ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jesienią oraz w okresie przedświątecznym wielu z nas poszukuje rozgrzewających napojów. Jednym z pomysłów jest tak zwany grzaniec – to popularny napój w wielu krajach noszący różne nazwy i mający różny skład. Zwykle jest to grzane wino lub piwo z korzennymi przyprawami, miodem i innymi dodatkami. Poszukujemy rozwiązania bardziej rodzinnego, by mogły cieszyć się grzańcem także dzieci. Na rynku dostępne są gotowe mieszanki owocowe oraz herbaciane, które można zaparzyć i cieszyć się zbliżonym do grzańca smakiem.

Herbata owocowa Grzaniec 50g
Herbata owocowa Grzaniec 50g

Przepis na herbaciany grzaniec

Z kultury Karaibów możemy zaczerpnąć napój bożonarodzeniowy przygotowany na bazie hibiskusa z korzennymi dodatkami.

Przepis: 3 łyżki suszonego hibiskusa, pokruszoną w moździerzu laskę cynamonu, 3-4 goździki i centymetrowy plasterek świeżego imbiru zalać litrem wrzątku. Do parzenia warto dorzucić świeżą skórkę pomarańczową. Parzyć około 10 minut. Przecedzić, posłodzić cukrem trzcinowym lub dark muscovado. Podawać ze świeżym plastrem pomarańczy.

Innym lubianym przez dzieci naparem jest rooibos, dzięki przyjemnej, miedzianej barwie naparu również nada się na bazę grzańca. Aby jeszcze bardziej uatrakcyjnić przepis polecamy dodać karmelizowane jabłko.

Przepis: 3 łyżki rooibosa, dwie pokruszone laski cynamonu, laskę wanilii zalać wrzątkiem na 3-4 minuty. Napar przecedzić, osłodzić syropem daktylowym. Ćwiartkę jabłka nabić na długą wykałaczkę, obsypać solidnie cukrem trzcinowym, opalić palnikiem (może być płomień kuchenki gazowej) do powstania karmelowej skorupki, umieścić w naparze.

Wśród grzańców powinna pojawić się także herbata. Często spotykane przepisy na herbaciany grzaniec polecają do herbaty dodać cynamon i goździki oraz plastry pomarańczy lub cytryny. Aby spróbować czegoś bardziej wyszukanego polecamy przygotować cytrynę kiszoną w miodzie.

Przepis: do słoika włożyć plastry cytryny (najlepiej organicznej), kawałek ostrej papryki, kilka goździków, laskę cynamonu i kawałek imbiru, całość zalać płynnym miodem i pozostawić na tydzień. Zaparzyć herbatę earl grey, dodać do naparu kiszone plastry cytryny, dolać nieco syropu ze słoika.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Vitax Inspirations Malina & Jeżyna: test, opinie

Smak jest całkowicie denny, płaski i nijaki, jeszcze mniej maliny i jeżyny niż w aromacie.[...]

Czym jest preinfuzja w kawie?

Stosowanie preinfuzji przez dokonaniem właściwego zaparzenia niewątpliwie przysłuży się stabilności i intensywności ekstrakcji kawy. Czym[...]

Herbata owocowa Smakołyk

Herbata owocowa Smakołyk, skład: płatki dzikiej róży, kawałki jabłka, organiczny hibiskus, kawałki ananasa i kokosu,[...]

Herbata relaksująca i odprężająca

Wielu z nas zmaga się ze stresem, o który w ostatnich czasach nietrudno. Stres natomiast[...]

Herbata oolong – wszystko, co musisz wiedzieć o turkusowej herbacie

Herbata oolong – historia, rodzaje, parzenie i właściwości Kolorów herbaty jak wiadomo jest sześć. Nie[...]

Gdzie wybrać się na dobrą kawę i herbatę w Warszawie? (odcinek 1)

Zapraszamy na pierwszy odcinek przewodnika po dobrych lokalach, w których napijecie się najlepszej kawy i[...]

Herbata w Iranie. Historia perskiej herbaty

Pierwsze krzewy herbaciane pojawiły się w Iranie w 1901 roku, po tym gdy irański ambasador[...]

Jak parzyć Yerba Mate w szklance, czy można parzyć Yerba Mate w kubku?

Yerba Mate można parzyć na wiele różnych sposobów. Można parzyć tradycyjnie w kalebasie i pić[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.