Herbata z samowara a herbata po turecku – różnice i tradycje parzenia
Technik parzenia herbaty jest wiele, a każda kultura wypracowała własne zwyczaje. Choć istnieją ogólne zasady – jak proporcje liści, temperatura wody i czas parzenia – to często są one modyfikowane przez tradycję. Właśnie dlatego herbata z samowara oraz herbata po turecku są wyjątkowe i warte poznania.
Czym różni się herbata z samowara a herbata po turecku?
Choć oba sposoby opierają się na parzeniu esencji i jej rozcieńczaniu wrzątkiem, różnią się konstrukcją, funkcjonalnością i historią.
- Samowar ma własne źródło ciepła – może być opalany drewnem lub działać elektrycznie. Jest niezależny od kuchni.
- Zestaw turecki (çaydanlık) wymaga kuchenki lub płyty grzewczej. Nie ma własnego źródła ciepła.
- Samowar może służyć nie tylko do parzenia herbaty, ale także do gotowania wody w różnych celach, np. do mycia.
- Objętość – bojler samowara mieści kilka litrów wody, a turecki zestaw jest mniejszy i wygodniejszy w domowej kuchni.
- Nowoczesne wersje obu urządzeń występują w wersji elektrycznej, różni się jednak ich design – samowar przypomina warnik, a zestaw turecki to czajnik z dołączonym imbryczkiem.
Obie techniki mają swoje zalety i warto je wypróbować. Smak herbaty w obu przypadkach jest podobny – wszystko zależy od jakości liści i sposobu rozcieńczenia esencji.
Tradycje parzenia mogą odbiegać od klasycznych zaleceń, ale najważniejsze, by herbata smakowała temu, kto ją pije. Jaką rolę odegrał samowar w historii Polski? Przeczytaj więcej.
Jak parzy się herbatę w samowarze?
Samowar to popularne na wschodzie urządzenie do gotowania wody. Na jego szczycie ustawia się imbryk z esencją herbacianą – bardzo mocnym naparem, często uzyskiwanym przez gotowanie liści. Esencję rozcieńcza się wrzątkiem z dolnego zbiornika.
Parzenie herbaty w samowarze było kiedyś podyktowane oszczędnością – pozwalało wycisnąć maksimum smaku z liści herbaty, które były towarem deficytowym. Napar z samowara jest ciemny, gorzki i często słodzony przed podaniem.
Samowary ukształtowały gusta herbaciane całych narodów. Do dziś w wielu domach podgrzewa się mocny napar przez cały dzień, a następnie rozcieńcza wodą, pijąc stopniowo.
Jak parzy się herbatę po turecku?
Çaydanlık to tradycyjny turecki zestaw składający się z dwóch czajników. Górny mniejszy zawiera esencję, dolny większy – wrzącą wodę. Konstrukcja przypomina samowar, ale jest prostsza i bardziej kompaktowa.
Podstawowa zasada jest taka sama jak w samowarze – mocny napar rozcieńcza się wrzątkiem według gustu. Turecka herbata parzona w ten sposób ma głęboki smak i często podawana jest w małych szklankach tulipanowych.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
219 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Yerba mate La Rubia, opinie
Mówi się, że nie ma sensu naprawiać skoro nic się nie zepsuło. Mogłoby to być[...]
lip
6 zasad jak prawidłowo przechowywać herbatę
Przechowywanie herbaty naprawdę może być bardzo proste. Jeśli trzymasz ją w hermetycznym pojemniku, który stoi[...]
kwi
Jak zrobić bombille w domu, jak zrobić rurkę do picia Yerba Mate
Sposób na zrobienie bombilli ze słomki do napojów, gumki recepturki i pinezki jest bardzo prosty.[...]
paź
Herbaciarnia Czajownia Kraków
Herbaciarnia Czajownia Kraków dane kontaktowe: telefon: 664 299 306, adres: Kraków, ul.Józefa 25
Jak opisać herbatę? Smak, kolor i zapach herbaty
Często opisujemy jedynie smak herbaty, pomijając inne ważne aspekty. Aby dobrze opisać kosztowaną przez nas[...]
kwi
Yerba mate boldo
Boldo to południowoamerykańskie zioło dodawane często do yerba mate con hierbas czyli mieszanek ziołowych. Boldo[...]
Herbata na sen. Jak zrobić poduszkę z herbaty, która ułatwia zasypianie?
Poduszkę herbacianą można wykonać zarówno z herbaty świeżej jak i z wysuszonych fusów po zaparzeniu[...]
1 Comments
sty
Ile trzeba dodać zimnej wody do wrzątku, żeby otrzymać odpowiednią temperaturę?
Przedstawiamy proporcje w jakich należy zmieszać ciepłą (zaraz po ugotowaniu) wodę z zimną. Założyliśmy, że[...]
lip