ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Poza tradycyjnymi azjatyckimi krajami herbacianymi Afryka jest niewątpliwie jednym z przystanków wartym uwagi. Dlatego dzisiaj zaprazam na filiżankę białej malawijskiej herbaty – Malawi Thyolo Peony.

Biała herbata z Malawi - Malawi Thyolo Peony: susz
Biała herbata z Malawi – Malawi Thyolo Peony: susz

Herbata z Malawi

Malawi (Republika Malawi) to afrykańskie państwo położone w południowo- wschodniej części kontynetu. Nie ma dostępu do morza i sąsiaduje z Tanzanią, Mozambikiem i Zambią. Kraj w dużej mierze ukształtowany jest z płaskowyży, które sięgają nawet do 1500 metrów nad poziomem morza. Najwyższy szczyt to Mount Mlandżi 3050 m n.p.m. Malawi ma klimat podzwrotnikowy o dwóch porach roku- suchej i deszczowej. To właśnie w tym kraju na południu, pomiędzy Blantyre oraz Górą Mulanje, znajduje się Thyolo (wymawiana: Cho’lo) wraz ze swymi ogrodami herbacianymi. Jak podaje Tony Geleby w swojej książce, Malawi znajduje się obecnie na 13 miejscu na liście producentów herbaty (54000 ton rocznie).

Biała herbata z Malawi - Malawi Thyolo Peony: napar
Biała herbata z Malawi – Malawi Thyolo Peony: napar

Herbata jest tam uprawiana od początku XX wieku (można znaleźć informację o latach 1900 i 1908). Malawi Thyolo Peony pochodzi zaś z ogrodu Satemwa.

Ogród Satemwa został założony przez Scota Maclean Kay, który na początku XX wieku odkupił pierwsze tereny od producentów tytoniu i zaczął uprawiać na nich herbatę. Dzisiaj jego syn oraz wnuk kontynuują uprawę. Oficjalnie ogród za datę swojego założenia podaje rok 1923. W Satemwa produkowane są herbaty białe, zielone, oolong, czarne oraz ciemne. Część z nich to produkcja CTC, część jednak jest produkowana ręcznie. W 2007 Ogrodom w Satemwa przyznano odznakę Fair Trade, jako pierwszemu w Malawi. Obecnie może poszczycić się także certyfikatami Rainforest Alliance, UTZ oraz Ethical Tea Prtnership.

Biała herbata z Malawi - Malawi Thyolo Peony: parzenie herbaty
Biała herbata z Malawi – Malawi Thyolo Peony: parzenie herbaty

Herbata Malawi Thyolo Peony

To biała, ręcznie produkowana herbata. Liście od razu przykuwają uwagę – są duże, zielono-brązowe. Pomiędzy nimi znajdziemy też gałązki. Cały susz jest bardzo „chrupiący” i pachnie delikatnie kwiatowo.

Biała herbata z Malawi - Malawi Thyolo Peony: kolor naparu
Biała herbata z Malawi – Malawi Thyolo Peony: kolor naparu

Herbatę zaparzyłam w imbryku w proporcji: 350 ml wody, 5g suszu, 90 stopni i 3 minuty. Liście w ogrzanym naczyniu zapowiadały słodycz. Napar wyszedł żótawy, pachnący wilgotnymi kwiatami. W smaku dominuje słodycz. To jedna z najsłodszych herbat z jakimi się spotkałam. W smaku wyczuć można coś z kwiatów, choć dla mnie był to smak kandyzowanych owoców.

Bardzo przyjemna herbata, ciekawa i bardzo słodka. Polecam miłośnikom słodkości, bo może zaskoczyć.

Biała herbata z Malawi - Malawi Thyolo Peony: liście herbaty
Biała herbata z Malawi – Malawi Thyolo Peony: liście herbaty

Źródła: www.malawitourism.com/pages/attractions/the_attraction.asp?AttractionsID=29, ratetea.com/region/malawi/24/, www.safari.co.za/Malawi_Regional_Info-travel/thyolo-tea-estates.html, www.satemwa.com/index

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Parzenie zielonej herbaty: Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę, poradnik

Czy zielona herbata musi być cierpka i niedobra? Nie! Rafał nie tyko pokaże, jak parzyć[...]

3 Comments

Herbata czarna Darjeeling

Darjeeling jest herbatą czarną (choć pojawiają się głosy, że w zasadzie bliżej jej do oolongów)[...]

1 Comments

Herbata japońska jest bezpieczna. Herbata z Japonii nie jest napromieniowana i nie jest radioaktywna

Po katastrofie elektrowni jądrowej Fukushima w 2011 roku, wielu czytelników Czajnikowy.pl ma wątpliwości, czy japońska[...]

Herbata a nadciśnienie

Wśród publikacji wydziału medycznego Uniwersytetu Harwarda znajdujemy informację, że badani, pijący herbatę czarną wykazali spadek[...]

Szósty smak herbaty? Kokumi

Jeśli ktoś zapytałby nas ile jest smaków odpowiedzielibyśmy z rozpędu, że cztery. Po chwili przypominamy[...]

Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: woda do parzenia, przechowywanie, parzenie

Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: woda do parzenia, przechowywanie, parzenie

Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea z Czarnej Herbaty domowym sposobem

Do zrobienia mrożonej herbaty użyjemy czarnej herbaty Ceylon, raczej nie polecam herbaty First Flush, raczej[...]

Ginko Biloba. Miłorząb Japoński

Ginko Biloba to jedyne żyjące obecnie drzewo liściaste, które jest nagonasienne. Napar z miłorzębu japońskiego[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.