Czy herbata z cytryną jest szkodliwa?
Często pojawiają się wątpliwości czy herbata z cytryną jest zdrowa. Znana wszystkim herbata czarna zawiera glin. Im dłużej rośnie, tym więcej kumuluje go w sobie. Im starsze są liście, tym więcej znajduje się w nich aluminium (dlatego herbata ekspresowa, która pochodzi najczęściej z bardzo późnych zbiorów zawiera dużo glinu). To aluminium jest nierozpuszczalne w wodzie. To znaczy pozostaje w liściach podczas parzenia gorącą wodą.
Kiedy wyciągamy fusy z herbaty przed dodaniem cytryny, cały glin pozostaje w liściach. Jednak jeśli dodamy wcześniej cytrynę lub sok z cytryny, a więc kwas cytrynowy, wiąże on aluminium, dając cytrynian glinu. To właśnie cytrynian glinu jest rozpuszczalny w wodzie i pozostaje w herbacie. A my pijąc herbatę wchłaniamy cytrynian glinu, który odkłada się w mózgu, powodując po długim czasie chorobę Alzheimera.
Co np. z taką kupioną już sypką herbatą czerwoną z cytryną, czy w takiej również powstaje cytrynian glinu?
I czy to tyczy inne owoce poza cytryną jak granat, pomarańcza?