ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Od razu można odpowiedzieć na to pytanie twierdząco. Tak. Warto pić herbatę nie tylko podczas pandemii koronawirusa, ale również w każdej innej sytuacji. Herbata, jeśli nie ma dla niej żadnych przeciwskazań, przyniesie nam tylko korzyści.

Oczywiście nie można powiedzieć, że herbata jest lekiem na covid. Cały świat naukowy od roku stara się znaleźć lek i szczepionkę na nękającą nas zarazę, wszyscy wyrabiają sobie opinie na ten temat i wiele z nich stoi wobec siebie w opozycji. Toniemy wśród niezliczonych zaleceń i dobrych rad.

Nasza, i nie tylko nasza, dobra rada to picie herbaty. Warto o tym mówić jak najwięcej, ponieważ temat ten nie jest odpowiednio nagłośniony. Tymczasem redakcja Czajnikowy.pl zawsze była zdania, że świadome picie i wybieranie herbaty może dać nam wiele dobrego. Zwróćmy uwagę, że herbata jest naszym codziennym napojem i można by powiedzieć, że skoro i tak ją pijemy każdego dnia, to nie ma nic prostszego niż lekko zmienić nasze nawyki tak, by pita przez nas herbata była wysokiej jakości i dawała nam zdrowie i dobre samopoczucie. To nie jest duża zmiana, każdy z nas może to zrobić bez wielkich wyrzeczeń.

Herbata zielona truskawkowa z rabarbarem
Herbata zielona truskawkowa z rabarbarem

Co ma wspólnego picie herbaty z koronawirusem?

Podkreślam raz jeszcze, że nie jest to lek, nie mówimy tutaj, że znaleźliśmy cudowny środek na pokonanie pandemii. Chodzi tu jedynie o garść informacji, jak picie dobrej herbaty może nam pomóc w trudnych czasach, gdzie przed naszym organizmem stanąć może wiele wyzwań.

O samym wirusie wiadomo coraz więcej. Od wiosny całe środowisko naukowe zrobiło ogromne postępy. Wiemy, że skutecznego i dostępnego dla nas wszystkich leku jeszcze nie ma, to też musimy przed wirusem chronić się sami, zaś jeśli zdarzy nam się zachorować, możemy postarać się by infekcja przebiegła łagodnie i bez następstw. Ważne byśmy byli gotowi. Aby nie zachorować oraz przejść łagodnie infekcję nasze ciało musi być w dobrym stanie, zmobilizowane do walki. Poza zaleceniami lekarzy, czyli dobrym snem, dużą ilością wody, zdrową dietą i aktywnym trybem życia, dużą ilością witamin i mikroelementów, możemy również dodać to tej listy picie herbaty wysokiej jakości.

O tym, że picie herbaty ma dobry wpływ na stan naszego organizmu oraz na naszą odporność wiadomo nie od dziś z wielu źródeł. Wymieńmy zatem co dobrego może dać nam herbata podczas pandemii.

  • Jednym z dość dobrze znanych składników herbaty jest l-teanina. Jej działanie dotąd popularne było wśród osób cierpiących na stres i stany lękowe oraz problemy ze snem i koncentracją. Jest to szalenie ważne, ponieważ brak snu i stres skutecznie obniżają naszą odporność. Przeprowadzono jednak badania, które dowodzą, że l-teanina jest w stanie także podnieść naszą odporność mobilizując do reakcji nasz układ immunologiczny. Dowiedziono, że l-teanina zmniejsza częstotliwość występowania infekcji oraz grypy. Inne badania mówią o wpływie l-teaniny na zdolności poznawcze, wzmocnienie odporności oraz ochronę układu sercowo naczyniowego, czyli obszarów, w których lekarze doszukują się powikłań po przebyciu choroby.
  • Zawarte w herbacie katechiny również wykazują zdolność do podnoszenia odporności. Dowiedziono także potencjału medycznego EGCG, najaktywniejszego w herbacie polifenolu, na zwiększenie odpowiedzi immunologicznej organizmu.
  • Przeciwutleniacze, w tym wspomniany EGCG, są niezwykle ważne, ponieważ obniżają stres oksydacyjny, czyli zwiększony poziom szkodliwych wolnych rodników w naszym ciele. Zwiększony stres oksydacyjny wiąże się nie tylko ze zwykłym stresem, lecz również ze zwalczaniem infekcji i drobnoustrojów, a także z przyjmowaniem leków. W czasie infekcji powinniśmy szczególnie dbać o dietę bogatą w antyoksydanty.
  • Bardzo ważna w budowaniu odporności jest także odpowiednia flora bakteryjna. Dowiedziono, że właściwa kompozycja bakterii jelitowych ma wpływ na ogólną odporność organizmu. Jednym ze sposobów dbania o florę jelit jest herbata, zwłaszcza czerwona pu-erh będąca skutecznym prebiotykiem.

