Co powinna mieć w sobie dobra owocowa herbata?
Należy zwrócić uwagę na bazę herbaty owocowej. Na jakiej zielonej, czarnej herbacie została stworzona mieszanka. Dobra owocowa herbata na bazie hibiskusa powinna mieć jak najwięcej owoców w składzie, a jak najmniej hibiskusa. Należy zwrócić uwagę na zawartość aromatów, czy są one pochodzenia naturalnego bądź identyczne z naturalnymi, czy są to dodatki sztuczne.
Bardzo często, żeby dodać słodyczy herbacie owocowej producenci w składzie swoich herbatek umieszczają aspartam, który budzi kontrowersje – szczególnie, gdy go nadużywamy w diecie.
Na jakiej bazie powinna być owocowa herbata?
Najpopularniejsze herbaty owocowe:
– zielona lub czarna herbata aromatyzowana owocami (aromatami owocowymi i kawałkami owoców),
– owocowa herbata na bazie hibiskusa (z dodatkiem aromatów),
– owocowa herbata bez hibiskusa.
W zależności od tego czy chcemy, żeby herbata owocowa miała kofeinę czy nie, należy wybrać czarną/zieloną herbatę lub hibiskus. Herbata owocowa na bazie hibiskusa, ma tę zaletę, że posiada dużo witaminy C.
Jakie właściwości ma owocowa herbata na bazie hibiskusa?
Herbata owocowa na bazie hibiskusa, ma zaletę, że posiada dużo witaminy C. Herbata owocowa na bazie zielonej herbaty ma dokładnie takie same właściwości jak zielona herbata.
Jakiej herbaty owocowej unikać w sklepie?
Należy unikać herbaty owocowej, która ma w składzie aspartam. Zbyt duże spożycie aspartamu może wywoływać biegunki. Obecnie światowe trendy wskazują na odchodzenie od aspartamu na rzecz stewii.
Warto sprawdzać skład, w większości herbaty reklamowane jako owocowe, mają w składzie ułamki procentów owoców i w 90% składają się z hibiskusa (który daje mocny czerwony kolor naparu i wydaje nam się, że herbata jest intensywnie owocowa).
Aromaty identyczne z naturalnymi: Są to substancje wyprodukowane przez chemików, ale do ich wytworzenia używa się naturalnych surowców. W efekcie otrzymujemy aromat chemicznie identyczny z tym pozyskanym bezpośrednio z roślin. Jest jednak czystszy i trwalszy. Znakomita większość żywności aromatyzowana jest właśnie substancjami o aromacie identycznym z naturalnym. Mimo, że struktura chemiczna tych aromatów niczym nie różni się od naturalnych pamiętajmy, że powstały one w probówce.
Aromaty naturalne są to esencje oraz olejki pozyskane bezpośrednio z różnych roślin. Może to być po prostu odparowany sok z owoców ale także olejki, których pozyskanie wymaga zaangażowania poważniejszej technologii. Destyluje się więc olejki eteryczne z kwiatów, liści i korzeni, a w produkcji olejku waniliowego wykorzystać trzeba jako rozpuszczalnik nawet alkohol.
Syntetyczne lub sztuczne aromaty to ostatnia grupa dodatków jakie możemy znaleźć w herbacie. Są to substancje wytworzone sztucznie i nie mające nic wspólnego z owocami, które udają poza aromatem.
Jak zrobić domową owocową herbatę mrożoną?
Zimne parzenie! Herbata owocowa na bazie zielonej herbaty świetnie nadaje się do zimnego parzenia. W proporcji 10g herbaty na 1l zimnej wody zalewamy w dzbanku i pozostawiamy na noc. Tym sposobem mamy naturalną herbatę owocową bez konserwantów i różnych słodzików.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
189 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
96 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Catuaba. Afrodyzjak i lek na potencję. Catuaba parzenie, właściwości
Catuaba wzmacniania układ odpornościowy i wzmaga namnażanie białych krwinek. Ma to znaczenie ponieważ, jak wykazały[...]
sty
Herbata czerwona Pu-Erh Varadero, opinie
Napar czerwonej herbaty Pu-Erh Varadero to jeden z najjaśniejszych Pu-Erhów aromatyzowanych, jakie miałem okazję testować.[...]
maj
Yerba mate despalada
Yerba Mate: Despalada. Oznaczenie rodzaju yerba mate często zamiennie stosowane z oznaczeniem sin palo. Jest[...]
Przegląd yerba mate: Rosamonte (ostrokrzew paragwajski), opinie
Aromat mate Rosamonte jest wyraźny i zdecydowany. Mówi się czasem, że to mate dla miłośników[...]
lip
100 właściwości yerba mate, ostrokrzewu paragwajskiego
1. Zawarta w niej kofeina pobudza cały organizm. 2. Nie powoduje rozdrażnienia tak jak kofeina[...]
2 Comments
wrz
Kalebasa: Yerba Mate
Kalebaza, calebasse jest to hiszpańska nazwa tykwy, rośliny pochodzącej z Afryki i Azji. Tykwa należy[...]
lip
Przegląd yerba mate: Canarias (ostrokrzew paragwajski), opinie
Sama mate Canarias reprezentuje typowy styl Urugwajski. Jest bardzo drobna i pylasta, przypomina Brazylijską Chimarrao[...]
paź
Jak parzyć zieloną japońską herbatę Sencha Satsuma?
Prawidłowe parzenie zielonej herbaty Sencha Satsuma jest bardzo proste. Tę herbatę zieloną można parzyć 3[...]
mar