Gryka to pochodząca z Azji roślina zbożowa, którą obecnie można spotkać w całej Europie. Gryka znana jest również pod nazwą tatarka, ponieważ do Polski przywieziona została przez Tatarów. Chociaż w Polsce spożywa się ją głównie w formie obłuskanych nasion gryki – kaszy, co raz większą popularnością zdobywa napar z tej rośliny. Gryka mocno prażona służy do przygotowania tradycyjnego koreańskiego napoju, znanego pod nazwą Soba Cha.
Sposób przygotowania
Aby przygotować Soba Cha wystarczy wsypać do ulubionego kubka 2 łyżeczki gryki mocno prażonej i zalać wodą o temperaturze około 90 stopni. Parzyć 2-3 minuty.
Właściwości lecznicze
Gryka zawiera dużą ilość białka, witamin (E, B2, B3, B5, kwas foliowy) oraz mikro i makroelementy (magnez, żelazom, cynk, fosfor i potas). Spożywanie gryki pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru i cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi. Oczyszcza, neutralizuje wolne rodniki i spowalnia starzenie się organizmu. Pomocna w leczeniu żylaków. Z uwagi na to, że dostarcza dużą ilość błonnika, polecana podczas odchudzania.
Soba Cha – jak smakuje?
Napar przejrzysty, klarowny, o intensywnej, miodowej barwie. W smaku gryka jest gładka, z wyczuwalnymi prażonymi nutami orzechów i gryki. Dobrze smakuje na ciepło, jak i na zimno.
Bezkofeinowa i bezglutenowa. Może być spożywana przez dzieci i osoby starsze. Zaparzone wcześniej orzeszki gryki można dodać do owsianki, ciasta lub sałatki – nic się nie zmarnuje!
Skład: gryka (100%)
Waga: 100g
Czas parzenia herbaty
2-3 min
Temperatura parzenia herbaty
90°C
Ilość herbaty
7 g / 100ml
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.