Czym zastąpić kostki lodu w herbacie? Owocami!
Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Upały co prawda na chwilę odpuściły, ale na mrożoną herbatę zawsze jest dobry moment. Chciałabym zaproponować bardzo prosty, lecz efektowny i smaczny sposób na oryginalne kostki lodu do naszych herbat: mrożone owoce.
Jak zrobić kostki lodu z owoców?
Nic prostszego, wybrane owoce myjemy i mrozimy. Najczęściej do tego celu wykorzystuje się winogrona, które również polecane są do chłodzenia alkoholi. Można jednak poeksperymentować i zamrozić wiśnie, porzeczki lub agrest.
Mrożone owoce doskonale schłodzą naszą herbatę, rozmrażają się dłużej od tradycyjnej kostki lodu i nie rozwodnią tak naszego naparu. Na koniec można je oczywiście schrupać. Swoje mrożone winogrona dodałam do mieszanki aromatyzowanej Soczyste Winogrona.
Inną możliwością jest zamrożenie przecieru owocowego. Bardzo fajnie w ten sposób wychodzą truskawki lub jagody. Najpierw owoce myjemy, a następnie przecieramy i taki gęsty sos mrozimy.
Mrożone owoce w herbacie to nie tylko ochłoda, ale też delikatny aromat i orzeźwienie. Jest to dobry sposób na wykorzystanie owoców sezonowych, które bardzo ładnie wyglądają w mrożonych herbatach. Smacznego!
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
189 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
10 Wielkich Herbat Chińskich
10 Wielkich Herbat jest to lista zawierająca najsłynniejsze i najbardziej cenione herbaty chińskie. Tradycja przygotowywania[...]
lip
Jak powinno się parzyć herbatę?
Najprostszą odpowiedzią na to pytanie jest: „uważnie i starannie”. Powszechnym grzechem przy parzeniu herbaty jest[...]
lip
Herbata czarna Indyjski Specjał, opinie
W smaku Indyjski specjał jest przede wszystkim herbaciany, zdecydowanie na pierwszy plan wybija się lekka[...]
cze
Dobre miejsce na herbatę
Kto zaraził Rafała herbatą, jak trafił do herbaciarni, śmieszne historie z herbatą w tle, czyli[...]
sty
Wanilia: właściwości. Wanilia przyprawa do herbaty
Laski wanilii wszyscy znamy. Znamy też jej charakterystyczny aromat, który znajduje szerokie zastosowanie nie tylko[...]
lut
Teh Tarik, czyli herbata po Malezyjsku
Dosłownie nazwę teh tarik można przetłumaczyć jako "herbata ciągnięta". Co to oznacza? Chodzi tutaj o[...]
sty
Czy fluor i glin w herbacie jest szkodliwy, czy słodzić mate. Yerba czy herba
W pierwszym odcinku Yerba czy herba odpowiadamy między innymi na: czy można łączyć Yerbę z[...]
maj
Czy czas parzenia herbaty ma znaczenie
Czas parzenia herbaty ma znaczenie. Nawet, gdy wyciągniemy maksymalną ilość rozpuszczalnych składników z liści herbacianych[...]
lip