ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Nie tylko najmłodsi imprezują bez alkoholu. Choć oferta bezalkoholowych napojów jest bardzo szeroka i pełna soków, napojów z kofeiną oraz gazowanych, to czasem chcielibyśmy nieco bardziej się wykazać i przyrządzić coś specjalnego. Herbata jest doskonałym składnikiem, który może posłużyć jako baza do różnych, fantazyjnie wyglądających i świetnie smakujących napojów.

Przede wszystkim herbata to zdecydowanie więcej niż czarna czy zielona, które znamy. Wystarczy zajrzeć do dowolnego specjalistycznego sklepu z herbatą lub herbaciarni. Do świata herbat zalicza się także powszechnie różne napary, które nie są herbatą takie jak rooibos, hibiskus i inne zioła. One również dają szerokie pole do popisu. Kilka naszych propozycji na herbaciane napoje stylizowane na drinki i koktajle idealne na spokojną, rodzinną okoliczność.

Bezalkoholowe drinki na bazie herbaty: matcha z ananasem i mlekiem kokosowym / fot. PNŚ
Bezalkoholowe drinki na bazie herbaty: matcha z ananasem i mlekiem kokosowym / fot. PNŚ

Oolong à la szampan

Herbata oolong nisko oksydowana ma postać drobnych, zielonych grudek przypominających rodzynki. Napar jest jasny i kwiatowo owocowy.

  • Zmieszać zielony oolong (na przykład oolong tie guan jin) z zieloną herbatą jaśminową w proporcji 2:1 i zaparzyć zgodnie ze sztuką, trzymając się zaleceń parzenia z opakowania oolonga, lecz parzyć o połowę dłużej (2g/100ml, ok 85 st.C, 5 min).
  • Napar przecedzić i pomieszać z mocno gazowaną wodą w proporcji 1:1. Podać w kieliszku do szampana.
Herbata oolong Ti Kuan Yin 50g
Herbata oolong Ti Kuan Yin 50g

Pina colada z matcha

Zmielona na proszek zielona herbata matcha jest nie tylko źródłem kofeiny i wyraźnego herbacianego smaku ale także efektownie wyglądającym składnikiem.

  • W blenderze zmiksować konserwowego ananasa wraz z syropem oraz mlekiem kokosowym. Wlać do szklanki na Pina Coladę, opcjonalnie z lodem do wysokości 2/3.
  • Osobno przygotować herbatę matcha używając zimnej wody. Około 2g herbaty rozprowadzić równo w 100 ml zimnej wody, używając tradycyjnej bambusowej mątewki lub elektrycznego spieniacza do mleka.
  • Wlać matchę ostrożnie do szklanki, powinna powstać oddzielona warstwa. Udekorować kawałkiem ananasa.
Pędzel, miotełka bambusowa Chasen do herbaty Matcha
Pędzel, miotełka bambusowa Chasen do herbaty Matcha

Herbaciane mojito

Jest to jeden z bardziej znanych i popularnych drinków, który doczekał się niejednej wersji alkoholowej i bezalkoholowej. Zielona herbata doskonale komponuje się z tradycyjnymi składnikami.

  • Przygotować wyraźną w smaku zieloną herbatę zalaną na kilka godzin zimną wodą (cold brew) lub zaparzoną i wystudzoną.
  • Do szklanki wsypać cukier trzcinowy według uznania i wcisnąć sok z limonki. Dodać kilka zgniecionych w dłoni listków mięty i sporo lodu.
  • Wlać zieloną herbatę i gazowaną wodę w proporcji 1:1. Ozdobić świeżą miętą i limonką. 
Bezalkoholowe drinki na bazie herbaty: mohito / fot. PNŚ
Bezalkoholowe drinki na bazie herbaty: mohito / fot. PNŚ

Herbaciany poncz

Słowo poncz pochodzi z Indii, gdzie oznacza „pięć”, tyle składników zawierał oryginalny poncz. W pierwotnej wersji była to herbata, cukier, cytryna i alkohole oraz inne owoce, a także wino. Obecnie istnieje duża swoboda w jego przygotowaniu, a największym atutem jest forma podania w wazie dla wielu osób.

  • Do wazy z lodem wrzucić plastry dowolnych owoców, proponujemy zwłaszcza cytrusy. Dodać mocną czarną herbatę, sok owocowy najlepiej żurawinowy, winogronowy, porzeczkowy lub z granatu.
  • Dodać korzenny syrop cukrowy (można kupić gotowy lub wygotować w wodzie cynamon, goździki, imbir, gałkę muszkatołową, a następnie odcedzić i rozpuścić w odwarze cukier).
  • Herbaty powinno być przynajmniej dwukrotnie więcej niż soku.
Bezalkoholowe drinki na bazie herbaty: poncz / fot. PNŚ
Bezalkoholowe drinki na bazie herbaty: poncz / fot. PNŚ

Rooibos z tymiankiem

Niekoniecznie trzeba inspirować się istniejącymi drinkami i koktajlami. Czasem odpowiednie podanie i niebanalne połączenie wystarczą by zrobić coś wyjątkowego.

  • Rooibos mocno zaparzyć ze świeżym tymiankiem i imbirem.
  • Napar przecedzić i osłodzić syropem klonowym oraz miodem. Wlać na lód, podać z gałązką świeżego tymianku.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Dokumentacja powstała na potrzeby programu Pytanie na Śniadanie
Fot. główna: Pytanie na Śniadanie, TVP2 S.A.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Tradycyjna angielska herbata. Klasyczne angielskie mieszanki herbat

Brytyjczykom zawdzięczamy również kilka bardzo znanych mieszanek czarnej herbaty. Któż z nas nie zna smaku[...]

Dziesięć porad jak zrobić lepsze wzory na kawie latte art

Crema, która pojawia się na kawie zaraz po wykonaniu espresso, stanowi idealny podkład do zrobienia[...]

Herbatki warzywne. Nowość na rynku

Czy zatem herbata warzywna powinna być oddzielona bardzo od owocowej, którą znamy z naszej codzienności[...]

2 Comments

Herbata z Kolumbii. Kolumbijska herbata

Obecnie pod uprawami znajduje się tam 51 hektarów, roczna produkcja osiąga wielkość 82 ton herbaty[...]

Yerba Mate Selecta Miętowa, czyli Czajnikowy na WUD Silesia 2013

Tegorocznym tematem World Usability Day było zdrowie, dlatego pojawiliśmy się na WUD Silesia z Yerba[...]

Herbata zielona Shincha

Shincha to nazwa pierwszego wiosennego zbioru herbat w Japonii, a jednocześnie nazwa herbaty pochodzącej z[...]

Produkcja herbaty w domu

Każdy entuzjasta herbaty wcześniej czy później wpada na pomysł, aby posiadać własny krzaczek herbaty w[...]

Jakie są rodzaje herbat

Na pytanie: „jakie są rodzaje herbat” można odpowiedzieć prosto lub zawile i to na wiele[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.