ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Kilka dni temu świat obiegła informacja o tym, że picie gorącej herbaty może o blisko 90% zwiększać ryzyko płaskonabłonkowego raka przełyku (ESCC). CNN powołuje się na badania z 20 marca 2019 roku, które były przeprowadzane w latach 2004 – 2017 na grupie 50 045 badanych w wieku 40 – 75 lat w północnowschodnim Iranie (w dystrykcie Golestan).

CNN: Picie gorącej herbaty podwaja ryzyko raka przełyku
CNN: Picie gorącej herbaty podwaja ryzyko raka przełyku

Z badania wynika, że codzienne wypijanie 700 ml herbaty (2 duże kubki) o temperaturze powyżej 60°C może zwiększać raka przełyku o 90%. Naukowcy zastrzegają, że nie namawiają do zaprzestania picia herbaty, a jedynie odczekania po zaparzeniu, aby napar ostygł.

Komentarz redakcji

To dobrze, że herbata jest ciągle pod czujnym okiem naukowców. Dzięki większej ilości badań jesteśmy w stanie jeszcze lepiej poznać właściwości i działanie herbaty. Zwrócić należy uwagę na fakt, że herbata o temperaturze powyżej 60°C jest naprawdę gorąca i większość osób uzna ją za zbyt ciepłą do picia. Z naszych doświadczeń wynika, że taka herbata najczęściej jest delikatnie siorbana, by następnie ochłodzić ją w jamie ustnej do niższej temperatury, by nadawała się do przełknięcia. W badaniu zakładano, że spożywa się jej 700 ml, a przecież herbata wraz z upływem czasu stygnie i raczej nikt jej nie podgrzewa (nie codziennie pijemy herbatę z termosu). Nie można też pominąć, że często spożywamy również inne napoje o wyższej (niż 60°C) temperaturze, jak kawa czy zupy.
Pamiętajmy, że herbatę zieloną parzymy wodą o temperaturze 70°C, a więc po odcedzeniu liści i przelaniu do kolejnego naczynia powinna być już bezpieczna. W przypadku herbaty, które najlepiej smakują zaparzone świeżym wrzątkiem wystarczy odczekać kilkanaście minut lub przelewając napar z naczynia do naczynia wytracamy za każdym razem około 5°C.

Jak ochłodzić herbatę do bezpiecznej temperatury? – Przeczytaj.

fot. Jadwiga Janowska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata zielona Java Sunda Purwa: parzenie, opinie

Herbata Java Sunda Purwa produkowana jest w okolicach Bandung. Jej susz skojarzył mi się z[...]

1 Comments

Jak smakuje herbata?

Leciutkie herbaty białe słyną z aromatu siana i ziół. Spotkamy tu słodycz i aromat miodu,[...]

Yerba Mate Selecta Miętowa, czyli Czajnikowy na WUD Silesia 2013

Tegorocznym tematem World Usability Day było zdrowie, dlatego pojawiliśmy się na WUD Silesia z Yerba[...]

Oznaczenia jakości herbaty. Angielski system oznaczania jakości herbaty

Oznaczenia jakości herbaty nie są identyczne na całym świecie. Co więcej nie biorą pod uwagę[...]

Jak zrobić yerba mate w kokosie? Przepis

Funkcjonujący w popkulturze obraz kokosowego drinka z parasolką i słomką stał się niemalże ikoną tropikalnych[...]

Jak zrobić herbatę ryżową, zieloną herbatę z ryżem Genmaicha

Jak zrobić samemu herbatę ryżową? Potrzebujemy zieloną herbatę typu Sencha (chińska lub japońska) oraz ryż,[...]

Mam 10,11,12,13,14,15,16 lat. Czy mogę pić yerba mate? Od ilu lat można pić yerba mate?

Yerba mate, czyli ostrokrzew paragwajski to napój bardzo popularny w Argentynie i Paragwaju. Yerba mate[...]

Yerba mate i zielona herbata. Przepis na yerba mate z zieloną herbatą

Zielona herbata dodaje mate nieco świeższego posmaku oraz dodatkowej porcji kofeiny i przeciwutleniaczy. Można z[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.