ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Czas parzenia herbaty – jak długo parzyć, by nie przesadzić?

Czas parzenia herbaty ma ogromne znaczenie – nie tylko dla smaku, ale również dla składu chemicznego naparu. Nawet jeśli wyciągniemy maksymalną ilość składników rozpuszczalnych z liści, nie oznacza to, że napar będzie przyjemny do picia. Nadmiernie długo parzona herbata często jest gorzka, cierpka i może działać drażniąco.

Badania naukowe dowodzą, że niezależnie od parametrów parzenia nie jesteśmy w stanie rozpuścić 100% składników zawartych w liściach. Tradycyjne parzenie pozwala uzyskać około 60% katechin. Najwyższy poziom ekstrakcji osiąga się przy parzeniu trwającym 30 minut w temperaturze 80°C, stosując proporcję 1g suszu na 20 ml wody. W praktyce jednak taka herbata będzie bardzo gorzka, cierpka i pozbawiona aromatu, dlatego rzadko spotyka się ten sposób poza badaniami laboratoryjnymi.

Herbata zielona japońska Genmaicha Premium 50g
Herbata zielona japońska Genmaicha Premium 50g

Chcąc wydobyć z herbaty maksymalną ilość polifenoli, musimy liczyć się z tym, że uwolniona zostanie również kofeina i garbniki. Ich nadmiar może powodować problemy ze snem, bóle głowy, nerwowość oraz podrażnienie układu pokarmowego.

Garbniki mogą również ograniczać przyswajanie żelaza i innych cennych składników odżywczych. Dlatego tak ważne jest, by dobrać czas parzenia do rodzaju herbaty i własnych potrzeb. Czasem mniej znaczy więcej – zwłaszcza jeśli zależy nam na smaku i łagodniejszym działaniu.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Podróż herbaty: najlepsza herbata na świecie

Za kolebkę herbaty uważa się ogólnie Chiny, lecz głównie dlatego, że kultura picia jest tam[...]

1 Comments

Po czym poznać dobrą kawiarnię? Porady

Będąc z dala od domu, poszukując miejsca serwującego dobrą kawę, jesteśmy skazani na metodę "prób[...]

Dlaczego nie powinno się popijać posiłków herbatą? Zaskakujące wyniki badań

Nie ma powodu do paniki. Jak zwykle w takich przypadkach mowa jest o nawykach i[...]

Glina z Yixing. Jak powstają czajniki z glinki

Glina Yixing to wyjątkowy rodzaj gliny służący do wyrobu ceramiki, a zwłaszcza utensyliów do parzenia[...]

Jak parzyć yerba mate po argentyńsku? Porady

Jaką mate pija się w Argentynie? Jest to mate liściasta o średniej wielkości listków zawierająca[...]

G: Golden, oznaczenie jakości herbaty

G: Golden to jedno z literowych oznaczeń jakości herbaty. Oznacza, że jest to herbata o[...]

Herbata Bio Chai Latte, opinie

Herbata Bio Chai Latte jak i podobne jej produkty przeżywają ostatnimi czasy rozkwit na naszym[...]

Jak zrobić samemu naturalne herbaciane kosmetyki?

O tym, że herbata zawiera wiele bardzo zdrowych składników dla naszego ciała wiadomo od dawna.[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.