ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Czystek to najbogatsza w przeciwutleniacze roślina występująca w Europie, a jej właściwości prozdrowotne znane są już od starożytności. Napar z czystka stosowany był w dawnych czasach z tych samych powodów dla których popularny jest dzisiaj. Ma silne właściwości przeciwutleniające oraz bakteriobójcze. Wzmacnia układ odpornościowy i pomaga zwalczać drobnoustroje, nie tylko bakterie i wirusy ale również grzyby. Stosowano go przy przeziębieniach, problemach z gardłem, bólach menstruacyjnych i reumatyzmie.

Wykazano, że napar z czystka może być stosowany nie tylko do picia, ale także zewnętrznie na skórę i włosy, dzięki czemu można złagodzić objawy zmian skórnych oraz trądziku. Z powodzeniem można także przygotować płukankę do ust.

Wypijany napar jest skuteczny przy ilości około 2 szklanek dziennie. W przypadku grypy i przeziębienia efekty zauważamy już po 2 dniach. Po tygodniu zaś nasza skóra wydziela wystarczający zapach by odstraszyć komary i inne uciążliwe insekty.

Czystek dla psa i kota

Zastosowanie naparu z czystka przeciw komarom nie musi polegać na piciu go regularnie, choć to najlepsza metoda, ponieważ daje nam także możliwość skorzystania z innych pozytywnych efektów tego zioła. Stwierdzono, że skuteczny przeciw owadom jest także napar czystka naniesiony na skórę lub ubranie, a nawet na zwierzęta.

Ponieważ nasze czworonogi, również można ochronić przed owadami, spryskując ich sierść naparem z czystka. Co więcej przeprowadzono badania dowodzące, że nie ma przeciwskazań, aby nie tylko opryskiwać swojego pupila, ale nawet poić go czystkiem. Taka psia czy kocia „herbatka” dodana do wody może przysłużyć się zdrowiu naszego czworonoga zupełnie jak naszemu.

Jak przygotować najskuteczniejszy napar z czystka?

Temu zagadnieniu również przyjrzeli się naukowcy pochylając się nad tematem mętnienia herbacianego naparu. Zapewne wielu z nas zauważyło, że herbata, zwłaszcza czarna, pozostawiona do wystygnięcia często robi się mętna. Jest to spowodowane licznymi procesami chemicznymi jakie zachodzą w herbacie i które nie są porządane, ponieważ poza utratą estetyczności naparu tracimy cenne substancję zawarte w naparze.

Problem ten jest związany z mineralizacją wody i pojawia się także w naparze czystka. Może on odpowiadać nawet za 60% różnicę w zawartości polifenoli. Inna sprawa to stosunek suszu do wody, czas parzenia oraz temperatura. Badania wykazują, że warunki parzenia pozostają w ścisłej zależności z tym, co przedostaje się do naszego naparu.

Czystek hamuje starzenie. Herbata z Czystka na wysoki cholesterol
Czystek hamuje starzenie. Herbata z Czystka na wysoki cholesterol

Określono na drodze badań zawartości polifenoli w naparach czystka przygotowanych w różnych warunkach określając najlepszy sposób parzenia.

Aby przygotować napar z czystka dający nam największe stężenie drogocennych substancji należy unikać wody mineralnej, a najlepiej użyć jak najbardziej miękkiej, przefiltrowanej w filtrze odwróconej osmozy. Parzenie zaś powinno być przeprowadzone w temperaturze nieco niższej niż wrzątek, którym przywykliśmy traktować zioła. Optymalna będzie oscylowała w granicach 85 stopni Celsjusza. Parzenie zaś powinno trwać minimum 35 minut. Proces ten jest nieco uciążliwy, ponieważ powinniśmy w ciągu całego parzenia zadbać o to, by temperatura nie spadała. Najlepiej więc trzymać naczynie w którym parzymy w innym, większym naczyniu, gdzie stale dolewamy wrzątku lub nawet parzyć czystek w garnku umieszczonym na kuchence na małym ogniu. Warto mieć także termometr, aby kontrolować na bieżąco temperaturę.

Oczywiście nie musimy sobie zadawać tak wiele trudu. Można czystek parzyć jak inne zioła (95 stopni Celsjusza przez około 5-7 minut), ma on wtedy wciąż ogromne stężenie polifenoli. Przede wszystkim pamiętajmy o tym by woda była miękka, a parzenie długie.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

4 dobre powody, żeby parzyć herbatę na zimno

Zimne parzenie to technika, która dla wielu wydaje się być abstrakcyjna. Z angielskiego "cold brew"[...]

Obróbka kawy: od ziarenka po filiżankę. Jak obróbka kawy wpływa na smak i jakość?

Od wieków wiedza na temat sposobu jej uzyskania z owoców krzewu kawowca, jak i proces[...]

Pajarito, Indega, La Rubia: Test Yerba Mate Paragwajskich, Opinie

Yerba Mate Pajarito vs Yerba Mate Indega vs Yerba Mate La Rubia. Porównanie Paragwajskich Yerba[...]

Herbata Hampstead Darjeeling Organic Fair Trade test, opinie

Napar z Hampstead Darjeeling Organic jest czerwono-brązowy. Zapach - przyjemny lekko kwiatowy, ale daleko mi[...]

Dlaczego herbata jest gorzka?

Zawartość substancji gorzkich w herbacie zależy od wielu czynników, ponieważ wynika z różnej ilości kofeiny[...]

Herbata w Niemczech

Bracia Grimm i obłoczki ze śmietanki, czyli początki herbaty w Niemczech Większość z nas zna[...]

Herbata po libańsku, przepis na herbatę po libańsku

Herbata libańska nie jest bardzo oryginalna, ale bardzo smaczna, aromatyczna i rozgrzewająca. Przepis na herbatę[...]

Yerba mate tostada

Yerba Mate: Tostada. Oznaczenie yerba mate dla yerby palonej. Cechuje się ona ciemnym, brązowym lub[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.