ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata zielona Gunpowder

Proch strzelniczy to zachodnia nazwa dla herbaty typu zhu cha czyli herbaty w perełkach. Jest to bardzo ceniona odmiana zielonej herbaty, której listki zwijane są w małe perełki o ciemno-zielonym kolorze i wyraźnym połysku. Sposób produkcji herbaty gunpowder jest podobny do produkcji oolongów. Początkowo herbata zwijana była ręcznie, obecnie robi się to maszynowo. Herbata ta poza nietypowym wyglądem, cechuje się wyraźnym smakiem i aromatem. Określana jest jako herbata mocna o smaku nawet pikantnym lub miedzianym. Dzięki ciasnemu zwinięciu listków gunpowder łatwo się przechowuje. Jej waga jest dużo większa niż innych sypanych herbat dzięki czemu ta sama ilość zajmuje mniej miejsca. Drobne kuleczki są także bardziej odporne na mechaniczne uszkodzenia dzięki czemu lepiej znosi transport i przepakowywanie.

Obecnie herbata typu gunpowder produkowana jest w prowincji Zhejiang, a technika jej produkcji znana jest od czasów dynastii Tang (618 – 907 r). Nazwę gunpowder herbata zawdzięcza podobieństwu do używanego niegdyś prochu strzelniczego w postaci nierównomiernych małych gródek o szarym kolorze.

Jedną z odmian herbaty gunpowder jest „niebiańska świątynia”, jest to herbata o nieco większych perełkach i głębszym aromacie. Herbata w dużych ilościach jest eksportowana z Chin do krajów północnej Afryki, gdzie jest bazą do przygotowywania narodowej herbaty po marokańsku.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata japan style, herbata w japońskim stylu: czy warto kupić?

Na internetowych aukcjach roi się od herbaty zielonej w bardzo niskiej cenie: herbata zielona Gyokuro,[...]

Herbata po fryzyjsku ze słodką śmietaną i cukrem kandyzowanym

Przygotowanie herbaty po fryzyjsku jest stosunkowo łatwe. Wystarczy przygotować mocny napar herbaty, biały cukier kandyzowany[...]

Herbata zielona Liu An Gua Pian właściwości, historia, produkcja

Smak i aromat tej herbaty opisywane są jako niezwykle orzeźwiające i roślinne. Doszukać się można[...]

Przegląd yerba mate: Amanda (ostrokrzew paragwajski), opinie

Yerba mate Amanda jest dobra, choć nie powalająca. Z całą pewnością warta uwagi dzięki swym[...]

Gatunki i odmiany herbaty

Często możemy spotkać na opakowaniu herbaty (zwłaszcza indyjskiej) przy jej nazwie oznaczenia CL lub Ch.[...]

Produkcja herbaty w domu

Każdy entuzjasta herbaty wcześniej czy później wpada na pomysł, aby posiadać własny krzaczek herbaty w[...]

Lapacho: Przepis na herbatę Inków, jak parzyć herbatę Lapacho

Jest to kora drzewa Lapacho i nazywana jest także herbatą Inków. Wywodzi się z medycyny[...]

1 Comments

Skąd się biorą aromaty w herbacie? Chemia produkcji herbaty

Różne aromaty w herbacie czystej pochodzą, jak w przypadku wszystkiego co pachnie, ze związków chemicznych[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.