ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Wielu z nas zna herbatę asamską ze swej codzienności. Jest dostępna w sklepach i często wymieniana nawet przez laików, którzy zapytani o rodzaje herbaty czarnej mówią zwykle Yunnan, Cejlon i Asam. To z czego często nie zdajemy sobie sprawy, to fakt, że herbata asamska pochodzi z innej odmiany krzewu herbacianego niż ta chińska. Oczywiście gatunków, podgatunków i szczepów herbacianej rośliny jest cała masa i wciąż ich przybywa. Dzieje się tak nie tylko dlatego, że wciąż występuje w dziewiczym środowisku sporo odmian, które stopniowo są przenoszone na plantacje i tam zadomawiane, ale także dlatego, że botanicy nie ustają w wysiłkach przy krzyżowaniu różnych szczepów dla poprawienia wyników uprawy. Skupiając się jednak na podstawowych dwóch odmianach musimy wyróżnić herbatę chińską i asamską. Chińska czyli Camellia sinensis var. sinensis oraz asamska czyli Camellia sinensis var. Assamica.

Herbata czarna Assam Mangalam FTGFOP1
Herbata czarna Assam Mangalam FTGFOP1

Różnice między herbatą chińską a assamską

Herbata asamska od swej chińskiej siostry różni się przede wszystkim wyglądem samych krzewów, które właściwie należałoby nazwać drzewami, ponieważ osiągają one zdecydowanie większe rozmiary. Większe są także liście, dzięki czemu herbata asamska daje większe plony. Naturalny obszar jej występowania to właśnie Asam w północnej części Indii. Od nazwy tego stanu pochodzi także nazwa odmiany herbaty, którą odkryto w tym miejscu.

Historia herbaty assamskiej

Sam region zaludnili Mongołowie w XIII wieku, późniejsze królestwo Asamu istniało aż do 1826 roku kiedy Brytyjczycy przekształcili je w prowincję. Herbatę tutaj odkrył trzy lata wcześniej Szkot Robert Bruce, który opisał zwyczaje miejscowych. Zgodnie z jego relacją, młode liście zbierano po czym suszono na słońcu trzy dni, następnie okadzano umieszczone w bambusie. Smak naparu przyrządzonego z tych liści przypominał Bruce’owi tak bardzo herbatę chińską, że pobrał próbki celem dalszego zbadania i przesłał je do brata do Kalkuty. W 1837 roku uznano herbatę asamską jako odmianę herbaty i wkrótce rozpoczęto jej uprawę. Stało się to po tym jak Robert Bruce umożliwił szczegółowe przebadanie rośliny wysyłając do analizy 46 skrzyń liści herbacianych. W 1840 roku rozpoczęła działalność Assam Tea Company. Wkrótce by zwiększyć produkcję i zachęcić nowych plantatorów rząd brytyjski wydał przepisy wywłaszczające miejscową ludność i uznające większość terenów za państwowe. Zaowocowało to znacznym pogorszeniem sytuacji miejscowych, którzy musieli szukać zatrudnienia na zakładanych przy wsparciu rządu plantacjach. Do dziś, mimo niezależności Indii od Brytyjczyków sytuacja pracowników plantacji daleka jest od dobrej.

Herbata po holendersku. Herbata po fryzyjsku: herbata assam i java
Herbata po holendersku. Herbata po fryzyjsku: herbata assam i java

Ciekawą spuścizną kolonialnych czasów, jest fakt, że na plantacjach czas biegnie inaczej niż w innych częściach kraju. Tak zwany tea garden time dostosowany jest bardziej do czasu słonecznego i wyprzedza indyjski o godzinę.

Produkcja herbaty w Indiach

Obecnie z Asamu pochodzi 55% całkowitej produkcji herbaty w Indiach. 600 000 robotników pracuje tutaj w 850 ogrodach produkując przeszło 450 000 ton herbaty. Niektóre źródła podają zaś, że łącznie z małymi, czasem nawet indywidualnymi uprawami krzewów herbacianych, łączna liczba ogrodów sięga nawet 200 000.

