Gorące promienie letniego słońca sprawiają, że mało kto myśli o kubku kawy lub herbaty, na ciepło. Szukamy sposobów na ochłodzenie się w upalne dni, a jednocześnie nie chcemy rezygnować z naszego ulubionego napoju jakim jest kawa. Najczęciej podaje się na zimno z dużą ilością mleka, lodów, bitej śmietany. Duża ilość tłuszczu i cukru podnosi kaloryczność napoju, zabiera mu lekkość i efekt orzeźwienia. Warto więc sięgnąć po sposoby na kawę na zimno, bez żadnych dodatków i tu z pomocą przychodzi metoda cold brew.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Czym jest cold brew?
Cold brew jest to proces ekstrakcji kawy w niskich temperaturach, za pomocą maceracji. Ziarna kawy zawierają ok. 30% substancji zdolnych do rozpuszczenia się w wodzie. Zaparzając kawę w gorącej wodzie, proces rozpuszczania się tych substancji trwa zaledwie kilka minut, jeśli jednak użyjemy zimnej wody, aby osiągnąć zbliżone stężenie, musimy znacznie wydłużyć czas kontaktu zmielonej kawy z wodą. Odpowiedni czas przygotowania kawy z użyciem zimnej wody, zależny od stopnia zmielenia ziaren, będzie wynosił ok. 10 godzin.
Metoda cold brew jest jedną z najprostszych metod przyrządzenia dobrej kawy w domu. Klasyczne zaparzanie z zastosowaniem gorącej wody, wymaga od nas szybkości działania, nawet kilkanaście sekund, może skutkować przeparzeniem kawy. Cold brew rządzi się innymi prawami, tutaj wszystko odbywa się jakby w zwolnionym tempie, mamy czas i możliwości aby spróbować efektów by podjąć trafną decyzję o skończeniu maceracji.
Jak przygotować litr zimnej, orzeźwiającej kawy na letnie upalne dni?
Będziemy potrzebowali dużego, czystego naczynia. Najlepszym materiałem będzie szkło, dające łatwą możliwość umycia i wyparzenia. Przelanie wrzątkiem naczynia, jest bardzo ważnym procesem, od którego zawsze należy zaczynać przygotowanie cold brew. Niższe temperatury przygotowania sprzyjają rozwojowi bakterii, jeśli nie zadbamy o sterylność naczyń, skutkiem będzie szybsze zepsucie się napoju lub problemy zdrowotne. W tej metodzie świetnie sprawdzą się jasnopalone kawy pochodzące z Afryki. Jeśli mamy taką możliwość, tuż przed użyciem wody, zmielmy kawę na średną gradacje, w której drobinki przypominają duże kryształki cukru. Aby przygotować litr cold brew, będziemy potrzebowali 60g kawy. Zmielone ziarna wsypujemy do naczynia, zalewamy litrem zimnej wody, przykrywamy szczelnie pojemnik, by nie chłonął obcych aromatów i wkładamy do lodówki na 10-12 godzin. Po tym czasie, dokładnie mieszamy zawartość naczynia, a następnie przecedzamy w celu usunięcia drobin kawy.
Czym charakteryzuje się parzenie na zimno?
Poprawnie wykonane Cold brew charakteryzuje się intensywnością kawy przelewowej, niską kwasowością, bogactwem wyczuwalnych aromatów. Jest to napój zawierających mniej kofeiny niż kawa zaparzona na ciepło, ponieważ temperatura odgrywa kluczową rolę w ekstrakcji kofeiny. Warto wyróżnić tą metodę pod względem wpływu na nasze zdrowie. Zawiera więcej przeciwutleniaczy i mniej Cafestolu i kahweolu, które mogą odpowiedać za wyższe stężenie cholesterolu całkowitego. Taka kawa nie zaburza gospodarki kwasowo-zasadowej, dzięki bardziej neutralnemu Ph, jest więc to świetne rozwiązanie dla osób bojących się zakwaszenia organizmu lub borykających się z refluksem zoładkowo-jelitowym.
Jest to metoda zarówno dla koneserów, szukających złożonego smaku i dbających o detale zaparzenia, jak i leniuchów chcących w prosty sposób osiągnąć zadowalający efekt. Świetne rozwiązanie by cieszyć się prawdziwym smakiem zimnej kawy, bez żadnych zbędnych dodatków.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
208 Produkty
Herbata aromatyzowana
78 Produkty
Herbata zielona matcha
19 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Cruz De Malta, Amanda, Rosamonte: Test Argentyńskich Yerba Mate
Cruz De Malta, Amanda, Rosamonte - Test Yerba Mate. Porównanie trzech najpopularniejszych na polskim rynku[...]
mar
Jaki wybrać cybuch do fajki wodnej?
Na rynku jest duży wybór różnego rodzaju cybuchów, a kiedyś na pewno nadejdzie taki dzień[...]
maj
Jak zaparzyć yerba mate krok po kroku
Parzenie yerba mate jest dużo prostsze niż mogłoby się wydawać i łatwo wchodzi w nawyk.[...]
cze
Jak prawidłowo gotować wodę do herbaty. Ile razy wolno gotować wodę?
Wielu z nas zapewne dla oszczędności i wygody nie waha się zagotować ponownie wodę już[...]
6 Comments
maj
Herbata miętowa: rodzaje. Mięta do picia – działanie
„Miętowy” zapach mięty to nic innego jak olejek eteryczny, który w niej występuje i zawiera[...]
sie
Parzenie zielonej herbaty: Kyoto Kukicha
Znakomity słomkowy, orzeźwiający napar! Przepiękna zieleń tej herbaty i zapach działały na wszystkie zmysły. Trzy[...]
lut
Prowincja Sychuan: historia herbaty w Chinach
Syczuan jest prowincją w południowo-zachodnich Chinach, która uchodzi za kolebkę upraw herbacianych w całych Chinach.[...]
maj
Herbata rozpuszczalna granulowana – jak powstaje? Czy jest zdrowa?
Czym się różni herbata rozpuszczalna od zwykłej? W praktyce brakiem fusów, czyli pewną wygodą. Nie[...]
lis