Każdego dnia internet jest zalewany kolejnymi filmami i zdjęciami gęstego espresso wylewającego się leniwie z portafiltra. Trudno znaleźć w mediach społecznościowych profil związany z kawą nie posiadający podobnych ujęć na swoich stronach. Świadczy to niewątpliwie o podziwie dla gęstej cremy, wieńczącej tylko najlepsze szoty – ale czy na pewno najlepsze?
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Czym jest crema na kawie?
Crema to święty Graal każdej wypełniającej filiżankę swoją oleistą materią, przekraczającą 8% TDS kawy. Bardziej potocznie, pianka na powierzchni espresso powstała z bąbelków dwutlenku węgla, wypłukanego z ziaren wraz z ekstrakcją.
Co powoduje gęstą i obfitą cremę na kawie?
- Świeżość kawy – Obecność dwutlenku w ziarnach kawowca jest wynikiem procesów spalania powstałych w wyniku obróbki termicznej. W pierwszym tygodniu po wypaleniu zauważamy bardzo intensywną emisję CO2, która z każdym kolejnym tygodniem maleje. Kawa o krótkim okresie od wypalenia zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia dużej ilości pianki na powierzchni naparu.
- Rodzaj wypalenia – Skoro już wiemy, że dwutlenek węgla jest wynikiem spalania, nikogo nie zdziwi fakt, iż wydłużając proces palenia kawy, spowodujemy również zwiększenie ilości CO2 w ziarnach. Właśnie dlatego kawa ciemno palona często przyniesie dużo większą cremę niż to samo ziarno w jaśniejszym kolorze.
- Robusta – Dla wielu ludzi jest to jeden z argumentów świadczących o konieczności mieszania robusty z arabiką. Będzie to jednak przedkładanie efektu wizualnego nad smak naparu, co wydaje się pozbawione racjonalnych argumentów – wygląd to nie wszystko, liczy się wnętrze.
Co powoduje małą i jasną cremę na kawie?
- Niska temperatura parzenia – Zbyt niska temperatura parzenia przyczyni się do powstania małej ilości cremy o jaśniejszym odcieniu. Jest to ważna informacja dla baristy, który wykonując kolejne espresso z tej samej kawy, łatwo wychwyci błąd.
- Niskie ciśnienie parzenia – Użycie niższego ciśnienia w ekspresie zmniejszy ilość cremy z racji mniejszej siły, z jaką woda przeciska się przez kawę w sitku.
- Zwietrzała kawa – Jest to szczególnie widoczne, gdy zbyt długo przetrzymamy zmieloną kawę przed wykonaniem espresso. Często spotykany problem w młynkach o wysokiej retencji i długim kanale wylotowym, gdzie duże ilości kawy z poprzedniego mielenia zalegają przez dłuższy czas nim wylecą do sitka wraz z kolejnym mieleniem.
Nie o taką cremę na kawie walczyłem!
Jakkolwiek nie można odmówić cremie upiększania espresso, to nie warto kruszyć kopii, by zwiększać jej ilość na powierzchni kawy. Crema sama w sobie nie jest smaczna, dlatego dobrym pomysłęm jest intensywne zamieszanie kawy przed pierwszym łykiem. Wydawanie werdyktu na podstawie pianki na espresso wielokrotnie będzie krzywdzące dla kawy, wszak może być ona wyznacznikiem świeżości kawy, ale równie dobrze może świadczyć o zbyt ciemnym paleniu lub obecności robusty.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
208 Produkty
Herbata aromatyzowana
78 Produkty
Herbata zielona matcha
19 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Wyścigi kliprów z herbatą
Gdy Brytyjska Kompania Wschodnioindyjska trzymała w ręku monopol na handel z Azją rozwijała się intensywnie[...]
gru
Źółta herbata Kekecha – parzenie na ciepło i na zimno
Kekecha pachniała wspaniale - kakaowo, słodko, ciężko i żywicznie. Napar zaczarował mnie zupełnie kolorem -[...]
sie
Jak poprawnie parzyć kawę w dipperze hario V60?
Dripper Hario V60 jest jednym z najprostszych urządzeń do zaparzenia kawy w domu. Jego konstrukcja[...]
mar
Herbata cold brew – ile może stać parzona na zimno?
Całkiem inną kwestią jest jak długo można pozostawić zaparzone cold brew po przygotowaniu. Należy je[...]
lip
Herbata z konopi, właściwości, parzenie. Herbata konopna hemp tea
Napar z liści konopi jest to nowość na Polskim rynku i zarazem obiekt kontrowersji. Na[...]
4 Comments
lis
Czarna herbata z Kenii GFOP Milima
Susz jest drobny, pocięty o ciemnym kolorze z dodatkiem ładnych jasnych tipsów. Pachnie nieco żywicznie,[...]
sie
Czego nie popijać herbatą?
Nie ma powodu do paniki. Jak zwykle w takich przypadkach mowa jest o nawykach i[...]
lut
Herbata Asam (Assam)
Wielu z nas zna herbatę asamską ze swej codzienności. Jest dostępna w sklepach i często[...]
wrz