ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

1. Dobrze spienione mleko

Aby móc namalować wzór na powierzchni kawy, potrzebne jest odpowiednio spienione mleko. Powinno być gładkie, bez widocznych bąbli, o konsystencji pomiędzy mlekiem a śmietaną.

2. Wypolerowanie mleka

rozwarstwia się z każdą chwilą od spienienia. Przed rozpoczęciem malowania, koniecznym jest wyrównanie tekstury poprzez intensywne rozmieszanie, aż do momentu, gdy powierzchnia zacznie błyszczeć

3. Świeże espresso

Crema, która pojawia się na kawie zaraz po wykonaniu espresso, stanowi idealny podkład do zrobienia latte artu. Zwlekanie z rozpoczęciem malowania wzoru powoduje znikanie cremy i utrudnia uzyskanie satysfakcjonujących efektów.

4. Stabilna pozycja

Nieodpowiednie ustawienie ciała zabiera precyzję działania i pewność ruchów.

5. Higiena pracy

Krawędzie filiżanki są przestrzenią zarezerwowaną dla ust konsumenta kawy. Dotykanie ich przez baristę podczas pracy jest dużym błędem i świadczy o niskiej świadomości osoby sporządzającej napój.

6. Odpowiednie przechylenie filiżanki

Przechylenie filiżanki w kierunku dzbanka umożliwia wcześniejsze zbliżenie jego dzióbka do powierzchni kawy i szybsze rozpoczęcie wykonywania wzoru.

7. Odpowiednie kąty nachylenia

Linia symetrii filiżanki powinna być równoległa do podłoża oraz prostopadła do linii symetrii dzbanka. Niezastosowanie odpowiednich kątów powoduje deformowanie się wzoru podczas jego wykonywania.

8. Kontrola mleka

Zmniejszenie strumienia mleka pozwala na wydłużenie czasu wykonywania wzoru oraz większą kontrolę nad nim.

9. Wysokość strumienia

Wylewanie mleka z dużej wysokości powoduje wbijanie się strumienia pod powierzchnię kawy. Aby rozpocząć tworzenie wzoru, należy obniżyć dzbanek tuż nad powierzchnię i gwałtownie go wychylić.

10. Właściwy punkt startowy

Wykonując wzór należy rozpocząć go w środkowej części zawartości filiżanki. Rozpoczęcie malowania niżej lub wyżej spowoduje przesunięcie latte artu zbyt blisko krawędzi naczynia.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Sprawdzamy herbaty Miss Ti Matcha Latte i Milk Tea

W Lidlu pojawiły się dwa napoje herbaciane. Dwie butelki, każda po 500ml i 130 kalorii.[...]

1 Comments

Czarna kawa czy czarna herbata?

Dziennie wypija się na całym świecie około 3 miliardy filiżanek herbaty. Jest to drugi najpopularniejszy[...]

Herbata: Gdzie kupić, jak przechowywać, ile razy można parzyć

Gdzie kupować herbatę, w czym przechowywać herbatę, ile razy można parzyć herbatę. W nowym cyklu[...]

Delter Coffee Press – opis

Delter coffee press jest kolejnym sprzętem starającym się sprostać oczekiwaniom świadomych konsumentów kawy. Tym razem[...]

Poradnik: czy można schudnąć pijąc odchudzającą herbatę czerwoną Pu-Erh?

Mi udało się schudnąć w 30 dni 4,3 kg. Mamy 175 cm wzrostu, na początku[...]

2 Comments

Targi Tea & Coffee World Cup 2016 Kraków, relacja foto & wideo

W dniach 10-12 maja 2016 roku w Krakowie w hali Expo Kraków odbyły się targi[...]

Napój izotoniczny z herbaty. Herbata zielona Long Jing na zimno

Long Jing już sam z siebie pozytywnie wpływa na nasz organizm. Dlatego swój napój izotoniczny[...]

Herbata z liści kawy

Herbata z liści kawy to nie tylko nowy i modny napój. Historia tego naparu jest[...]

1 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.