ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Herbata biała Bai Hao Yin Zhen

Yin Zhen to bez wątpienia słynna herbata. Zaliczana do jednej z dziesięciu wielkich herbat chińskich, określana mianem najlepszej białej herbaty. Jej nazwa oznacza białą igłę. Te igiełki to nic innego jak herbaciane pąki liściowe. Yin Zhen jest herbatą pąkową i nie powinna zawierać dojrzałych liści. Pączki zbiera się z krzewów odmiany Da Bai (Wielka Biel), które rosną w prowincji Fujian. Obecnie jednak można również spotkać Białe Igły pochodzące z Indii lub Nepalu. Yin Zhen zbierana jest ręcznie wiosną (przełom kwietnia i maja), a następnie poddawana procesowi więdnięcia. Każdy kolejny etap produkcji herbaty musi być bardzo uważny, tak by nie zniszczyć charakterystycznego białego puszku.

Herbata biała Yin Zhen parzona na zimno i klasycznie, parzenie
Herbata biała Yin Zhen parzona na zimno i klasycznie, parzenie

Trzy różne parzenia herbaty białej Yin Zhen

W herbacie zawsze podobało mi się to, że istnieje bardzo wiele metod i sposobów jej przygotowywania. Nie inaczej jest z Yin Zhen. W internecie znajdziemy całkiem sporo podpowiedzi jak się ją parzy. Wybrałam trzy do przetestowania.

Herbata biała Yin Zhen parzona na zimno i klasycznie, parzenie
Herbata biała Yin Zhen parzona na zimno i klasycznie, parzenie

Według zaleceń: łyżeczka herbaty, woda o temperaturze 90 stopni, czas parzenia 5 minut. Mój zaparzacz nie podołał. Biała igła jest dla niego zbyt duża. Szkoda było ją niszczyć. Napar mimo dłuższego parzenia nie miał prawie wcale zapachu. Zmienił jedynie kolor na lekko żółty i miał słodki posmak.

Herbata biała Yin Zhen parzona na zimno i klasycznie, tipsy
Herbata biała Yin Zhen parzona na zimno i klasycznie, tipsy

Dużo lepszy efekt uzyskałam parząc herbatę według zaleceń znalezionych na stronie Vicony Teas. Około 2 gramów herbaty wsypałam do ogrzanego czajniczka i zalałam mniej więcej do połowy wodą o temperaturze 90 stopni. Po około 2 minutach dolałam pozostałą wodę (również 90 stopni). Zapach był o wiele wyraźniejszy, podobnie jak smak, który w końcu dało się poczuć – słodki i delikatnie kwiatowy. Nie można też odmówić bardzo ładnego wyglądu parzącej się herbacie.

Cold brew herbaty białej Yin Zhen

Najlepszy według mnie efekt miała Yin Zhen zaparzona na zimno (cold brew). Około 3 łyżeczek herbaty zalałam zimną wodą i pozostawiłam na około 10 godzin w lodówce. Zapach był najintensywniejszy, najbardziej podobny do tego przyjemnego aromatu suszu. Podobnie ze smakiem, był esencjonalny. W upale jak znalazł. Świetnie gasi pragnienie.

Herbata biała Yin Zhen parzona na zimno i klasycznie, zaparzona
Herbata biała Yin Zhen parzona na zimno i klasycznie, zaparzona

Yin Zhen to druga biała herbata (po Pai Mu Tan), którą miałam przyjemność spróbować. Miałam co do niej wielkie oczekiwania, bo przecież to jedna z najsłynniejszych herbat. Po zaparzeniu jej na kilka różnych sposobów mogę śmiało powiedzieć, że mimo iż jest herbatą słodką, a za takimi nie przepadam, to jest delikatna i subtelna w smaku. Z chęcią będę testowała nowe sposoby jej przygotowywania.

Herbata biała Yin Zhen parzona na zimno i klasycznie, zimne parzenie (cold brew)
Herbata biała Yin Zhen parzona na zimno i klasycznie, zimne parzenie (cold brew)

Źródła: viconyteas.com, cajchai.com, morzeherbaty.pl, wikipedia.org

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Przepis na Herbatę po Śląsku. Ślōnski Tyj

Jak zrobić herbatę po śląsku? Przepis jest prosty. Do gorącej wody wrzucamy herbatę i podgrzewamy[...]

Czy herbata to roślina?

Czy herbata to roślina? Zdecydowanie tak. Słowem herbata nazywa się także susz wykonany z liści[...]

Napar z konopi: parzenie, opinie

Konopie to dość kontrowersyjna roślina, która trafiła do nas z Azji. Obecnie najmocniej kojarzona jest[...]

Wstęp do parzenia herbaty

Chociaż pijemy dużo herbaty, plasując się na 31 pozycji w światowym rankingu (dwa oczka wyżej[...]

Herbata wyprodukowana w Szkocji

W 2014 roku na rynek trafiła pierwsza herbata wyprodukowana w Szkocji. Była dość droga z[...]

Jakie są rodzaje herbat

Na pytanie: „jakie są rodzaje herbat” można odpowiedzieć prosto lub zawile i to na wiele[...]

Latte art – wzory krok po kroku: tulipan

Aby wykonać latte art tulipan, w pierwszej kolejności należy zadbać o to, aby stworzyć odpowiednią[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.