyniu, a następnie użyć sitka jedynie do przecedzenia herbaty do czajnika. To wymaga dodatkowej pracy. Nie chce się?
Błędy w parzeniu herbaty w sushi barach:
- pozostawanie liści herbaty w czajniku do dyspozycji klientów,
- żeliwne czajniki, w których trzeba potrafić parzyć,
- niewygrzane naczynia,
- zbyt duża objętość czajnika,
- mała ilość suszu herbacianego,
- mała objętość sitka, przez co liście nie mogą się rozwinąć,
- parzenie zielonej herbaty wrzącą wodą.
Może warto postawić na lekką ceramiką, której brak wcześniejszego wygrzewania tak bardzo nie zaszkodzi naszej herbacie. Może lepiej kupić drugie naczynie do parzenia? Albo zaopatrzyć się w sitko o dużej objętości?
Herbata za 12-15zł w sushi barze, której nawet klient nie może już uratować, to istotny problem nad którego rozwiązaniem powinien pomyśleć każdy właściciel lokalu. Szkolenie dla całej załogi z parzenia herbaty będzie dobrym początkiem.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
199 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Herbata Hampstead Darjeeling Organic Fair Trade test, opinie
Napar z Hampstead Darjeeling Organic jest czerwono-brązowy. Zapach - przyjemny lekko kwiatowy, ale daleko mi[...]
maj
Patyki, liście i pył w yerba mate – test smaku poszczególnych frakcji
Po co w yerba mate łodyżki? Przywykliśmy do obecności łodyżek w suszu yerba mate do[...]
sie
Herbata świąteczna – najlepszy przepis. Jak zrobić świąteczną herbatę na prezent?
Do Świąt została jeszcze chwila, w której można przygotować jedną z powyższych mieszanek. W ładnej[...]
gru
Test herbaty odchudzającej, czerwonej herbaty Pu-Erh, 30 dni piłem tę herbatę
Test herbaty odchudzającej, czerwonej herbaty Pu-Erh, 30 dni piłem tę herbatę
kwi
7 mitów dotyczących herbaty
1. Herbata czarna i zielona pochodzą z różnych roślin Jest to mit, w który chyba[...]
kwi
Dlaczego herbata się pieni, mętnieje i ma kożuch?
Często widzimy w naszej filiżance czy kubku, że z herbatą dzieją się różne zaskakujące nas[...]
paź
Herbaciarnia Sowa Ząbki
Herbaciarnia Sowa Ząbki dane kontaktowe: telefon: 506 925 085, 605 947 970, adres: Ząbki, ul.[...]
Herbata marokańska przepis na parzenie, pochodzenie
Herbata marokańska, czyli maghrebi to napój tradycyjnie pijany nie tylko w Maroko lecz także w[...]
kwi