ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jak przygotować swoją pierwszą kalebasę?

Yerba Mate można pić z różnych naczyń. Pijemy dla wygody z ceramicznych, ale najbardziej klasycznym, pomijając drewniane naczynia, jest kalebasa, czyli po prostu tykwa. Mamy tutaj taką świeżo kupioną, z której nie można jeszcze pić. Zauważyłem, że wiele osób robi błąd, bo kupuje kalebase i od razu zaczyna z niej pić. Potem stwierdza, że obrzydliwe – „jak ja nie cierpię Yerba Mate!”. Wtedy właśnie czuje nie smak Yerba Mate, tylko nie przygotowanej kalebasy

To co z nią musimy zrobić to currado, czyli szereg zabiegów, którymi musimy ją poddać zanim będzie nadawać się do użytku. Trzeba zwrócić uwagę na naturalną gąbkę, która wyścioła owoc w środku. Żeby się jej pozbyć potrzebujemy fusy z Yerby.

1. Zużyte fusy musimy napchać do kalebazy i wyjątkowo zalać wrzątkiem, pomoże nam to zmiękczyć gąbkę i ją później wybrać.

Trzeba robić to ostrożnie, żeby nie uszkodzić kalebasy. Zalewamy i zostawiamy na 24h.

Jak zobaczycie po tym czasie, sporo płynu ubyło z kalebazy. To święty Tomasz nam podpija.

2. Wylewamy wodę i płuczemy zimną wodą, żeby naczynie było czyste.

Można też dodać też wódki do wody, podobno to pomaga.

3. Teraz trzeba wygrzebać tę gąbkę, można użyć łyżeczki lub nabierki herbacianej.

I zaczynamy wydrapywać. Trzeba robić to bardzo dokładnie, starannie o ostrożnie. Kalebasa to owoc, więc jedna od drugiej mogą się różnić i czasem trzeba wszystko powtórzyć nawet kilka razy.

Tykwa oczywiście poci się podczas picia Yerby, nie są to duże ilości wody, ale jeśli zostawimy ją na na dokumentach to może się to źle dla nich skończyć. Tak wygląda wydrapana.

4. Ponownie zasypujemy naczynie yerbą i zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na 12h.

Matero namoczyło się i znów przelewamy je wodą, można ją jeszcze trochę wydrapać. Następnie parzymy normalnie Yerbę, 80°C. Żeby ułatwić sobie picie, przy wkładaniu bombilli należy zatkać wlot. Udało się! Zachęcam do przygotowania sobie tak kalebazy, picie Yerby z niej daje specyficzny smak.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Tykwa: co to takiego? Czym jest tykwa do Yerba Mate

Tykwa to roślina, która występuje w Azji i Afryce, również u nas można ją uprawiać.[...]

Vitax Herbata Owocowa Żurawina & Malina: opinie, test

Na herbaciany warsztat wrzuciliśmy napar firmy Vitax „Żurawina i Malina”. Po ośmiu minutach parzenia otrzymujemy[...]

Ostrokrzew niemocny, czyli bezkofeinowa yerba mate

Są wśród nas osoby, które nie lubią bądź nie mogą przyjmować kofeiny. Dzieje się tak[...]

2 Comments

Wpływ długości parzenia na herbatę

Tradycyjne parzenie pozwala nam rozpuścić w naparze najwyżej około 60% katechin. Najlepsze wyniki, czyli najwięcej[...]

Herbata kaktusowa, czyli herbata z opuncją

Co to za kaktus? Opuncja. Opuncja to wielka rodzina kaktusów, które rozlazły się po całym[...]

Przegląd yerba mate: Cruz de Malta (ostrokrzew paragwajski) – opinie

Kiedy przyglądamy się liściom, nasuwa nam się na myśl słowo „elegancka”, ma równe liście i[...]

Test Ice Tea Mrożonych Herbat Nestea, Lipton, Trader Joe’s, herbaty czarne: opinie (2/2)

Test najpopularniejszych Ice Tea na rynku. Sprawdziliśmy jak smakują i co mają w składzie Nestea,[...]

Jaką herbatę piją Polacy? Rynek herbaty w Polsce. Wyniki badania

Respondenci ankiety to przeważnie osoby młode, w większości posiadające jakąś wiedzę na temat herbaty, którą[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.