Pomimo tego, że w rodzinie kawowców znajdziemy ok. 130 różnych gatunków, w światowym handlu kawą liczą się tylko trzy z nich. Arabika (Coffea Arabica) zdecydowanie zdominowała rynek, stanowiąc aż 70% całości sprzedawanej kawy. Drugie miejsce należy do Robusty (Coffea Canephora), a trzecie do Liberiki (Coffea Liberica), choć udział w światowej produkcji wynosi niespełna 1%. Ze względu na znaczącą przewagę Arabiki i Robusty, to właśnie między nimi rozgrywa się walka o palmę pierwszeństwa, przyczyniając się do dyskusji między zwolennikami poszczególnych gatunków. Aby móc obiektywnie porównać obie rośliny ze sobą, potrzeba bardziej szczegółowego ich opisu:
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Kawa robusta
Coffea Canephora – Popularne określenie “Robusta” nie jest botaniczną nazwą rośliny. Jest ono żeńską formą łacińskego słowa robustus, co znaczy silny lub solidny. Nazwa odnosi się do dużej wytrzymałości gatunku na zmiany klimatu i ataki szkodników. Coffea Canephora nazywana jest również kawą kongijską, ze względu na pierwotne pochodzenie rośliny. Pomimo tego, że dla opinii publicznej została odkryta dopiero w 1897 roku, a więc setki lat po tym, jak Arabika zyskała konsumentów na całym świecie, jest uznawana za jej rodzica, gatunek dużo starszy, posiadający około 30 różnych szczepów. Ogromnym atutem Robusty jest szybki i obfity plon oraz możliwość uprawy na niskich wysokościach, co ułatwia zaangażowanie w proces uprawy mechanicznego sprzętu i obniża koszty surowca. Robusta charakteryzuje się niską kwasowością, intensywną goryczą, aromatami torfu i ziemi. Jednak najbardziej cenioną cechą nie jest smak, lecz duże stężenie kofeiny, w niektórych przypadkach sięgające nawet 2,7%. Drzewka posiadają płytki system ukorzenienia. Mogą osiągnąć wysokość nawet 10 metrów, ale zwykle kontroluje się ich rozmiary dla ułatwienia zbiorów. Obecnie największym producentem Robusty jest Wietnam.
Kawa arabika
Coffea Arabica – Gatunek, który zdominował uprawy na całym świecie, jako pierwszy rozprzestrzenił się z Afryki na inne kontynenty. Posiada około 60 szczepów, różniących się przystosowaniem do warunków i właściwościami smakowymi. Odmiana rośnie na dużych wysokościach powyżej 700 m. n.p.m i jest bardziej wymagająca w uprawie niż Robusta. Jest rośliną podatną na choroby i ataki insektów. Charakteryzuje się wyższą kwasowością i niską goryczą, szeroką gamą aromatów kwiatowych i owocowych oraz mniejszą zawartością kofeiny – ok. 1,5%. Drzewka wymagają wysoko zmineralizowanej gleby o niskim pH. Zapuszczają korzenie na kilka metrów w głąb ziemi.

Robusta powszechnie traktowana jest jako kawa gorszej jakości ze względu na gorzki smak i dużą ilość nieprzyjemnych aromatów. Zaświadczyć o tym może też fakt, iż mimo łatwiejszej i tańszej uprawy, większych plonów, niższej ceny surowca, jej światowa produkcja stanowi zaledwie 28% rynku. Ten gatunek kawy rzadko można spotkać w sklepach w czystej postaci – częściej przyjmuje rolę „wypełniacza” w mieszankach z Arabiką, mając za zadanie obniżyć cenę gotowego produktu. Odwrotną tendencję możemy zauważyć w kawach rozpuszczalnych, gdzie stosuje się głównie Robustę ze względu na intensywny smak i wysoką zawartość kofeiny. Pozycja Arabiki na rynku wydaje się niezachwiana. Pomimo tego, że jest droga w uprawie, rośnie wysoko w górach, jest podatna na choroby, a z jednego drzewka uzyskuje się zaledwie pół kilograma zielonego ziarna rocznie, cały ten wysiłek rekompensuje chwila spędzona przy filiżance aromatycznego naparu.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
213 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
21 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
102 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Jak odkamienić czajnik?
Do naszego zakamienionego czajnika wsypujemy 2 łyżeczki kwasku cytrynowego i zalewamy 500 ml wody. Następnie[...]
maj
Herbata ziołowa Przeciw Grypie. Najlepsza herbata ziołowa na przeziębienie
Tymianek, dziewanna, czarny bez, lipa to zioła, które świetnie działają na nasz organizm w czasie[...]
gru
Herbata żółta Huang Da Cha. Kawa wśród herbat
Huang Da Cha jest herbatą żółtą, o dużych i długich liściach, bardzo często z domieszką[...]
lut
Herbata uspokajająca. Herbata relaksująca. Najlepsza herbata na uspokojenie
Jeżeli poszukujecie herbaty, która was uspokoi, wyciszy i będzie świetną propozycją na skołatane nerwy wieczorem,[...]
paź
Herbata czarna Liu Pao – atlas herbaty
Liu Bao to herbata ciemna produkowana w chińskiej prowincji Guangxi. Nazwa jej w języku polskim[...]
lut
Herbata zielona Shincha z pierwszego zbioru
“Shincha” to nazwa japońskiej herbaty sencha (煎茶) pochodzącej z pierwszych wiosennych zbiorów. Podobnie jak to[...]
mar
Taragui: przegląd marek yerba mate, opinie
Taragui to kolejna marka produkowana przez Las Marias, czyli grupę produkującą mate pod kilkoma znanymi[...]
sie
Herbata Ahmad Tea Green Tea, opinie
Zielona herbata Ahmad Tea z dodatkiem Chun Me. Napar pachnie bardzo przyjemnie zieloną herbatą i[...]
sie