Herbata biała zdrowsza niż zielona. Warto pić gorącą herbatę białą
Herbata biała to herbata, która w małym stopniu została poddana oksydacji (lub fermentacji następującej później). Podczas procesu długiego schnięcia, struktura komórki liści herbaty pozostaje nienaruszona, nie uszkadza się w żaden sposób liści poprzez ich skręcanie lub zwijanie. Jednym z najbardziej tradycyjnych sposobów produkowania herbaty białej jest pozostawienie liści herbaty na słońcu do końca procesu.
Te same liście herbaty białej mogą być stosowane do wytwarzania herbaty zielonej. Herbata biała w porównaniu z zieloną ma ciemniejszy kolor naparu oraz pełniejszy słodki smak.
Należy mieć świadomość, że bardzo wiele innych rodzajów herbat jest kwalifikowane w chińskich oznaczeniach jako „białe”. Bezpośrednim przykładem jest słynna, wykwintna zielona herbata Anji Bai Pian (w ostatnich latach nazwana również Anji Bai Cha – herbata biała z Anji). Herbata Milan Xiang (Bai Ye – biały liść) również, zgodnie z długą tradycją chińskiej wsi (gdzie nazywano białymi herbaty zielone o łagodniejszej barwie), nie jest herbatą białą.
Herbaty żółte są poddawane również lekkiej oksydacji, ale sam proces ich produkcji znacząco różni się od białej.
Pochodzenie herbaty białej
Proces suszenia na słońcu liści herbaty to jeden z najstarszych sposobów przetwarzania herbaty. Nadal praktykuje się go w prowincji Yunnan (Chiny) oraz na południe i południowy zachód w sąsiadujących krajach. Samo układanie liści herbaty w stosy podczas procesu produkcji, dzięki któremu rozpoczyna się fermentacja, nastąpiło w sposób przypadkowy.
To dzieło przypadku zostało jednak wykorzystane w północnej części prowincji Fujian na szeroką skalę. To tutaj producenci herbaty zatrudnili pracowników do produkcji nieco innej herbaty, pochodzącej z niższych partii rośliny. Koło 1780 roku herbata PEKOE została zauważona w hrabstwie Jianyanh i stała się sprzedażowym hitem (w dużej mierze ze względu na niższą cenę). W 1857 roku mieszkańcy hrabstwa Fuding przeszczepili rośliny herbaty z gór Taimu i tak powstała pierwsza nowoczesna herbata biała Srebrne Igły. Fuding Dai Bai stała się najważniejsza odmianą herbaty używaną do produkcji herbaty zielonej i herbaty czarnej. Kilka lat później, 140 km na zachód, region Zhenghe zaczął uprawiać własną odmianę herbaty: Zhenghe Dai Bai.
Zhenghe i Fuding pozostały do dzisiaj dwoma kluczowymi obszarami produkcji herbaty białej.
Produkcja herbaty białej
Tradycyjnie herbata biała jest suszona na słońcu na bambusowych sitach, a następnie przez 3 dni odstawiana do cienia, gdzie następuje więdnięcie. Wiosenna niestabilna pogoda wielokrotnie w przeszłości spowodowała spadki wydajności w produkcji herbaty białej, a nawet całkowitych zniszczeń zbiorów. Obecnie większość producentów ogrzewa komory pełne herbaty do ok. 32 stopni Celsjusza, żeby uniezależnić się od niesprzyjających warunków pogodowych.
W porównaniu do tradycyjnego procesu produkcji, herbatę suszy się znacznie szybciej. Mniejsza fermentacji wynika z krótszego czasu tego etapu. Żeby zrekompensować tę stratę, więdnąca herbata jest układana w stosy na kilka godziny, a wewnętrzne biologiczne ciepło wyzwala oksydację enzymatyczną, która jest wymagana do powstania herbaty białej (określony skład chemiczny). Wymagane są sprawne dłonie, aby nie dopuścić do połamania liści, powodując rozerwanie komórek. Kolejnym ważnym elementem jest odpowiednia temperatura – nie można doprowadzić do zmiany kolory na żółty, czarny lub, co gorsza, do powstania stosu śmierdzących liści.
Istnieją dwa główne rodzaje herbaty białej: Biała Piwonia (Pai Mu Tan lub Bai Mu Dan) oraz Srebrne Igły (Bai Hai Yin Zhen). Wszystkie inne nazwy to w zasadzie sztuczki marketingowe.
Parzenie herbaty białej
W przeciwieństwie do herbaty zielonej, herbaty białe należy parzyć w wyższej temperaturze (90 stopni Celsjusza), żeby otrzymać słodki, głęboki, często kwiatowo-polny smak.
Zdrowa herbata biała
Wyniki badań wskazują, że herbata biała ma silniejsze niż herbata zielona, działania antyoksydacyjne, anty-mutagenne oraz lepiej przeciwdziała odkładaniu się tłuszczu. Należy mieć jednak świadomość, że herbata biała Srebrne Igły jest obecnie mocniej poddawana oksydacji niż kiedyś, dlatego wskazane jest picie jej gorącej dla ochłodzenia temperatury ciała i pozbycia się toksyn z organizmu. (źródło: White Tea Extract Induces Lipolytic Activity and Inhibits Adipogenesis in Human Subcutaneous (Pre)-Adipocytes, Nutrition & Metabolism May 2009)
Herbata biała Pai Mu Tan może być pita chłodniejsza (tzn. ciepła, a nie gorąca), ale to właśnie gorący napar daje nam najwięcej zdrowotnych właściwości.
Herbata biała świetnie nadaje się do obiadu!
Tekst po polsku na podstawie: teaguardian.com/what-is-tea/white-tea-nature.html
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
199 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Nice Tea by Fitella Black Tea Peach (FoodCare), opinie
Nice Tea to nowy produkt z linii Fitella (Gellwe). Produkty Fitella mają w zamyśle być[...]
sie
Cold brew. Zimne parzenie Yerba mate French Press
Do przygotowania zimnego mate potrzebujemy 10g Yerba mate, 330ml zimnej wody, French Press. Opcjonalnie możemy[...]
cze
Herbata w Niemczech
Niemcy są, z małym wyjątkiem, o którym napiszę później, krajem raczej kawowym. Wydaje mi się,[...]
1 Comments
mar
Prosty sposób jak poprawić smak kawy!
Mało znanym trickiem jest technika polegająca na dodaniu bardzo niewielkiej ilości soli kuchennej, która o[...]
kwi
Herbata ziołowa na alergię: rumianek, parzenie
Rumianek to zioło, o którym każdy słyszał, zapewne znamy jego smak i zapach nie tylko[...]
kwi
Kanapka z herbatą. Do czego można użyć fusów z herbaty?
Najlepsze będą młode i miękkie, japońskie. Zwłaszcza wysokojakościowa herbata gyokuro oraz wiosenna shincha nadają się[...]
wrz
Big Active Yerba Mate Kakao i Wanilia: recenzja, opinie
Zaczynam mieć wrażenie, że herbaty z Big Active to takie nabijanie herbciarzy w butelkę. W[...]
kwi
Przepis na Matcha Latte, recenzja Vanilla Matcha z McDonalds
Od pewnego czasu o mlecznym napoju z mieloną herbatą matcha jest dość głośno. Stało się[...]
paź