Herbata zielona Moya Bancha pochodzi z upraw organicznych zlokalizowanych na wyspie Kiusiu, zaś jej nazwa wywodzi się od słów „ban” i „cha”. „Ban” oznacza „codzienne”, „późne” lub „popularne”, zaś drugie znaczenie tego słowa nawiązuje do późnych zbiorów, z których pochodzą liście tej herbaty. Warto zaznaczyć, że listki banchy są zrywane z dolnej części krzewów herbacianych. „Cha” w języku japońskim to natomiast herbata.
Moya Bancha – wygląd i smak
Jej susz to duże, pozwijane, ciemnozielone listki wraz z łodyżkami. Napar jest jasny, przejrzysty, o żółtozielonej barwie i kwaskowatym aromacie. W smaku delikatna, gładka, świeża, z lekkim zielonym smakiem (green-taste). Herbata Moya Bancha pozostawia przyjemny, słodki posmak.
Właściwości zdrowotne
Zielona herbata oczyszcza organizm i neutralizuje wolne rodniki. Napój ten działa delikatnie moczopędnie, a spożywany regularnie zapobiega próchnicy zębów oraz chorobom dziąseł. Herbata Moya Bancha organiczna wzmacnia naczynia krwionośne i zmniejsza ryzyko zawału serca. Filiżanka naparu po posiłku wzmaga wydzielanie soków żołądkowych, a co za tym idzie, ułatwia trawienie pokarmu.
Moya Bancha nie jest bogata w kofeinę, dlatego bez obaw można spożywać ją o każdej porze dnia. Przyjemna, świeża w smaku, oczyszcza organizm, działa antydepresyjnie i antynowotworowo, a także pomaga w utrzymaniu na prawidłowym poziomie cukru i cholesterolu. Zzawiera witaminę C oraz błonnik.
Zalecamy jej kilkukrotne parzenie. Dobry smak utrzymuje się przez cztery ekstrakcje.
Skład: herbata zielona (100%) pochodząca z ekologicznych upraw
Made in Japan. Wyprodukowano w Japonii.
Waga: 60g
Czas parzenia herbaty
2-3 min
Temperatura parzenia herbaty
75-80°C
Ilość herbaty
2-3 g / 120ml
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.