Zaparzenie idealnej filiżanki kawy wymaga od nas drobiazgowości i dbania o szczegóły. Po znalezieniu ulubionego ziarna przyjdzie nam się zmierzyć z jakością wody używanej do parzenia, poszukiwaniem dobrego młynka, wybraniem ulubionej metody i sprzętu… Gdzieś na tej drodze pojawi się temat filtracji kawy.
Czy stosowanie filtrów do kawy jest konieczne?
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Jednym z czynników pozytywnej oceny zaparzonej kawy jest jej klarowność. Nie jest to wyłącznie wrażenie estetyczne: wpływa ona zarówno na smak jak i fizyczne odczucia podczas picia. Stosując klasyczną metodę zaparzenia kawy – pozostawienie fusów w naparze – nie jesteśmy w stanie uniknąć coraz silniejszego przeparzania się. Jest to wynikiem ciągłego kontaktu zmielonej kawy z wodą, który jest wzmacniany przez ruchy kubkiem, powodujące wzburzanie się drobin z dna. Taka kawa często wydaje się „brudna” w smaku, dostarczając z każdą kolejną minutą coraz bardziej agresywnych odczuć. Dzięki zastosowaniu filtracji kawy, pozbywamy się z naparu nawet najdrobniejszych cząsteczek, dzięki czemu kawa zachowuje przyjemny smak nawet po zupełnym ostudzeniu. Korzystanie z filtrów jest również korzystne dla naszego zdrowia. Dzięki niemu pozbywamy się z naparu diterpenów, zaburzających poziom cholesterolu, a kawa jest łagodniejsza dla żołądka. Dzięki braku pyłu w naparze, łatwiej utrzymać higienę jamy ustnej, a kawa mniej barwi zęby. Stosowanie filtracji, mimo, iż wydaje się niepozorne, jest milowym krokiem w kierunku jakości.
Jaki filtr do kawy stosować?
Prawie wszystkie metody parzenia kawy umożliwiają zastosowanie filtrów z różnych materiałów. Wybierać możemy między: papierem, materiałem i metalem. Każdy z wariantów ma swoje wady i zalety, które warto rozważyć jeszcze przed zakupem.
Filtry metalowe:
Głównym atutem metalowych filtrów jest możliwość wielokrotnego użycia i łatwość czyszczenia. Koszty zakupu najczęściej nie przekraczają 100zł. To bardzo atrakcyjna cena, biorąc pod uwagę, że jest to rozwiązanie na lata. Filtry znajdziemy w dwóch wariantach wykonania: w formie metalowych blaszek z mikro-otworami lub w formie bardzo drobnych siatek.
Głównym minusem wykorzystania metalowych filtrów jest blokowanie tylko większych drobin, a przepuszczanie pyłu. Pod tym względem blaszane rozwiązanie zdecydowanie przegrywa z filtrami z metalowej siatki. Te drugie wydają się być bardziej dokładne, niestety dzięki chropowatej powierzchni trudno utrzymać je w czystości, co negatywnie wpływa na smak.
Filtry materiałowe:
Zastosowanie filtracji materiałowej o gęstym splocie pozwala na bardzo dokładne usunięcie drobin kawy z naparu. Jest to rozwiązanie wielokrotnego użytku, dzięki czemu eliminujemy dodatkowe koszty i potrzebę ciągłego kupowania nowych filtrów. Zdecydowanym minusem ich stosowania jest trudność w utrzymaniu ich higieny. Drobinki kawy głęboko wchodzą w materiał, co wymaga prania filtra po każdym użyciu i przechowywania w zamrażalniku dla usunięcia zapachu.
Filtry papierowe:
Najbardziej powszechnym rozwiązaniem jest wykorzystanie filtrów papierowych. Zastosowanie gęstej bibuły pozbawia napar nawet najmniejszych drobin. Jest to rozwiązanie jednorazowe, dlatego nie musimy przejmować się czyszczeniem i przygotowywaniem do następnego użycia. Cena jakości filtracji i wygody użytkowania jest jednak stosunkowo wygórowana w porównaniu z filtrami z materiału czy metalu.
Fotografia główna: Jadwiga Janowska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
189 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Przepis na świąteczną herbatę z jabłkiem i rodzynkami
1/2 litra klarownego soku jabłkowego wlać do garnka, wrzucić otwartą laskę wanilii (można użyć syropu[...]
gru
Herbata oolong: właściwości
Podobnie jak herbata zielona i biała oolongi zawierają dużo przeciwutleniaczy mających zdolność wychwytywania wolnych rodników.[...]
mar
Herbaciarnia Herbata Bytom
Herbaciarnia Herbata Bytom dane kontaktowe: telefon: 534 666 772, adres: Bytom, ul. Rycerska 3
Konkurs Blog Roku 2013
Czajnikowy.pl bierze udział w konkursie na Blog Roku 2013. Jeśli podoba Wam się to co[...]
sty
Kanapka z herbatą. Do czego można użyć fusów z herbaty?
Najlepsze będą młode i miękkie, japońskie. Zwłaszcza wysokojakościowa herbata gyokuro oraz wiosenna shincha nadają się[...]
wrz
Herbata z konopi, właściwości, parzenie. Herbata konopna hemp tea
Napar z liści konopi jest to nowość na Polskim rynku i zarazem obiekt kontrowersji. Na[...]
4 Comments
lis
Kiedy należy pić wodę do kawy? Przed, po czy w trakcie espresso?
Podawanie wody do espresso jest przez wielu traktowane jako obowiązek, a złamanie tej zasady często[...]
lis
Parzenie zielonej herbaty: Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę, poradnik
Czy zielona herbata musi być cierpka i niedobra? Nie! Rafał nie tyko pokaże, jak parzyć[...]
3 Comments
lut