ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Z herbatą z Indonezji spotkałam się już przy okazji degustacji herbat z Sumatry – czarnej i oolong. Dzisiaj do kompletu dołącza herbata zielona. Zapraszam!

Herbata w Indonezji

Pierwsze krzaczki herbaty pochodzące z Japonii zostały posadzone w Indonezji przez Holendrów już w 1684 roku, jednak uprawy nabrały charakteru dopiero wraz z przywiezieniem odmiany assamskiej w 1878 roku. Te pierwsze herbaciane plantacje zostały założone na Jawie.

Herbata zielona Java Sunda Purwa: liście
Herbata zielona Java Sunda Purwa: liście

Podczas zawieruchy wojennej, uprawa herbaty podupadła i dopiero w latach 80 zaczęto przywracać ją do życia. Obecnie Jawa, wulkaniczna wyspa na której znajduje się stolica Indonezji Dżakarta, jest najważniejszym obszarem produkującym herbatę.

Herbata zielona Java Sunda Purwa: przygotowanie do parzenia
Herbata zielona Java Sunda Purwa: przygotowanie do parzenia

W Indonezji produkuje się głównie herbaty czarne i zielone, przy czym czarne uważane są za lepsze. Większość produkcji prowadzona jest metodą CTC.

Herbata Java Sunda Purwa, parzenie herbaty

Herbata Java Sunda Purwa produkowana jest w okolicach Bandung. Jej susz skojarzył mi się z luźno skręconą wersją gunpowder. Podobny kolor, nieco mniej blasku. Jasne, szarozielone listki są luźno poskręcane, widać też gałązki. Susz pachnie słodko, chryzantemowo.

Herbata zielona Java Sunda Purwa: pierwsze parzenie
Herbata zielona Java Sunda Purwa: pierwsze parzenie

Zaparzyłam ją w gawianie wodą o temperaturze 80 stopni. Użyłam około 3 g suszu.

W ogrzanym naczyniu herbata zapachniała słodką trawą. Pierwsze 2 minutowe parzenie dało jasnożółty napar. Zapach był bardzo delikatny, słodki. W smaku słodycz.
Drugie parzenie, pozostawione na dłuższy czas, na oko, bardziej mi posmakowało. Było słodkie, kremowe i nieco trawiaste. Napar był też nieco ciemniejszy.

Herbata zielona Java Sunda Purwa: parzenie herbaty
Herbata zielona Java Sunda Purwa: parzenie herbaty

Po zaparzeniu luźno zwinięte kulki rozwinęły się w gaiwanie pokazując jak wyglądały całe listki.

Porównując Java Sunda Purwa z poprzednimi herbatami indonezyjskimi, które już próbowałam, ta dostała miano herbaty codziennej. Ciekawie jej spróbować, by mieć porównanie z herbatą czarną i oolongiem.

Herbata zielona Java Sunda Purwa: kolor naparu
Herbata zielona Java Sunda Purwa: kolor naparu

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Kawa na Cyprze

Cypr to kraj stojący pod znakiem kawy. Tak, jak w wiekszosci państw basenu morza Sródziemnego,[...]

Szósty smak herbaty? Kokumi

Jeśli ktoś zapytałby nas ile jest smaków odpowiedzielibyśmy z rozpędu, że cztery. Po chwili przypominamy[...]

Ekologiczne uprawy herbaty a klimat

Herbata lubi wilgoć, dobrze się czuje porastając mgliste wzgórza i tam też daje najbardziej ceniony[...]

Świeża herbata Darjeeling First Flush 2018, opinie, parzenie

Wiosna przynosi wiele wyczekiwanych zmian. Wszystko jest świeże i nowe. W herbacianym świecie, także czeka[...]

Yerba mate, wartości odżywcze Yerba mate Rosamonte

Zawartość wartości odżywczych w Yerba mate Rosamonte. Wartości odżywcze w 50g Yerba mate zaparzonych 500ml[...]

Jaką herbatę piją Polacy? Rynek herbaty w Polsce. Wyniki badania

Respondenci ankiety to przeważnie osoby młode, w większości posiadające jakąś wiedzę na temat herbaty, którą[...]

Przepisy na zimową herbatę – świąteczna herbata, poradnik

Kiedy tylko noc staje się dłuższa niż dzień, wielu z nas zauważa u siebie zmianę[...]

Tymbark Next Cytryna Limonka Zielona Herbata, opinie

"Cytryna Limonka" spodoba się tylko tym którzy zasmakowaliby w łączeniu rozpuszczalnej cytrynowej herbaty z kiepskim[...]

Jeden komentarz do: “Herbata zielona Java Sunda Purwa: parzenie, opinie

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.