Genmaicha to herbata, która wywodzi się z Japonii. Poza Krajem Kwitnącej Wiśni jest ciągle mało znana, chociaż z roku na rok przybywa jej miłośników. To zaskakująca i niepowtarzalna mieszanka. Składa się z wysokiej jakości senchy oraz prażonego ryżu. To właśnie ten drugi składnik sprawia, że znana jest również pod nazwą ,,Popcorn Tea”. Początkowo genmaicha była produktem kierowanym do najbiedniejszych. Ryż dodawano do liści, aby zwiększyć ich masę. Okazało się jednak, że połączenie tych dwóch składników w naparze smakuje bardzo dobrze! Herbata zielona Japan Genmaicha Premium doskonale gasi pragnienie i komponuje się z lekkimi potrawami. To wyjątkowo aromatyczna propozycja z wyczuwalną nutą prażonego ryżu, którą polecamy każdemu!
Herbata Publikacje
Rodzaje zielonej herbaty
Po pierwsze termin zbioru jest ważnym wyznacznikiem jakości i ceny herbaty. Wyróżnić można tutaj herbaty, których liście pozyskano w poszczególnych zbiorach.
czytaj całość...Herbata Publikacje
Dlaczego zielona herbata ma zielony smak? Green taste
Może kiedyś spotkaliście się przy opisie herbaty zielonej i czarnej z określeniem „green taste” lub „brown taste” czyli „zielony” i „brązowy” aromat. Koło aromatów, którego używają kiperzy dostarcza nam cały wachlarz różnych nut zapachowych owoców, ziół, kwiatów, orzechów, a nawet skóry i grzybów, których możemy doszukać się w aromacie herbacianego[...]
czytaj całość...Kolor i smak naparu
Susz to długie, wąskie, oliwkowozielone liście wraz z prażonym ryżem. Napar jasny, o złotej barwie. W smaku, herbata zielona Japan Genmaicha Premium, jest orzeźwiająca, gładka. To przyjemne połączenie lekkiego smaku zielonej herbaty z cięższymi nutami prażonego ryżu. Można parzyć kilkukrotnie. Zalecamy dwie, trzy ekstrakcje.
Skład: herbata zielona, ryż prażony
Waga: 50g
Pochodzenie: Japonia
Czas parzenia herbaty
2-3 min
Temperatura parzenia herbaty
75-80°C
Ilość herbaty
2-3 g / 120ml
Kkamil (zweryfikowany) –
Całkiem smaczna, w smaku bardzo zbliżona do zwykłej sencha satsuma, tyle że z dodatkiem prażonego ryżu, który nadaje smaku i aromatu popcornu. Myślę, że warto spróbować, a jeszcze fajniej jak się ją komuś pokaże, bo zaskakuje :)
Patryk Płuciennik (zweryfikowany) –
Bardzo dobra genmaicha, idealna do dwukrotnego parzenia :)
Majaa (zweryfikowany) –
Piękny jasnozielony napar wysokiej jakości i delikatny smak samej herbaty + mocno wyczuwana nutka prażonego ryżu, polecam! ♥
WelkopProman (zweryfikowany) –
Smaczna, delikatna, pozbawiona goryczy w smaku.
Adrian J (zweryfikowany) –
Bardzo dobra, najlepiej wychodzi parzona krótko 0,5-1min