Herbata czarna Assam FTGFOP1 Cl Meleng
Herbata czarna Assam FTGFOP1 Cl Meleng

Zwrócić należy uwagę w tym miejscu na głośną sprawę złej sytuacji socjalnej pracowników plantacji herbacianych w Asamie. Najczęściej robotnikami w ogrodach są prości wieśniacy mieszkający w osadach pośrodku upraw. Ich sytuacja nie odbiega znacznie od losu niewolników. Nie mają dostępu do szkół ani opieki medycznej, nie opuszczają nigdy plantacji gdzie żyją w nędzy uzależnieni od taniego, miejscowego alkoholu. Wszelkie zaś spory, sądy zazwyczaj rozstrzygają na rzecz plantatorów.

Zaparzona herbata czarna Assam
Zaparzona herbata czarna Assam

Zważywszy to wszystko, nie dziwi fakt, że coraz popularniejsze stają się produkty fair tade, dzięki którym sytuacja ubogich robotników poprawia się z roku na rok.

Aromat i smak herbaty

Przyjrzyjmy się jeszcze samej herbacie asamskiej. Może ona wystąpić w wielu wersjach zarówno gradacji jak i jakości. Jej smak różni się także w zależności od zbioru i plantacji, toteż nie można podać dokładnego i jednoznacznego opisu, który pasowałby do wszystkich herbat asamskich.

Najczęściej jednak uważa się herbaty odmiany asamskiej za wyraziste i mocne o złożonym aromacie ciężkich i intensywnych nut, czasem nawet ziemistych. Ma pełne body i ściągającą teksturę, bywa zarazem słodka i taninowa. Brytyjczycy ceniący sobie herbatę z mlekiem, zakochali się z miejsca w wyrazistym smaku odmiany asamskiej, który pozwalał na wszelkie dodatki bez ryzyka stłumienia herbacianego aromatu. Stąd herbatę asamską znajdziemy nie tylko w tradycyjnych mieszankach cenionych przez Anglików takich jak english breakfast tea czy irish breakfast tea ale także rosnącą na plantacjach wszędzie tam, gdzie Brytyjczycy odcisnęli piętno swego kolonializmu czyli poza rodzimym Asamem także na Sri Lance oraz w uprawiających herbatę krajach Afryki.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fot. główna: Jadwiga Janowska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Zbiory herbaty – kiedy?

W zależności od regionu geograficznego, zbiór herbaty odbywa się o różnych porach roku i ma[...]

Czerwona herbata pu-erh sheng czy shu: surowa czy gotowana – różnice

Najlepsze herbaty surowe powinny być leżakowane kilkanaście lat i jest to coś, co każdy koneser[...]

2 Comments

Yerba mate: produkcja. Jak produkuje się Yerba mate?

Napój Indian z plemienia Guarani zyskuje coraz większe uznanie na całym świecie. Od czasu, gdy[...]

2 Comments

Jak zrobić Lipton Ice Tea Lemon, jak zrobić Lipton Ice Tea Green Tea

Na Waszą wyraźną prośbę przedstawiamy prostu sposób na zrobienie Ice Tea jak ze sklepu, jednocześnie[...]

Herbata ziołowa, zioła: Pokrzywa, Mięta, Malina, Dziurawiec, Melisa i Mieszanki Ziołowe

Jakie zioła są dobre na przeziębienie i zapobiegają grypie? Co wzmocni nasz organizm a co[...]

Yerba mate de ruso

Yerba mate de ruso to nazwa naparu przyrządzanego z yerba mate z dodatkiem soku owocowego[...]

Kalebasa: Yerba Mate

Kalebaza, calebasse jest to hiszpańska nazwa tykwy, rośliny pochodzącej z Afryki i Azji. Tykwa należy[...]

Owocowa herbata po Ujgursku. Herbata zielona ze świeżymi owocami

Czasem nawet miłośnicy czystych herbat szukają bardziej owocowej herbaty. Herbata po ujgursku to świetne połączenie[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.