ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Dzisiaj kilka słów o herbacie Keemun, która jako jedyna czarna herbata pojawia się na listach “Dziesięciu wielkich herbat Chin”. Cenią ją sobie nie tylko sami Chińczycy, ale mieszkańcy pozostałych części naszej Ziemi. Jest zaliczana do najlepszych czarnych herbat na świecie.

Skąd wzięła się herbata czarna Keemun?

Czarna herbata Keemun pochodzi z prowincji Anhui w Chinach. Jej historia, w porównaniu z historią pozostałych herbat, jest stosunkowo krótka, bo jako datę rozpoczęcia jej produkcji podaje się rok 1875. A jak doszło do powstania herbaty Keemun? Otóż pan Yu Quianchen (Yu Ganchen), urzędnik państwowy pasjonował się herbatą. Tak się nieszczęśliwie lub szczęśliwie złożyło, że stracił pracę. Swój nowo zyskany czas wolny postanowił więc “zainwestować” w herbatę. Po przeprowadzce do Fujian, pracując jako dekarz na swe utrzymanie, zgłębiał tajniki produkcji herbat. Gdy swoją wiedzę postanowił przełożyć na praktykę, napotkał pewien dość niewygodny problem: w owym czasie niemal wszystkie miejsca nadające się do uprawy herbaty w tej części Chin były już wykorzystywane. W toku poszukiwań dotarł więc w okolice Quimen (Keemun) i tam postanowił zaryzykować. Miejsce okazało się idealne, a sama herbata szybko zyskała uznanie na tyle duże, że region w którym produkowano jedynie herbatę zieloną zaczął wdrażać się w produkcję czarnej herbaty.

Czarna herbata Keemun: Kolor naparu herbaty Keemun
Czarna herbata Keemun: Kolor naparu herbaty Keemun

Dlaczego Keemun smakuje tak dobrze?

Liście krzewów herbacianych odmiany rosnącej w Keemun charakteryzują się podobno specyficznymi właściwościami, które nadają samej herbacie wyjątkowy smak. Aromat herbaty określa się jako owocowy, z nutką czekolady, ananasa, suszonej śliwki oraz kwiatów. Jednak sama nuta kwiatowa jest delikatniejsza w porównaniu z herbatami z Darjeeling. Smak ma łagodny, lekko słodkawy, nie jest herbatą mocną. Napar określa się jako jedwabisty. A samą Keemun jako herbatę elegancką. Zauważyć można różnicę w smaku między herbatami dobrej a gorszej jakości. Według jednego ze źródeł (Viconyteas.com) produkcja oryginalnej herbaty Keemun nie ma szans na pokrycie zapotrzebowania, dlatego najczęściej spotkać można “nieoryginalne” herbaty. Warto więc wiedzieć, że herbatę tą ocenia się w nieco innej skali niż pozostałe, a stopniem najwyższej jakości jest hao ya A.

Jak przygotować herbatę Keemun?

Doszukałam się informacji, że ta herbata smakuje lepiej jeśli nie przestrzega się zaleceń parzenia- nieco mniej liści w stosunku do wody i nieco dłuższe parzenie niż zalecane. Zawsze warto spróbować, by wyrobić sobie własną opinię. Jeśli jednak chcemy przygotować sobie herbatę zgodnie z prawidłami, zaleca się parzenie łyżeczki liści na filiżankę, wodą gorącą (po wrzeniu, temperatura ok 95 stopni) w czasie 2-3 minut. Można też przygotować ją metodą Gong fu (w skrócie jest to wielokrotne parzenie większej ilości liści w czajniczku).

Po zaparzeniu, herbata ma ładny czerwony kolor. Anglicy piją Keemun z mlekiem i cukrem, Chińczycy zaś tak jak zieloną, czyli bez niczego. Osobiście wolę sam napar, bez żadnych dodatków. Herbatę tą, można spotkać w następujących odmianach:

  • Keemun Gongfu (Congou)- która zawiera cienkie niepołamane liście.
  • Keemun Mao Feng- herbata zawierająca delikatnie skręcone pączki listków. Niektórzy celowo parzą ją nawet do 7 minut, by uzyskać ciekawszy smak.
  • Keemun Xin Ya- zawierająca wczesne pączki, o nieco mniej gorzkim smaku.
  • Keemun Hao Ya- herbata o najlepszej jakości.
  • Hubei Keemun- herbata pochodząca z Hubei a nie jak oryginalna Keemun z Anhui. Posiada podobne właściwości jak oryginalna Keemun.

Poza tym, tę popularna herbatę można znaleźć w wielu mieszankach. Chyba najbardziej znane są English Breakfast (angielska herbata śniadaniowa) czy Prince of Wales.

Czarna herbata Keemun: Keemun w stylu angielskim z mlekiem i cukrem
Czarna herbata Keemun: Keemun w stylu angielskim z mlekiem i cukrem

Właściwości herbaty Keemun

No cóż, jako herbata czarna, Keemun w zależności od długości parzenia może działać pobudzająco. Może też wspomóc nas w walce ze zmęczeniem oraz dobrze podziałać na nasz mózg. Wpływa pozytywnie na nasze krążenie oraz układ pokarmowy. Oczywiście pozwala też zrelaksować się nad filiżanką pełną smacznego napoju.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Kofeina dla zagubionych

Dlatego czasem piję kawę, czasem herbatę, choć jeszcze rok temu nie uwierzyłabym, że w „egoizmie”[...]

Leczenie herbatą. Naturalne remedia tradycyjnej medycyny chińskiej. Recenzja książki

Sto sześćdziesiąt stron podzielono na dwie części. W pierwszej możemy poczytać co nieco o samej[...]

1 Comments

Skąd pochodzi herbata?

Herbata jako roślina pochodzi z południowej Azji. Konkretnie zaś z południowo-zachodnich Chin, Mjanmy (niegdysiejszej Birmy),[...]

Herbata zielona Pi Lo Chun, chińska herbata zielona

Zielona herbata Pi Lo Chun znana także pod nazwą Biluochun lub Bi Lo Chun zaliczana[...]

Herbatka ze skórek owoców

Wiele osób dzisiaj poszukuje różnych rozwiązań by ograniczyć produkcję odpadków. Już nasze babcie posiadały cenną[...]

Najpopularniejsze kwiatowe dodatki do herbaty

Najbardziej znaną i popularną mieszanką kwiatową jest herbata zielona z jaśminem. Warto tutaj od razu[...]

Herbata na każdą porę roku

W lecie możemy pić właściwie każdą herbatę. Paradoksalnie najlepiej ugasi pragnienie gorącą herbata, a nie[...]

Herbata ziołowa Przeciw Grypie. Najlepsza herbata ziołowa na przeziębienie

Tymianek, dziewanna, czarny bez, lipa to zioła, które świetnie działają na nasz organizm w czasie[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.