ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Delter coffee press jest kolejnym sprzętem starającym się sprostać oczekiwaniom świadomych konsumentów kawy. Tym razem nie mamy do czynienia z techniką parzenia powielającą znane już rozwiązania, lecz z zupełnie nowym podejściem w temacie technik alternatywnych. Sprzęt wyglądem zbliżony do Aeropressu, różni się jednak od niego diametralnie, a napar uzyskany tą metodą przypomina kawy przygotowane techniką przelewową.

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Techniczny opis urządzenia

Delter coffee press składa się z pięciu precyzyjnie dopasowanych elementów, wykonanych z tworzywa i sylikonu. Opisując urządzenie od dołu, w skład wchodzi:

  • Sitko – nakręcana nakładka o licznych trójkątnych otworach, która służy do podtrzymywania papierowego filtra. Łączenie z główną komorą parzenia dodatkowo uszczelnione sylikonowym pierścieniem.

  • Dysk/deszczownica – sylikonowy mobilny dysk wkładany do cylindra. Posiada 19 otworów naciętych na krzyż, co umożliwia utrzymywanie wody ponad powierzchnią kawy, gdy tłok znajduje się w pozycji statycznej oraz rozwarcie ich podczas przeciskania tłoka.

  • Cylinder – plastikowy walec, w którym zamontowany dysk pozwala otrzymać przestrzeń górną, w której znajdzie się woda i dolną, do której wsypujemy kawę. Wewnętrzna ścianka cylindra rozszerza się ku górze, dzięki czemu wyciągany tłok traci szczelność i przepuszcza kolejną partię wody.

  • Tłok – element wykonany z tworzywa zwieńczony sylikonową uszczelką.

  • Zatyczka tłoka – sylikonowa miarka do odmierzania kawy oraz zaślepka otworu tłoka chroniąca napierającą dłoń przed poparzeniem parą wodną.

Sposób działania Delter Coffee Press

Złożone w całości urządzenie obraca się “do góry nogami”. Po odkręceniu sitka ukarze nam się niewielka przestrzeń o wysokości 3 cm wydzielona z cylindra przez deszczownicę. Jest to miejsce przeznaczone na zmieloną kawę (maksymalnie 30g). Do sitka wkłada się przelany wrzątkiem filtr, całość ponownie skręca i po odwróceniu do pozycji startowej umieszcza się na naczyniu, do którego ma trafić gotowy napar. Wciśnięty w cylinder tłok pozostanie w tej pozycji aż do nalania wody, ponieważ znajduje się w nim kilka otworów, które umożliwiają stopniowe uwalnianie jej przy każdorazowym przeciągnięciu tłoka do połowy urządzenia. Ściągnięcie zatyczki odsłoni otwór w tłoku, do którego nalewamy pożądaną ilość wody – w tej fazie nie ma ona jeszcze kontaktu z kawą.

Chcąc rozpocząć ekstrakcję podnosimy tłok, zwalniając znajdującą się nad nim wodę tuż nad deszczownicę, naciskając przeciskamy wodę w formie cieniutkich strumieni do przestrzeni, w której znajduje się kawa, a następnie do naczynia pod całym urządzeniem. Technika pozwala na precyzyjne dozowanie wody w kolejnych etapach zaparzania, a co najważniejsze, na uzupełnienie urządzenia kolejną porcją wody, co umożliwia podwojenie ilości przygotowanego naparu.

Zalety Delter Coffee Press

Niewątpliwą zaletą urządzenia jest możliwość przygotowania na raz do 0,5l kawy, co jest idealną ilością, aby podzielić się naparem z drugą osobą. Urządzenie jest wykonane z niezwykłą precyzją, a design mimo skomplikowanej formy wydaje się bronić, powielając w kształcie poszczególnych elementów trójkątny kształt czwartej litery greckiego alfabetu. Każdy z elementów można zdemontować, dzięki czemu nie ma problemów z ich dokładnym wyczyszczeniem. Technika nastrzykiwania kawy wodą przypomina sposób parzenia kawy w ekspresach ciśnieniowych, a jednak dotychczas nie miała swojego przedstawiciela w świecie akcesoriów do metod alternatywnych. Pozwala to na otwarcie kolejnych ścieżek i eksperymentów zbliżających nas do osiągnięcia idealnej kawy.

Wady Delter Coffee Press

Urządzenie bardzo angażuje użytkownika, od którego wymaga ciągłego wywierania ciśnienia na tłok lub podnoszenia go, celem dostarczenia kolejnej porcji wody. Sporym problemem jest komplikowanie procesu zaparzenia i brak świadomości, co dzieje się z drobinami kawy w trakcie przeciskania. Aby osiągnąć powtarzalność w tej metodzie, wymagana jest bardzo duża precyzja i odpowiedni czas wykonywanych ruchów, ponieważ mocniejsze lub słabsze naciskanie tłoka powoduje znaczne różnice w przepływie wody, od delikatnego kapania po strumienie silnie ingerujące w powierzchnię kawy. Jest to zatem sprzęt dla osób z większym doświadczeniem w parzeniu kawy, lubiących eksperymenty, cierpliwych.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Yerba mate i zielona herbata. Przepis na yerba mate z zieloną herbatą

Zielona herbata dodaje mate nieco świeższego posmaku oraz dodatkowej porcji kofeiny i przeciwutleniaczy. Można z[...]

Książka Czajnikowy.pl dobra herbata Rafała Przybyloka dostępna od 10 maja!

Książka Czajnikowy.pl dobra herbata Rafała Przybyloka dostępna od 10 maja!

Herbata, herbatka: co jest herbatą a co nią nie jest?

Herbatą jest wszystko co zawiera w składzie liście herbaty pochodzące z rośliny Camellia sinensis. Możemy[...]

Czym jest preinfuzja w kawie?

Stosowanie preinfuzji przez dokonaniem właściwego zaparzenia niewątpliwie przysłuży się stabilności i intensywności ekstrakcji kawy. Czym[...]

Tao Chińskiej Herbaty: recenzja książki, opinie

Tao Chińskiej Herbaty, przewodnik praktyczny i kulturalny, autorstwa Ling Yun (wydawnictwo Olesiejuk) to książka o[...]

Herbata czarna Sweet Black organiczna, parzenie, opinie

Herbata Sweet Black Organic, to ciekawa propozycja na ostatnie zimowe chłody. Napar w ciepłych kolorach,[...]

Tradycyjna angielska herbata. Klasyczne angielskie mieszanki herbat

Brytyjczykom zawdzięczamy również kilka bardzo znanych mieszanek czarnej herbaty. Któż z nas nie zna smaku[...]

Czy kształt czarki do herbaty ma znaczenie?

Czy naczynie, z którego degustujemy herbatę ma znaczenie? Pytanie to można rozpatrywać na wiele sposobów.[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.