ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Wiele osób zaczyna dzień od kubka herbaty. Wielu z nas również sięga po kubek kawy zaraz po przebudzeniu, jeszcze przed śniadaniem. Czy to zdrowo? Osobną kwestią jest sprawa czy powinniśmy raczej pić z rana herbatę czy kawę, a osobną to, czy w ogóle powinniśmy tuż po przebudzeniu, na czczo pić cokolwiek zawierającego kofeinę.

Pooja Makhija – znana guru żywieniowa i autorka książek powiedziała nawet, że nie należy na czczo niczego pić poza ciepłą wodą. Herbata, podobnie jak kawa może zaburzyć pH żołądka oraz wpłynąć na odwodnienie, i tak już po nocy odwodnionego organizmu. Spodziewany „kop” kofeinowy również nie jest taki, jakbyśmy chcieli. Kofeina na czczo może doprowadzić do złego samopoczucia i podrażnienia układu pokarmowego. Zaleca się zatem zjedzenie śniadania zanim sięgnie się po pierwszą herbatę.

Do czego nie pić herbaty?

Nie należy, co warto podkreślić, popijać herbatą śniadania ani innych posiłków, ponieważ herbaciany napar może ograniczyć przyswajanie się substancji z posiłku. Szczególną uwagę zwraca się tutaj na żelazo, ale dotyczy to także miedzi czy chromu. Mało kto wie, że te dwa ostatnie metale są nam potrzebne dla zdrowia. Miedź podnosi odporność i chroni przed osteoporozą, zaś chrom reguluje metabolizm glukozy, białka i kwasów tłuszczowych.

Herbata czarna z różą 50g
Herbata czarna z różą 50g

Herbatę warto pić rano, ponieważ zawiera kofeinę, która ma korzystny wpływ na nasz nastrój, skupienie i wydajność pracy. Poza tym zawiera liczne substancje prozdrowotne chroniące nas przed stresem oksydacyjnym oraz nowotworami. Podnosi także naszą odporność.

Jak powinien wyglądać poranek zalecany przez dietetyków?

Powinniśmy po przebudzeniu się wypić szklankę ciepłej wody, następnie zjeść śniadanie i dopiero potem napić się herbaty. Dzięki takiej kolejności będziemy mogli wyciągnąć korzyści zarówno z napoju jak i ze śniadania. Pozwoli nam to zdrowo i w dobrym nastroju rozpocząć dzień.

Po więcej szczegółów zapraszamy do: Clinical trial on the effect of regular tea drinking on iron accumulation in genetic haemochromatosis – J Kaltwasser, E Werner, K Schalk, C Hansen, R Gottschalk, and C Seidl

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbaciarnia Demmers Teahouse Kraków

Herbaciarnia Demmers Teahouse Kraków dane kontaktowe: telefon: 12 423 16 60, 12 429 51 13,[...]

Chasen i matchawan: co potrzebne jest do zrobienia herbaty Matcha?

Matchawan i chasen to akcesoria służące do tradycyjnego przygotowania herbaty mielonej matcha. Matchawan to nic[...]

Herbata na pasożyty

Problem pasożytów, jak się uważa jest częstszy niż się wydaje. Zaniechano już zaleceń lekarskich, by[...]

Jak smakuje herbata?

Leciutkie herbaty białe słyną z aromatu siana i ziół. Spotkamy tu słodycz i aromat miodu,[...]

Jak zrobić indyjską cola masala – przepis

Jak zrobić indyjski orzeźwiający napój coca-cola masala chai? To bardzo proste! Czym jest masala? To[...]

Analiza sensoryczna: jak degustować herbatę? (część 2)

Napar niezbędny do degustacji przygotować należy w specjalnym, standaryzowanym naczyniu które z angielskiego nazywa się[...]

5 porad, jak zaparzyć idealnie zieloną herbatę liściastą

Jakość wody znacząco wpływa na smak zielonej herbaty - twierdzą eksperci. Jaką wodę wybrać do[...]

Yerba mate elaborada

Yerba Mate: Elaborada. Oznaczenie rodzaju yerba mate często zamiennie stosowane z oznaczeniem con palo. Yerba[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.