Artystyczna herbata
Nie wiadomo dokładnie kiedy rozpoczęła się jej produkcja. Najprawdopodobniej wynaleziono ją jako ciekawostkę, aby bawić dwór cesarski w Chinach. Surowcem do produkcji herbaty artystycznej są tipsy i najmłodsze listki herbaty poddane specjalnemu procesowi uelastycznienia dzięki czemu możliwe jest dowolne formowanie herbacianej kompozycji. Herbata artystyczna spotykana jest najczęściej w postaci kulek, pąków, grzybków itp. zwiniętych z płatkami kwiatów: lilii, chryzantem, jaśminu.

Po zaparzeniu herbata rozwija się prezentując misterną kompozycję kwiatową. Wykonanie bardziej złożonych kompozycji może trwać nawet godzinę w rękach wprawnego artysty. Herbata taka może występować w różnych wersjach: zielonej lub nawet czarnej, najczęściej jednak białej.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
219 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Matero: Yerba Mate
Matero to specjalne naczynie do picia yerba mate występujące w różnych rodzajach i kształtach. Najbardziej[...]
lip
Rekord Guinnessa w parzeniu herbaty pobity!
10 stycznia 2016 roku w ramach Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy przekazaliśmy na licytację zestawy herbat.[...]
sty
Czy herbata owocowa jest zdrowa?
Odpowiedź na pytanie czy takie napary są zdrowe nasuwa się nam więc sama. Są zdrowe[...]
lip
5 sposobów na herbatę, o których najprawdopodobniej nie słyszeliście
5 sposobów na użycie herbaty w nietypowych zastosowaniach: herbata jako odświeżacz powietrza, herbaciany barometr, płyn[...]
wrz
Herbata Rooibos zielony, parzenie
Herbata Rooibos zielony, parzenie. Parzenie: 1 łyżeczka Rooibosa zielonego na 120 ml wody, woda o[...]
kwi
Ekskluzywna herbata, segment herbat specialty
Wiele osób uważa, że herbata ekspresowa to „ta zwykła”, a sypana to „ta lepsza”. Często[...]
lip
Yerba mate po paragwajsku – jak dobrze zaparzyć ostrokrzew?
Paragwaj ma nieco inne zwyczaje związane z piciem mate. Najpopularniejsze tutaj okazuje się tereré czyli,[...]
lip
Terroir, czyli jak zmienia się smak herbaty w zależności od zbioru z plantacji
Dzięki terroir jesteśmy w stanie rozróżniać nie tylko rodzaj i kultywar herbaty, ale także miejsce[...]
sie