ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Wiele osób zaczyna dzień od kubka herbaty. Wielu z nas również sięga po kubek kawy zaraz po przebudzeniu, jeszcze przed śniadaniem. Czy to zdrowo? Osobną kwestią jest sprawa czy powinniśmy raczej pić z rana herbatę czy kawę, a osobną to, czy w ogóle powinniśmy tuż po przebudzeniu, na czczo pić cokolwiek zawierającego kofeinę.

Pooja Makhija – znana guru żywieniowa i autorka książek powiedziała nawet, że nie należy na czczo niczego pić poza ciepłą wodą. Herbata, podobnie jak kawa może zaburzyć pH żołądka oraz wpłynąć na odwodnienie, i tak już po nocy odwodnionego organizmu. Spodziewany „kop” kofeinowy również nie jest taki, jakbyśmy chcieli. Kofeina na czczo może doprowadzić do złego samopoczucia i podrażnienia układu pokarmowego. Zaleca się zatem zjedzenie śniadania zanim sięgnie się po pierwszą herbatę.

Do czego nie pić herbaty?

Nie należy, co warto podkreślić, popijać herbatą śniadania ani innych posiłków, ponieważ herbaciany napar może ograniczyć przyswajanie się substancji z posiłku. Szczególną uwagę zwraca się tutaj na żelazo, ale dotyczy to także miedzi czy chromu. Mało kto wie, że te dwa ostatnie metale są nam potrzebne dla zdrowia. Miedź podnosi odporność i chroni przed osteoporozą, zaś chrom reguluje metabolizm glukozy, białka i kwasów tłuszczowych.

Herbata czarna z różą 50g
Herbata czarna z różą 50g

Herbatę warto pić rano, ponieważ zawiera kofeinę, która ma korzystny wpływ na nasz nastrój, skupienie i wydajność pracy. Poza tym zawiera liczne substancje prozdrowotne chroniące nas przed stresem oksydacyjnym oraz nowotworami. Podnosi także naszą odporność.

Jak powinien wyglądać poranek zalecany przez dietetyków?

Powinniśmy po przebudzeniu się wypić szklankę ciepłej wody, następnie zjeść śniadanie i dopiero potem napić się herbaty. Dzięki takiej kolejności będziemy mogli wyciągnąć korzyści zarówno z napoju jak i ze śniadania. Pozwoli nam to zdrowo i w dobrym nastroju rozpocząć dzień.

Po więcej szczegółów zapraszamy do: Clinical trial on the effect of regular tea drinking on iron accumulation in genetic haemochromatosis – J Kaltwasser, E Werner, K Schalk, C Hansen, R Gottschalk, and C Seidl

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

G: Golden, oznaczenie jakości herbaty

G: Golden to jedno z literowych oznaczeń jakości herbaty. Oznacza, że jest to herbata o[...]

Herbata Ahmad Tea Green Tea, opinie

Zielona herbata Ahmad Tea z dodatkiem Chun Me. Napar pachnie bardzo przyjemnie zieloną herbatą i[...]

Herbaciarnia Asia Bydgoszcz

Herbaciarnia Asia Bydgoszcz dane kontaktowe: telefon: 52 348 70 93, adres: Bydgoszcz, ul. Wełnaniy Rynek[...]

Herbata zielona z miętą. Herbata z Maroka – właściwości

Herbata marokańska, czyli maghrebi to napój tradycyjnie pijany nie tylko w Maroku, lecz także w[...]

Herbata zielona Soti Natural, opinie, test. Przepis na ice tea z Gyokuro

Któż z nas nie zna tego wyjątkowego napoju jakim jest ice tea? Kto z nas[...]

Herbata uspokajająca. Herbata relaksująca. Najlepsza herbata na uspokojenie

Jeżeli poszukujecie herbaty, która was uspokoi, wyciszy i będzie świetną propozycją na skołatane nerwy wieczorem,[...]

Czy herbaty aromatyzowane są zdrowe?

Wybierać należy produkty, gdzie określono źródło aromatu. Mamy więc w składzie naturalny aromat truskawkowy i[...]

Owocowa herbata na zimę

Takie herbatki mogą być fajną alternatywą podawaną do zimowego śniadania, albo wspomóc wigilijny kompot. Mogą[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.