Czas parzenia herbaty – jak długo parzyć, by nie przesadzić?
Czas parzenia herbaty ma ogromne znaczenie – nie tylko dla smaku, ale również dla składu chemicznego naparu. Nawet jeśli wyciągniemy maksymalną ilość składników rozpuszczalnych z liści, nie oznacza to, że napar będzie przyjemny do picia. Nadmiernie długo parzona herbata często jest gorzka, cierpka i może działać drażniąco.
Badania naukowe dowodzą, że niezależnie od parametrów parzenia nie jesteśmy w stanie rozpuścić 100% składników zawartych w liściach. Tradycyjne parzenie pozwala uzyskać około 60% katechin. Najwyższy poziom ekstrakcji osiąga się przy parzeniu trwającym 30 minut w temperaturze 80°C, stosując proporcję 1g suszu na 20 ml wody. W praktyce jednak taka herbata będzie bardzo gorzka, cierpka i pozbawiona aromatu, dlatego rzadko spotyka się ten sposób poza badaniami laboratoryjnymi.

Chcąc wydobyć z herbaty maksymalną ilość polifenoli, musimy liczyć się z tym, że uwolniona zostanie również kofeina i garbniki. Ich nadmiar może powodować problemy ze snem, bóle głowy, nerwowość oraz podrażnienie układu pokarmowego.
Garbniki mogą również ograniczać przyswajanie żelaza i innych cennych składników odżywczych. Dlatego tak ważne jest, by dobrać czas parzenia do rodzaju herbaty i własnych potrzeb. Czasem mniej znaczy więcej – zwłaszcza jeśli zależy nam na smaku i łagodniejszym działaniu.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
218 Produkty
Herbata aromatyzowana
75 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Podróż herbaty: najlepsza herbata na świecie
Za kolebkę herbaty uważa się ogólnie Chiny, lecz głównie dlatego, że kultura picia jest tam[...]
1 Comments
maj
Po czym poznać dobrą kawiarnię? Porady
Będąc z dala od domu, poszukując miejsca serwującego dobrą kawę, jesteśmy skazani na metodę "prób[...]
lut
Dlaczego nie powinno się popijać posiłków herbatą? Zaskakujące wyniki badań
Nie ma powodu do paniki. Jak zwykle w takich przypadkach mowa jest o nawykach i[...]
lut
Glina z Yixing. Jak powstają czajniki z glinki
Glina Yixing to wyjątkowy rodzaj gliny służący do wyrobu ceramiki, a zwłaszcza utensyliów do parzenia[...]
paź
Jak parzyć yerba mate po argentyńsku? Porady
Jaką mate pija się w Argentynie? Jest to mate liściasta o średniej wielkości listków zawierająca[...]
sie
G: Golden, oznaczenie jakości herbaty
G: Golden to jedno z literowych oznaczeń jakości herbaty. Oznacza, że jest to herbata o[...]
Herbata Bio Chai Latte, opinie
Herbata Bio Chai Latte jak i podobne jej produkty przeżywają ostatnimi czasy rozkwit na naszym[...]
lip
Jak zrobić samemu naturalne herbaciane kosmetyki?
O tym, że herbata zawiera wiele bardzo zdrowych składników dla naszego ciała wiadomo od dawna.[...]
sie