Herbata jest coraz popularniejsza w kuchni, ponieważ coraz więcej osób spogląda na nią szerzej niż tylko na napar. Herbata jest ziołem i chociaż nie mamy zwykle dostępu do świeżych liści to możemy z powodzeniem traktować ją jako aromatyczny dodatek do naszych potraw na wzór innych ziół.
Wiele książek kucharskich wymienia w niektórych przepisach jako składnik liście lub napar różnych herbat. Zainteresowani są nią również mistrzowie kuchni, tworząc wyszukane połączenia smakowe. Spośród wielu ciekawych przepisów na przygotowywanie potraw z herbatą, do których z pewnością wrócimy – ponieważ temat jest niezwykle rozległy – zainteresował mnie szczególnie przepis na herbaciane masło.

Przepis na masło ziołowe
Przygotowywanie ziołowych maseł nie jest niczym nowym. Samo masło nie jest nowym wynalazkiem. Nawet trudno określić kiedy człowiek nauczył się pozyskiwać tłuszcz z mleka. Fakt jest taki, że od starożytności do czasów dzisiejszych masło jest ważnym elementem diety.
Produkcja maseł ziołowych jest szalenie prosta i nie trzeba kupować już gotowych, ponieważ stosunkowo szybko i bezproblemowo można przygotować sobie je w domu.
- Masło pozostawić w pokojowej temperaturze, by zmiękło.
- Następnie użyć blendera, aby wymieszać je dokładnie ze świeżymy, posiekanymi ziołami. Popularne są szczypiorek, pietruszka, koperek, bazylia i czosnek, choć dodać do masła możemy czego dusza zapragnie. W tym i herbaty.
Herbaciane masło – czy to dobre połączenie?
Smakowo herbata pasuje do masła, czego dowodzi długa ich przyjaźń w historii herbaty. Wystarczy wspomnieć o słynnej tybetańskiej herbacie z masłem. Tłuszcz świetnie absorbuje różnego rodzaju aromaty toteż z łatwością można aromatyzować oliwy oraz masła.
Jak zrobić masło herbaciane?
Są dwie metody, na ciepło i na zimno. Na ciepło oczywiście musimy masło roztopić i pomieszać z herbatą, lecz nie podgrzewać go na tyle mocno, by wytrąciły się białka z mleka. W ten sposób robi się masło klarowane. Na zimno zaś postępujemy jak z masłem ziołowym. Zwyczajnie blendujemy je z herbatą.
Aby użyć herbaty do aromatyzowania masła musimy ją drobno zmielić w moździerzu. Używamy do tego herbaty czarnej lub zielonej, choć ogranicza nas tutaj jedynie nasza wyobraźnia oraz to, do czego zamierzamy naszego masła użyć.
Podstawowy przepis wyglądałby następująco.
- Zmielić w moździerzu łyżkę czarnej herbaty ze szczyptą soli.
- Kostkę masła roztopić w garnku.
- Dodać herbatę i mieszać ostrożnie podgrzewając aż wyraźnie wyczuwalny będzie zapach herbaty.
- Przykryć i pozostawić do wystudzenia.
- Plastyczne masło przełożyć na folię spożywczą i uformować w gruby wałek, schłodzić w lodówce.
Jeśli preferujemy metodę zimną, wystarczy zmieloną herbatę z solą dodać do masła i zblendować, po czym schłodzić uformowawszy w wałek. Masło takie nadaje się do gotowania jak i do kanapek. Serdecznie polecam.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Po więcej szczegółów zapraszamy do: Hot Tea Cooking with Camellia Sinensis – Sazane Catty
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
219 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Przegląd yerba mate: Cruz de Malta (ostrokrzew paragwajski) – opinie
Kiedy przyglądamy się liściom, nasuwa nam się na myśl słowo „elegancka”, ma równe liście i[...]
lut
Odprężająca herbata jaśminowa z kwiatami. Jaśminowa herbata relaksuje
Jaśmin to bardzo przyjemna roślina. Uważajmy jednak, by nie mylić go z jaśminowcem wonnym (Philadelphus[...]
cze
Wszystkie metody obróbki kawy: różnice, opinie
Metoda obróbki kawy (ang. processing) to sposób, w jaki wydobyto pestki wiśni kawowca z okrywającego[...]
sie
Herbaty polecane przez Rafała Przybyloka
Jako miłośnik herbaty, wierzcie lub nie, każdy dzień zaczynam od przynajmniej litra zielonej herbaty. Parzę[...]
lut
Przepis na Doodh Pati Chai
Doodh Pati Chai to herbata zaparzana mlekiem z cukrem, a właściwie podgotowywana w mleku. Tradycja[...]
kwi
Szósty smak herbaty? Kokumi
Jeśli ktoś zapytałby nas ile jest smaków odpowiedzielibyśmy z rozpędu, że cztery. Po chwili przypominamy[...]
cze
Gorycz w kawie – jak wpływa na smak i jak ją kontrolować?
Gorycz w kawie – jak wpływa na smak i jak ją kontrolować? Balans smaków to[...]
lis
Czy warto pić zieloną kawę, czy kwas chlorogenowy odchudza?
Jedyną różnicą między zieloną kawą a tą, którą pijemy na co dzień, jest proces palenia.[...]
lis