ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Pomimo tego, że w rodzinie kawowców znajdziemy ok. 130 różnych gatunków, w światowym handlu kawą liczą się tylko trzy z nich. Arabika (Coffea Arabica) zdecydowanie zdominowała rynek, stanowiąc aż 70% całości sprzedawanej kawy. Drugie miejsce należy do Robusty (Coffea Canephora), a trzecie do Liberiki (Coffea Liberica), choć udział w światowej produkcji wynosi niespełna 1%. Ze względu na znaczącą przewagę Arabiki i Robusty, to właśnie między nimi rozgrywa się walka o palmę pierwszeństwa, przyczyniając się do dyskusji między zwolennikami poszczególnych gatunków. Aby móc obiektywnie porównać obie rośliny ze sobą, potrzeba bardziej szczegółowego ich opisu:

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Kawa robusta

Coffea Canephora – Popularne określenie “Robusta” nie jest botaniczną nazwą rośliny. Jest ono żeńską formą łacińskego słowa robustus, co znaczy silny lub solidny. Nazwa odnosi się do dużej wytrzymałości gatunku na zmiany klimatu i ataki szkodników. Coffea Canephora nazywana jest również kawą kongijską, ze względu na pierwotne pochodzenie rośliny. Pomimo tego, że dla opinii publicznej została odkryta dopiero w 1897 roku, a więc setki lat po tym, jak Arabika zyskała konsumentów na całym świecie, jest uznawana za jej rodzica, gatunek dużo starszy, posiadający około 30 różnych szczepów. Ogromnym atutem Robusty jest szybki i obfity plon oraz możliwość uprawy na niskich wysokościach, co ułatwia zaangażowanie w proces uprawy mechanicznego sprzętu i obniża koszty surowca. Robusta charakteryzuje się niską kwasowością, intensywną goryczą, aromatami torfu i ziemi. Jednak najbardziej cenioną cechą nie jest smak, lecz duże stężenie kofeiny, w niektórych przypadkach sięgające nawet 2,7%. Drzewka posiadają płytki system ukorzenienia. Mogą osiągnąć wysokość nawet 10 metrów, ale zwykle kontroluje się ich rozmiary dla ułatwienia zbiorów. Obecnie największym producentem Robusty jest Wietnam.

Kawa arabika

Coffea Arabica – Gatunek, który zdominował uprawy na całym świecie, jako pierwszy rozprzestrzenił się z Afryki na inne kontynenty. Posiada około 60 szczepów, różniących się przystosowaniem do warunków i właściwościami smakowymi. Odmiana rośnie na dużych wysokościach powyżej 700 m. n.p.m i jest bardziej wymagająca w uprawie niż Robusta. Jest rośliną podatną na choroby i ataki insektów. Charakteryzuje się wyższą kwasowością i niską goryczą, szeroką gamą aromatów kwiatowych i owocowych oraz mniejszą zawartością kofeiny – ok. 1,5%. Drzewka wymagają wysoko zmineralizowanej gleby o niskim pH. Zapuszczają korzenie na kilka metrów w głąb ziemi.

Czy kawa zniknie z Ziemi? Koniec arabiki?
Czy kawa zniknie z Ziemi? Koniec arabiki?

Robusta powszechnie traktowana jest jako kawa gorszej jakości ze względu na gorzki smak i dużą ilość nieprzyjemnych aromatów. Zaświadczyć o tym może też fakt, iż mimo łatwiejszej i tańszej uprawy, większych plonów, niższej ceny surowca, jej światowa produkcja stanowi zaledwie 28% rynku. Ten gatunek kawy rzadko można spotkać w sklepach w czystej postaci – częściej przyjmuje rolę „wypełniacza” w mieszankach z Arabiką, mając za zadanie obniżyć cenę gotowego produktu. Odwrotną tendencję możemy zauważyć w kawach rozpuszczalnych, gdzie stosuje się głównie Robustę ze względu na intensywny smak i wysoką zawartość kofeiny. Pozycja Arabiki na rynku wydaje się niezachwiana. Pomimo tego, że jest droga w uprawie, rośnie wysoko w górach, jest podatna na choroby, a z jednego drzewka uzyskuje się zaledwie pół kilograma zielonego ziarna rocznie, cały ten wysiłek rekompensuje chwila spędzona przy filiżance aromatycznego naparu.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata miętowa: rodzaje. Mięta do picia – działanie

„Miętowy” zapach mięty to nic innego jak olejek eteryczny, który w niej występuje i zawiera[...]

Test yerba mate ekspresowa ze marketu: astra, loyd, pajarito, yer-vita

Przygotowaliśmy ślepy test 8 smaków yerba mate różnych producentów, dostępnych w sklepach. Przetestowaliśmy: Yerba mate[...]

Zalety czarnej herbaty, czarna herbata właściwości zdrowotne

Zalety czarnej herbaty, czarna herbata właściwości zdrowotne. Czarna herbata cieszy się popularnością również dzięki swojemu[...]

1 Comments

Yerba mate con palo

Yerba Mate: Con palo. Oznaczenie spotykane na opakowaniach yerba mate. Dotyczy yerba mate zawierającej gałązki[...]

Herbata na każdą porę roku

W lecie możemy pić właściwie każdą herbatę. Paradoksalnie najlepiej ugasi pragnienie gorącą herbata, a nie[...]

Czy herbata pu-erh na prawdę odchudza? Badania 2020

Badania obecnie dostępne podają wielkości powyżej jednego kilograma jako pewne. Wynik ten, niezbyt zdumiewający, dotyczy[...]

Yerba mate tereré

Yerba mate terere to tradycyjny napój przygotowywany z yerba mate. Popularny zwłaszcza w Paragwaju ale[...]

Kocanka piaskowa

Napar z kocanki pachnie nieco żywicznie, w smaku zaś jest nieco przyprawowy, kojarzy się z[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.