Herbatę parzy się na wiele sposobów i co chwilę ktoś wymyśla coś nowego, aby przygotować napar. Jako, że samo parzenie sprowadza się w uproszczeniu do rozpuszczenia w rozpuszczalniku jakim jest woda, substancji rozpuszczalnych w herbacie, możemy łatwo sobie wyobrazić, że da się zrobić to na wiele sposobów. Wysoka temperatura sprzyja rozpuszczaniu, dlatego normalnie parzy się herbatę gorącą wodą, dopasowując jej temperaturę do rodzaju herbaty, by uzyskać najlepszy smak.
Aeropress, syfon a może samowar … o różnych metodach parzenia herbaty
Podstawowe sposoby parzenia herbaty można podzielić na styl wschodni i zachodni. Czyli na technikę jakiej używamy na codzień parząc około 2-3 gramów herbaty na filiżankę w czasie kilku minut. Wschodni styl parzenia zakłada użycie małego naczynia i zwiększenia dozy herbaty conajmniej dwukrotnie. Parzenie jest wtedy krótkie i nie przekracza 30 sekund. Tak parzoną herbatę zalewa się wielokrotnie.
Wiele osób szuka jednak alternatywy dla tego zwykłego parzenia, głównie balansując parametrami parzenia oraz stosując rozwiązania często kojarzące się z kawą. Są to w dużej mierze eksperymenty dla osób nieco bardziej zaawansowanych w świecie herbaty i mających doświadczenie w parzeniu pozwalające skutecznie dobierać sposób parzenia do suszu i zamierzonych efektów, choć zacząć taką zabawę może praktycznie każdy.
Najpopularniejszą alternatywą jest tak zwane cold brew, czyli parzenie zimną wodą. Jeśli jeden z parametrów obniżamy, musimy zwiększyć inny, aby zachować równowagę. Nikomu nie trzeba tłumaczyć pewnie, że jeśli zaleje na dwie minuty susz wodą zimną to napar praktycznie nie będzie naparem, lecz prawie samą wodą. Skoro zmniejszamy temperaturę z 80 stopni Celsjusza (w przypadku herbaty zielonej) do temperatury pokojowej około 20 stopni to parzenie z trzech minut wydłużyć trzeba będzie nawet do trzech godzin.
Możemy eksperymentować także ze sposobem parzenia, używając technik popularnych przy kawie. Na przykład doskonale udaje się herbata parzona w syfonie. Jest to urządzenie, które składa się z dwóch części. Górna zaopatrzona w filtr zawiera herbatę i zakończona jest rurką, która zanurza się w wodzie zawartej w dolnej części mającej postać szklanej kuli. Kula ta szczelnie przylega do górnego naczynia, tak że podgrzewana od spodu woda zwiększając swe ciśnienie, wpycha się rurką do górnej części zalewając susz. Po wyłączeniu ogrzewania temperatura spada i wytwarza się podciśnienie, które zasysa napar z powrotem do dolnej kuli przez filtr.
Inny popularny w kawowym świecie sposób parzenia to aeropress przypominających dużą strzykawkę. Igła tej strzykawki zastąpiona jest sitkiem z filtrem, tłoczek zaś służy do przeciśniecie naparu przez ten filtr. Daje to napar klarowny i bogaty w aromaty, ponieważ herbata parzy się szczelnie zamknięta.
Można spróbować także parzenia przelewowego, czyli używając filtra i lejkowatego dripa lub chemexa. Należy wlać gorącą wodę na liście i pozwolić jej przesiąknąć przez nie. Metoda ta jest jednak trudna i łatwo herbatę przeparzyć lub niedoparzyć.
Na dobrą sprawę można do alternatywnych metod zaliczyć także samowar, ponieważ parzenie w nim jest niezgodne ze sztuką, czyli doprowadza się tutaj w imbryku herbatę do wysokiej temperatury i nawet pozwala jej się podgotować co skutkuje uzyskaniem bardzo mocnej esencji, która powinno zostać rozcieńczona i posłodzona by można było ją wypić.
Wiele jest technik, które pozwalają zachować warunki parzenia, lecz rozwiązują w jakiś inny sposób samo filtrowanie herbaty. Dostępne na przykład są specjalne butelki wyposażone w sitko przymocowane do wieczka. Umieszcza się tam herbatę i parzy w pozycji do góry nogami. Po odpowiednim czasie odwaga się butelkę korkiem do góry i herbata sama się odcedza. Dostępne są także zaparzacze, które pozwalają szybko odcedzić napar poprzez uruchomienie spustu, który pozwala naparowi przefiltrować się grawitacyjnie przez sitko czy to do dolnej części urządzenia czy do innego, podstawionego dzbanka.
Pojawiają się także co jakiś czas nowe wynalazki, które starają się podejść do sprawy bardziej naukowo, jak chociażby drogi i mało popularny jeszcze na świecie aparat do parzenia, który dedykowany jest bardziej do gastronomii niż do domu. Pozwala on na błyskawiczne i bardzo skuteczne parzenie dzięki wytworzeniu wysokiego ciśnienia w liściach. Herbata wraz z wodą jest szczelnie zamknięta i zalana gorącą wodą, po czym spadek ciśnienia wysysa z liści powietrze wtłaczając tam wodę, a następnie wzrost ciśnienia wyciąga napar z liści.
Warto zatem eksperymentować i tworzyć nawet domorosłe wynalazki i metody, ponieważ nigdy nie wiadomo czy przypadkiem nie odkryjemy nowej techniki dającej zdumiewające efekty i podbijemy tym samym herbaciany świat.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
199 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Zimne parzenie (cold brew) vs. ciepłe parzenie: różnice
W zimnej wodzie dobrze rozpuszczają się aminokwasy, których obecność w naparze wiąże się z cenionymi[...]
maj
Herbata Rooibos zielony, parzenie
Herbata Rooibos zielony, parzenie. Parzenie: 1 łyżeczka Rooibosa zielonego na 120 ml wody, woda o[...]
kwi
Jak zaparzyć plewy kawowe? Chaff Coffee
Picie naparu z wypalonych i zmielonych ziaren kawowca nikogo nie zaskakuje, zaparzanie cascary - skórki[...]
kwi
Herbata czarna Indyjski Specjał, opinie
W smaku Indyjski specjał jest przede wszystkim herbaciany, zdecydowanie na pierwszy plan wybija się lekka[...]
cze
Ile ekstraktu z herbaty jest w filiżance herbaty?
Ekstrakt, czyli wyciąg może być płynny, gęsty lub suchy. Do potrzeb przemysłu używa się suchego,[...]
2 Comments
kwi
Yerba Mate Yer-Vita: co ja piję
Ostatnio wpadło mi w ręce opakowanie ekspresowej Yerba Mate Yer-Vita. Jako ciekawostkę przedstawiam Wam opis[...]
cze
Jak zaparzyć dobrą kawę w domu? Sposoby parzenia kawy
Sposoby parzenia kawy. Z myślą o tych, którzy lubią kawę parzoną, czarną, a więc bez[...]
1 Comments
paź
Jak zrobić najlepszą przelewową kawę w domu? Zaparzacz Gabi
Wyjątkowość Gabi polega na wyeliminowaniu zmiennych wynikających z techniki parzenia kawy. Dzięki zastosowaniu dyspensera wody[...]
mar