Herbata oolong to jeden z najciekawszych rodzajów herbat dostępnych na rynku. Dużym uproszczeniem jest powiedzenie, że w smaku klasyfikuje się pomiędzy herbatą zieloną a czarną – jasne oolngi mogą smakowo przypominać herbaty zielone, a ciemne oolongi – herbaty czarne. Ta niebieska herbata bardziej przypomina jednak herbatę zieloną – jest delikatna w smaku, z wyraźną nutą słodko-kwaśnych owoców, a jednocześnie czuć w niej przyjemną słodycz. Tą z kolei zawdzięcza gatunkowi Ti Kuan Yin zawartemu w mieszance. Jednym słowem – herbata oolong morelowa to coś, czego musi spróbować każdy miłośnik herbaty!
Encyklopedia herbaty Herbata Publikacje
Herbata Oolong (Ulung, Wulung)
Niebieska herbata Oolong, zwana też smoczą herbatą, to napar przyrządzany z liści herbaty Camellia Sinensis. Liście poddaje się częściowej fermentacji (półfermentacji) i pozostawia na słońcu do częściowego zwiędnięcia, następnie wkłada do wiklinowych koszy i potrząsa.
czytaj całość...Herbata oolong morelowa – wygląd i smak
Napar bardzo jasny, zielonożółtej barwy, o bardzo słodkim aromacie. Ten napar jest przejrzysty, klarowny, o bursztynowo-brązowej barwie. W smaku słodka, gładka, z przyjemną, nutą bergamoty i słodyczą śmietanki. Susz można parzyć kilkukrotnie, zalecamy dwie, maksymalnie trzy ekstrakcje. Należy pamiętać, aby stopniowo wydłużać czas kolejnych parzeń.
Skład: herbata Formosa Oolong, Ti Kuan Yin Oolong, morele, owoce miechunki peruwiańskiej, kwiat stokrotki, aromat
Kraj pochodzenia: Tajwan
Waga: 50g
Czas parzenia herbaty
2-4 min
Temperatura parzenia herbaty
90°C
Ilość herbaty
3 g / 120ml
pierw (zweryfikowany) –
Pyszna wyraźnie czuć smak moreli.