ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

GABA w herbacie – właściwości, działanie, produkcja i wpływ na organizm

Czym jest słynne GABA? Kwas gamma-aminomasłowy (Gamma-Amino Butyric Acid) to naturalny neuroprzekaźnik, który działa uspokajająco, przeciwlękowo, poprawia sen, pamięć, odporność na stres, a nawet wspiera regenerację i przyrost mięśni. GABA wspomaga także leczenie chorób neurologicznych, takich jak Alzheimer, Parkinson czy stwardnienie rozsiane. Najlepszym źródłem GABA są: zielona herbata, soja i produkty mleczne.

Choć substancja ta została odkryta już w XIX wieku, jej rola neurologiczna została poznana dopiero w latach 50. XX wieku.

GABA w herbacie – co ją wyróżnia?

Herbata to jedno z najlepszych naturalnych źródeł GABA. Powstały nawet specjalne herbaty GABA, w których zawartość tego związku jest zwiększona dzięki unikalnemu procesowi obróbki liści. Najbardziej znana jest zielona herbata GABA Shizuoka Gabalong, ale na rynku znajdziemy również herbaty oolong oraz czarne typu GABA.

Herbata zielona japońska Shizuoka Gabalong
Herbata zielona japońska Shizuoka Gabalong

Jak powstaje herbata typu GABA?

Metoda została opracowana przez japońskiego naukowca Tojiro Tsushidę w latach 80. XX wieku. Proces polega na inkubacji liści herbaty w komorze beztlenowej wypełnionej azotem lub dwutlenkiem węgla przez ok. 6 godzin. To właśnie wtedy dochodzi do przekształcenia naturalnie występującego w herbacie kwasu glutaminowego w GABA. Najlepsze efekty daje użycie liści po więdnięciu i z zacienianych krzewów.

Herbata GABA – smak i popularność

Herbaty GABA najczęściej mają charakterystyczny maślany smak i aromat. Produkowane są głównie na Tajwanie i w Japonii, która jest największym rynkiem zbytu. GABA dodaje się również do innych produktów, takich jak kawa, kakao, jajka czy ryż. Mimo to to właśnie herbata, dzięki synergii z l-teaniną, pozostaje najskuteczniejszym i naturalnym źródłem tego neuroprzekaźnika.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Źródło: Production of a New Type Tea Containing a High Level of ϒ-Aminobutyric Acid, Tojiro Tsushida et al.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jaka jest historia yerba mate? (legenda)

Indianie z plemienia Gurani byli pierwszymi, którzy poznali yerba mate i jej działanie. Jak do[...]

Herbaciarnia W Spichlerzu Słupsk

Herbaciarnia W Spichlerzu Słupsk dane kontaktowe: telefon: 59 842 40 81 wew. 331, adres: Słupsk,[...]

Zielona herbata z cytryną – czy warto ją dodawać?

Dodanie cytryny do samego naparu bez fusów jest całkowicie bezpieczne. Bezpieczne i jak się okazuje[...]

Akcesoria do Yerba Mate

Podczas wyboru matero warto zwrócić uwagę na kilka charakterystycznych cech jakie są pożądane przy rożnych[...]

Tymbark Next Cytryna Limonka Zielona Herbata, opinie

"Cytryna Limonka" spodoba się tylko tym którzy zasmakowaliby w łączeniu rozpuszczalnej cytrynowej herbaty z kiepskim[...]

Dobra herbata do kawiarni

Kiedy wielkie korporacje za oceanem obok swoich kawiarni zaczynają stawiać herbaciarnie, to znak, że nawet[...]

Yerba mate kurupi. Najlepsza yerba do terere?

Jest to klasyczna yerba mate produkowana w Paragwaju. Pochodzi z Misjones, a konkretnie z Santa[...]

Herbata ziołowa Lapacho działanie, herbata Inków właściwości

Lapacho: inaczej nazywana herbatką Inków, taheebo, ipe roxo lub Pau d’Arco. Jest to kora drzewa[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.