Herbata Czarna
Pochodzi z rośliny camelia sinensis i w zależności od gatunku i regionu uprawy poddawana jest różnym procesom. Wyróżnić można stałe cztery procesy jakie przechodzi ta herbata w czasie produkcji. Początkowo liście poddane są więdnięciu, następnie skręcaniu, fermentacji i suszeniu.
Herbata czarna jest to herbata całkowicie fermentowana. Legenda mówi, że wynaleziono ją przypadkiem. W czasie gdy herbata docierała z Chin do Anglii drogą morską ładunek zielonej herbaty miał jakoby zamoknąć, a fakt ten miał umknąć uwadze załogi. Mokra herbata zaczęła fermentować przez co zmieniły się jej wszystkie właściwości od koloru liści po aromat naparu. Herbata jednak była zbyt droga by ją wyrzucić toteż wysuszono ją i zaczęto parzyć pomimo „zepsucia”. Wkrótce rozsmakowano się w niej a proces zaczęto przeprowadzać świadomie i w sposób kontrolowany.
W Chinach herbatę czarną nazywa się czerwoną. Odwrotnie niż w Europie ponieważ Chińczycy większą wagę przywiązują do koloru naparu niż liści.
Napar herbaty czarnej ma różne kolory od żółtawego przez czerwony aż po brązowy. Aromat czarnej herbaty wyczuwalny jest zwłaszcza gdy herbata jest gorąca i taką zaleca się pić.
Najwięcej czarnej herbaty produkuje się na plantacjach na Ceylonie, w Indiach (Assam, Darjeeling), w Chinach i Kenii.
Wyróżnia się wiele typów czarnej herbaty w zależności od tego jakie liście zostały poddane obróbce oraz jakim procesom je poddano. Nie bez znaczenia jest także pora zbiorów. Najbardziej cenione są herbaty produkowane z pąków i pierwszych liści. Kolejne to typ souchong czyli wykonane z następnych liści, mniej świeżych i bardziej mięsistych. Najniższa klasa herbaty to pył używany głównie do produkcji herbat ekspresowych. Jeśli chodzi o zbiór najlepsze cechy przypisuje się herbatą first flush, które pochodzą z pierwszego wiosennego zbioru.
Parzenie czarnej herbaty
Parzenie herbaty czarnej różni się nieco w zależności od rodzaju suszu. Parzy się ją wodą wrzącą (białego wrzenia), czas parzenia wynosi od 2 do 5 minut. Im dłuższe parzenie tym herbata słabsza czyli uboższa w kofeinę, która zostaje związana przez garbniki nadające naparowi goryczy. Na długość parzenia herbaty wpływ ma wielkość listków. Herbaty o całych liściach parzy się dłużej, nawet do 5 minut herbaty ekspresowe czyli te o najmniejszych fragmentach listków parzy się krótko nawet poniżej 2 minut. Herbatę czarną parzyć należy wodą miękką. Mniej wrażliwe na twardą wodę są herbaty Assam i Ceylon.
Właściwości czarnej herbaty
Czarna herbata ma szereg cenionych właściwości. Przede wszystkim jest pobudzająca dzięki zawartości dużej ilości kofeiny.
Poprawia pracę układu pokarmowego, zwłaszcza długo parzona przez zawartość taniny pomaga w zatruciach pokarmowych.
Obniża ciśnienie krwi i działa przeciwzakrzepowo. Stosowana zewnętrznie działa ściągająco. Polecana jest na przetłuszczającą się cerę, działa przeciwtrądzikowo. Jako płukanka do włosów przetłuszczających działa przeciwłupieżowo. Działa przeciwbakteryjnie i grzybobójczo stosowana do moczenia stóp. Również zaparzone fusy można stosować do pozbywania się nieprzyjemnego zapachu z butów.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
219 Produkty
Herbata aromatyzowana
75 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Jak pić herbatę? Poradnik
Herbata to jeden z wielu produktów spożywczych dostępnych na półkach sklepów. Podobnie jak większść innych[...]
kwi
Akcesoria do Yerba Mate
Podczas wyboru matero warto zwrócić uwagę na kilka charakterystycznych cech jakie są pożądane przy rożnych[...]
wrz
Ile ekstraktu z herbaty jest w filiżance herbaty?
Ekstrakt, czyli wyciąg może być płynny, gęsty lub suchy. Do potrzeb przemysłu używa się suchego,[...]
2 Comments
kwi
Latte art – wzory krok po kroku: serce
Aby wykonać latte art serce, w pierwszej kolejności należy zadbać o to, aby stworzyć odpowiednią[...]
mar
Herbata japońska. Przewodnik po japońskich herbatach
Japonia to kraj, który słusznie kojarzy nam się z herbatą zieloną. Jak żaden inny naród[...]
sty
Herbata japońska jest bezpieczna. Herbata z Japonii nie jest napromieniowana i nie jest radioaktywna
Po katastrofie elektrowni jądrowej Fukushima w 2011 roku, wielu czytelników Czajnikowy.pl ma wątpliwości, czy japońska[...]
cze
Herbata liściasta Poranny Rock Earl Grey Blue
Przetestowaliśmy czarną herbatę Poranny Rock z bergamotką i bławatkiem. Smak tej herbaty nie wybija się[...]
paź
Dlaczego warto pić herbatę? 13 powodów
Na początku upewnij się, że pijesz herbatę, czyli napar z liści herbaty Camellia sinensis. Jesteś[...]
paź