Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Poza tradycyjnymi azjatyckimi krajami herbacianymi Afryka jest niewątpliwie jednym z przystanków wartym uwagi. Dlatego dzisiaj zaprazam na filiżankę białej malawijskiej herbaty – Malawi Thyolo Peony.
Herbata z Malawi
Malawi (Republika Malawi) to afrykańskie państwo położone w południowo- wschodniej części kontynetu. Nie ma dostępu do morza i sąsiaduje z Tanzanią, Mozambikiem i Zambią. Kraj w dużej mierze ukształtowany jest z płaskowyży, które sięgają nawet do 1500 metrów nad poziomem morza. Najwyższy szczyt to Mount Mlandżi 3050 m n.p.m. Malawi ma klimat podzwrotnikowy o dwóch porach roku- suchej i deszczowej. To właśnie w tym kraju na południu, pomiędzy Blantyre oraz Górą Mulanje, znajduje się Thyolo (wymawiana: Cho’lo) wraz ze swymi ogrodami herbacianymi. Jak podaje Tony Geleby w swojej książce, Malawi znajduje się obecnie na 13 miejscu na liście producentów herbaty (54000 ton rocznie).
Herbata jest tam uprawiana od początku XX wieku (można znaleźć informację o latach 1900 i 1908). Malawi Thyolo Peony pochodzi zaś z ogrodu Satemwa.
Ogród Satemwa został założony przez Scota Maclean Kay, który na początku XX wieku odkupił pierwsze tereny od producentów tytoniu i zaczął uprawiać na nich herbatę. Dzisiaj jego syn oraz wnuk kontynuują uprawę. Oficjalnie ogród za datę swojego założenia podaje rok 1923. W Satemwa produkowane są herbaty białe, zielone, oolong, czarne oraz ciemne. Część z nich to produkcja CTC, część jednak jest produkowana ręcznie. W 2007 Ogrodom w Satemwa przyznano odznakę Fair Trade, jako pierwszemu w Malawi. Obecnie może poszczycić się także certyfikatami Rainforest Alliance, UTZ oraz Ethical Tea Prtnership.
Herbata Malawi Thyolo Peony
To biała, ręcznie produkowana herbata. Liście od razu przykuwają uwagę – są duże, zielono-brązowe. Pomiędzy nimi znajdziemy też gałązki. Cały susz jest bardzo „chrupiący” i pachnie delikatnie kwiatowo.
Herbatę zaparzyłam w imbryku w proporcji: 350 ml wody, 5g suszu, 90 stopni i 3 minuty. Liście w ogrzanym naczyniu zapowiadały słodycz. Napar wyszedł żótawy, pachnący wilgotnymi kwiatami. W smaku dominuje słodycz. To jedna z najsłodszych herbat z jakimi się spotkałam. W smaku wyczuć można coś z kwiatów, choć dla mnie był to smak kandyzowanych owoców.
Bardzo przyjemna herbata, ciekawa i bardzo słodka. Polecam miłośnikom słodkości, bo może zaskoczyć.
Źródła: www.malawitourism.com/pages/attractions/the_attraction.asp?AttractionsID=29, ratetea.com/region/malawi/24/, www.safari.co.za/Malawi_Regional_Info-travel/thyolo-tea-estates.html, www.satemwa.com/index
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
199 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Jak farbować jajka za pomocą herbaty, marmurkowe herbaciane jajka
Jak farbować jajka za pomocą herbaty, marmurkowe herbaciane jajka? 1. Gotujemy jajka na twardo 2.[...]
mar
Herbata zielona z miętą. Herbata z Maroka – właściwości
Herbata marokańska, czyli maghrebi to napój tradycyjnie pijany nie tylko w Maroku, lecz także w[...]
sty
Jak zrobić herbatę ekspresową w torebkach idealną na biwak i prezent
Określenie herbata ekspresowa pochodzi od słów „herbata ekspresowo zaparzająca się” czyli zaparzająca się szybko, a[...]
sie
Przepisy na zimową herbatę – świąteczna herbata, poradnik
Kiedy tylko noc staje się dłuższa niż dzień, wielu z nas zauważa u siebie zmianę[...]
gru
Dlaczego herbata jest gorzka?
Zawartość substancji gorzkich w herbacie zależy od wielu czynników, ponieważ wynika z różnej ilości kofeiny[...]
cze
Terroir, czyli jak zmienia się smak herbaty w zależności od zbioru z plantacji
Dzięki terroir jesteśmy w stanie rozróżniać nie tylko rodzaj i kultywar herbaty, ale także miejsce[...]
sie
Herbata czerwona pu-erh
Czerwona herbata to napar przyrządzany z liści herbaty Camellia Sinensis. Liście zostały poddane częściowej fermentacji.[...]
1 Comments
mar
Jak przechowywać liście herbaty pomiędzy kolejnymi parzeniami?
Wiele osób pyta, jak długo można przechowywać liście do następnego parzenia. - Czy można zostawić[...]
lip