Pyszny napar na bazie zielonej herbaty i orzeźwiającej mięty z dodatkiem czarnej i czerwonej porzeczki. Herbata zielona porzeczka z miętą znakomicie orzeźwia i gasi pragnienie w upalne dni. Idealna na ciepło, jak i na zimno! Aby przygotować tę drugą wersję, możesz wykorzystać metodę cold brew, czyli parzenie na zimno i zalać susz zimną wodą, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny. Smacznego!
Czajnikowy TV Herbata Przepisy
12 prostych przepisów na mrożoną herbatę
Zalety przygotowywania zimnej herbaty metodą cold brew są wielu osobom znane już od lat. Herbata zalana zimną wodą na kilka godzin daje prosty w przygotowaniu i orzeźwiający napój. Nie trzeba gotować wody, parzyć i studzić herbaty. Wystarczy do dużego naczynia wsypać susz, a póżniej przez sitko przecedzić i pić do[...]
czytaj całość...Herbata Porady Publikacje
Jak parzyć herbatę liściastą?
Osoby pijące herbatę liściastą na codzień mogą pomyśleć, że pytanie tego typu jest banalne, ponieważ parzenie herbaty liściastej i ekspresowej nie powinno się szczególnie od siebie różnić w teorii. Mimo to, wciąż częstym argumentem dla, którego wielu z nas wybiera herbatę w torebce jest pogląd, że sypaną parzy się trudniej[...]
czytaj całość...Kolor i smak naparu
Napar jasny, klarowny, o brązowo-złotej barwie. W smaku, herbata zielona porzeczka z miętą, jest lekka, gładka, świeża, z nutami mięty i porzeczek. Pozostawia miły, długi, świeży posmak. Można parzyć kilkukrotnie, my polecamy trzy ekstrakcje.
Skład: zielona herbata, mięta pieprzowa, czarna porzeczka, liofilizowana czerwona porzeczka, naturalny aromat
Waga: 50g
Pochodzenie: Chiny
Czas parzenia herbaty
2-3 min
Temperatura parzenia herbaty
75-80°C
Ilość herbaty
2-3 g / 120ml
Wartość energetyczna
Wartość energetyczna 10g herbaty parzonej przez 3 minut 1 litrem wody o temp.70°C: 18KJ/4kcal, tłuszcz: 0g, węglowodany: 0g (w tym cukry: 0g) białko: 0g, sól: 0,03g
iwonadeida (zweryfikowany) –
Herbata bardzo orzeźwiająca, niestety jak dla mnie mięta jest zbyt dominującą, trudno wyczuć zieloną herbatę lub poprzeczki.