ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Poza tradycyjnymi azjatyckimi krajami herbacianymi Afryka jest niewątpliwie jednym z przystanków wartym uwagi. Dlatego dzisiaj zaprazam na filiżankę białej malawijskiej herbaty – Malawi Thyolo Peony.

Biała herbata z Malawi - Malawi Thyolo Peony: susz
Biała herbata z Malawi – Malawi Thyolo Peony: susz

Herbata z Malawi

Malawi (Republika Malawi) to afrykańskie państwo położone w południowo- wschodniej części kontynetu. Nie ma dostępu do morza i sąsiaduje z Tanzanią, Mozambikiem i Zambią. Kraj w dużej mierze ukształtowany jest z płaskowyży, które sięgają nawet do 1500 metrów nad poziomem morza. Najwyższy szczyt to Mount Mlandżi 3050 m n.p.m. Malawi ma klimat podzwrotnikowy o dwóch porach roku- suchej i deszczowej. To właśnie w tym kraju na południu, pomiędzy Blantyre oraz Górą Mulanje, znajduje się Thyolo (wymawiana: Cho’lo) wraz ze swymi ogrodami herbacianymi. Jak podaje Tony Geleby w swojej książce, Malawi znajduje się obecnie na 13 miejscu na liście producentów herbaty (54000 ton rocznie).

Biała herbata z Malawi - Malawi Thyolo Peony: napar
Biała herbata z Malawi – Malawi Thyolo Peony: napar

Herbata jest tam uprawiana od początku XX wieku (można znaleźć informację o latach 1900 i 1908). Malawi Thyolo Peony pochodzi zaś z ogrodu Satemwa.

Ogród Satemwa został założony przez Scota Maclean Kay, który na początku XX wieku odkupił pierwsze tereny od producentów tytoniu i zaczął uprawiać na nich herbatę. Dzisiaj jego syn oraz wnuk kontynuują uprawę. Oficjalnie ogród za datę swojego założenia podaje rok 1923. W Satemwa produkowane są herbaty białe, zielone, oolong, czarne oraz ciemne. Część z nich to produkcja CTC, część jednak jest produkowana ręcznie. W 2007 Ogrodom w Satemwa przyznano odznakę Fair Trade, jako pierwszemu w Malawi. Obecnie może poszczycić się także certyfikatami Rainforest Alliance, UTZ oraz Ethical Tea Prtnership.

Biała herbata z Malawi - Malawi Thyolo Peony: parzenie herbaty
Biała herbata z Malawi – Malawi Thyolo Peony: parzenie herbaty

Herbata Malawi Thyolo Peony

To biała, ręcznie produkowana herbata. Liście od razu przykuwają uwagę – są duże, zielono-brązowe. Pomiędzy nimi znajdziemy też gałązki. Cały susz jest bardzo „chrupiący” i pachnie delikatnie kwiatowo.

Biała herbata z Malawi - Malawi Thyolo Peony: kolor naparu
Biała herbata z Malawi – Malawi Thyolo Peony: kolor naparu

Herbatę zaparzyłam w imbryku w proporcji: 350 ml wody, 5g suszu, 90 stopni i 3 minuty. Liście w ogrzanym naczyniu zapowiadały słodycz. Napar wyszedł żótawy, pachnący wilgotnymi kwiatami. W smaku dominuje słodycz. To jedna z najsłodszych herbat z jakimi się spotkałam. W smaku wyczuć można coś z kwiatów, choć dla mnie był to smak kandyzowanych owoców.

Bardzo przyjemna herbata, ciekawa i bardzo słodka. Polecam miłośnikom słodkości, bo może zaskoczyć.

Biała herbata z Malawi - Malawi Thyolo Peony: liście herbaty
Biała herbata z Malawi – Malawi Thyolo Peony: liście herbaty

Źródła: www.malawitourism.com/pages/attractions/the_attraction.asp?AttractionsID=29, ratetea.com/region/malawi/24/, www.safari.co.za/Malawi_Regional_Info-travel/thyolo-tea-estates.html, www.satemwa.com/index

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak farbować jajka za pomocą herbaty, marmurkowe herbaciane jajka

Jak farbować jajka za pomocą herbaty, marmurkowe herbaciane jajka? 1. Gotujemy jajka na twardo 2.[...]

Herbata zielona z miętą. Herbata z Maroka – właściwości

Herbata marokańska, czyli maghrebi to napój tradycyjnie pijany nie tylko w Maroku, lecz także w[...]

Jak zrobić herbatę ekspresową w torebkach idealną na biwak i prezent

Określenie herbata ekspresowa pochodzi od słów „herbata ekspresowo zaparzająca się” czyli zaparzająca się szybko, a[...]

Przepisy na zimową herbatę – świąteczna herbata, poradnik

Kiedy tylko noc staje się dłuższa niż dzień, wielu z nas zauważa u siebie zmianę[...]

Dlaczego herbata jest gorzka?

Zawartość substancji gorzkich w herbacie zależy od wielu czynników, ponieważ wynika z różnej ilości kofeiny[...]

Terroir, czyli jak zmienia się smak herbaty w zależności od zbioru z plantacji

Dzięki terroir jesteśmy w stanie rozróżniać nie tylko rodzaj i kultywar herbaty, ale także miejsce[...]

Herbata czerwona pu-erh

Czerwona herbata to napar przyrządzany z liści herbaty Camellia Sinensis. Liście zostały poddane częściowej fermentacji.[...]

1 Comments

Jak przechowywać liście herbaty pomiędzy kolejnymi parzeniami?

Wiele osób pyta, jak długo można przechowywać liście do następnego parzenia. - Czy można zostawić[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.