Czajniki do herbaty mogą być wykonane z wielu różnych materiałów, w różnych kształtach i mieć różne przeznaczenie. Istnieją specjalne typologie kształtów czajniczków, znawcy rozróżniają mistrzów, którzy dany czajniczek wykonali, a poszczególne formy i materiały przeznacza się do konkretnych herbat. Wszystko to jednak dotyczy purystów i koneserów.
Choć warto orientować się nie tylko w zawiłym świecie herbat, ale także i herbacianych akcesoriów, to jednak większość z nas wykazuje bardziej praktyczne zainteresowanie ceramiką, dobrą do – tak zwanego – zachodniego sposobu parzenia. Polega on na przygotowaniu dużej ilości naparu z niewielkiej dozy suszu herbacianego. Do takiego parzenia czasem udaje się zastosować tradycyjne azjatyckie naczynia, dużo częściej jednak sięgamy po rozwiązania europejskie, które rozwijane są właściwie od początku kariery herbaty na starym kontynencie.

Żeliwne czajniki – idealne do herbaty sypanej
Obecnie w naszym kręgu kulturowym mamy niemały wybór czajników do użytku codziennego. Wśród szerokiego wachlarza dzbanków i imbryków dostępnych w różnych miejscach od marketów po specjalistyczne sklepy oferujące towar wyższej jakości, często wyławiamy takie sprzęty, które prezentują się orientalnie. W ten oto sposób spotykamy się wcześniej czy później z czajnikami żeliwnymi, których piękny, azjatycki wygląd i spora pojemność oraz dołączone sitko na fusy czynią je, w naszej opinii, doskonałym rozwiązaniem do herbaty sypanej.

Czajnik żeliwny – kiedyś i dziś
Dlaczego w aspekcie używania czajników żeliwnych pojawia się w ogóle temat do dyskusji? Chodzi o to, że czajnik żeliwny, obecny w herbacianej kulturze Azji już od samych początków kształtowania się techniki parzenia liści herbacianych (wcześniej w Chinach używano zupełnie innych akcesoriów, ponieważ herbata była mielona na proszek), służył raczej do grzania wody, a nie do przygotowywania naparu. Można powiedzieć, że pełnił rolę takiego metalowego dzbanka z gwizdkiem, jakiego używamy dziś do zagotowania wody na kuchence gazowej. Przyznać trzeba, że moglibyśmy narazić się na śmieszność, podając gościom herbatę zaparzoną w takim czajniku z gwizdkiem. Właśnie tak niektóre osoby postrzegają parzenie herbaty w czajniku żeliwnym.
Europejczycy zaczęli używać tych czajników dzięki ich zaletom, takim jak wytrzymałość i trwałość oraz duża pojemność. Jak się rzekło, nam potrzeba było dużych naczyń w odróżnieniu od filigranowych często czajniczków chińskich. Czajnik żeliwny nie dość, że był duży to jeszcze świetnie utrzymywał temperaturę naparu. Ostatecznie sami Chińczycy zaczęli wyrabiać czajniki żeliwne na potrzeby kultury zachodu, zaopatrując je w sitka z myślą o parzeniu w nich herbaty.

Do czego służy żeliwny czajnik?
Obecnie dostępne na rynku żeliwne czajniki nadają się nie tylko do grzania wody, ale także do parzenia herbaty. Są emaliowane niczym garnki, co sprawia, że na smak naparu nie ma wpływu materiał z jakiego są wykonane, mają sitka i dobrze trzymają ciepło. Trudno je poza tym zniszczyć. Gdy spadną na podłogę, prędzej ją uszkodzą niż same pękną.
Uważam zatem, że żeliwny czajnik nadaje się do parzenia herbaty równie dobrze jak każdy inny. Ich piękny, orientalny wygląd doda zaś naszej herbacie ciekawej otoczki i atmosfery, zaś szeroki wybór kształtów, zdobień i kolorów sprawi, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
214 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
21 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
102 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Herbata mleczny oolong. Milk oolong
Herbata i mleko? Nie wszystkim to odpowiada i jak mogliśmy ostatnio przeczytać, również wpływa na[...]
1 Comments
kwi
Parzenie kawy a temperatura wody
Dobranie odpowiedniej temperatury wody jest istotnym czynnikiem wpływającym na smak i jakość naparu. Powszechnym błędem[...]
2 Comments
paź
Świąteczna herbata po karaibsku: Sorrel
Co ma wspólnego szczaw z Bożym Narodzeniem na Jamajce i innych karaibskich wyspach? Całkiem sporo[...]
lis
Tea & Coffee World Cup 2016
Po raz pierwszy w Krakowie, w dniach: 10-12 maja 2016 roku odbędą się najważniejsze światowe[...]
kwi
Ile kosztuje przygotowanie herbaty w domu: koszt wody i jej zagotowania
Zastanawialiście się ile kosztuje zagotowanie 1 litra wody z kranu, aby przygotować herbatę? A ile[...]
lut
Czerwona herbata pu-erh sheng czy shu: surowa czy gotowana – różnice
Najlepsze herbaty surowe powinny być leżakowane kilkanaście lat i jest to coś, co każdy koneser[...]
2 Comments
lut
Herbata biała Yin Zhen parzona na zimno i klasycznie
Yin Zhen to bez wątpienia słynna herbata. Zaliczana do jednej z dziesięciu wielkich herbat chińskich,[...]
cze
Prażona herbata Hojicha (japońska)
Herbata Hojicha powstała w 1920 roku w Kioto za sprawą pewnego sprzedawcy herbaty, któremu pozostała[...]
cze