Podsumowując, można stwierdzić z całą pewnością, że herbata ma korzystny wpływ na nasz układ odpornościowy, to jak radzimy sobie z chorobą oraz ogólnie na nasz stan zdrowia. Liczne naukowe badania dowodzą tego jednoznacznie.

Warto zatem, zwłaszcza w obecnej sytuacji, zadbać o to by nasza codzienna herbata była świeża i dobrej jakości. Warto pić ją regularnie oraz zmieniać jej kolory, ponieważ każdy ma szereg dobroczynnych właściwości.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Po więcej szczegółów zapraszamy do: Protective effect of catechin on humoral and cell mediated immunity in rat model, AdityaGaneshpurkarabAjay K.Salujaac, Green Tea Catechin, Epigallocatechin Gallate, Suppresses Signaling by the dsRNA Innate Immune Receptor RIG-I – C. T. Ranjith-Kumar ,Yvonne Lai, Robert T. Sarisky, C. Cheng Kao, Molecular understanding of Epigallocatechin gallate (EGCG) in cardiovascular and metabolic diseases, Qian Yi Eng, Punniyakoti Veeraveedu Thanikachalam, Srinivasan Ramamurthy, Dietary Polyphenols and Human Gut Microbiota: a Review, D. Hervert-Hernández & I. Goñi, Dysbiosis and the immune system, Maayan Levy, Aleksandra A Kolodziejczyk, Christoph A Thaiss, Eran Elinav, Gut microbiota, metabolites and host immunity, Michelle G Rooks, Wendy S Garrett, Antioxidative properties of black tea – W.Łuczaj, E.Skrzydlewska, Antioxidant effects of tea: evidence from human clinical trials, Anton Rietveld, Sheila Wiseman, Oxidative stress, inflammation, and cancer: How are they linked?, Simone Reuter, Subash C. Gupta, Madan M. Chaturvedi, and Bharat B. Aggarwal, L-theanine intervention enhances human gammadeltaT lymphocyte function, Jack F Bukowski, Susan S Percival, l-Theanine as a Functional, Food Additive: Its Role in Disease Prevention and Health Promotion by Jackson Williams, Jane Kellett, Paul Daniel Roach, Andrew McKune, Duane Mellor, Jackson Thomas and Nenad Naumovski, L-Theanine Improves Immunity by Altering TH2/TH1 Cytokine Balance, Brain Neurotransmitters, and Expression of Phospholipase C in Rat Hearts, Chengjian Li, Haiou Tong, Qiongxian Yan, Shaoxun Tang, Xuefeng Han, Wenjun Xiao and Zhiliang Tan, The effect of L-theanine supplementation on the immune system of athletes exposed to strenuous physical exercise, A. Juszkiewicz, A. Glapa, P. Basta, E. Petriczko, K. Żołnowski, B. Machaliński, J. Trzeciak, K. Łuczkowska, and A. Skarpańska-Stejnborn

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Co wpływa na jakość parzenia herbaty?

Parzenie to proces rozpuszczania zawartych w herbacianych liściach substancji rozpuszczalnych w wodzie. Jak w wielu[...]

Jak prawidłowo parzyć Yerba Mate, jak parzyć Yerba Mate

Często podaje się, że Yerba Mate należy parzyć 70-80*C wodą, czy to jedyne widełki w[...]

Herbata śródziemnomorska

Herbata Śródziemnomorska jako najatrakcyjniejszy składnik podaje listki oliwki (Olea europaea). Jak to? Herbata z oliwką?[...]

Kwiat hibiskusa: rodzaje, parzenie, historia. Herbata z hibiskusa?

Napar z hibiskusa, czyli z malwy sudańskiej nazywany jest także karkade lub czerwonym złotem faraonów.[...]

Jaka herbata najbardziej pobudza

Często mówimy o herbacie mocnej lub słabej. Co jednak powinniśmy rozumieć przez „moc” naparu herbacianego?[...]

Zielona Sproszkowana Herbata Matcha

Matcha to tradycyjna zielona herbata japońska produkowana z herbaty Tencha. Proces produkcji tej herbaty jest[...]

Żółta herbata: właściwości i parzenie

Do właściwości żółtej herbaty zaliczyć można przede wszystkim jej niewielką zawartość kofeiny, której ma poniżej[...]

Czym różnią się kultywary herbaty? Test smaku japońskiej Arachy

Gdy zagłębiamy się w świat herbaty wcześniej czy później trafiamy na słowo kultywar, które budzi[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.