ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Wiadomo, że każde danie trzeba odpowiednio przyprawić, aby smakowało dobrze. Zapewne macie swoje ulubione mieszanki przypraw pasujące do różnych potraw, jeśli macie czas i zapał robicie je sami, jeśli cenicie sobie wygodę i czas kupujecie gotowe, przeznaczone do konkretnych potraw. Ja dzisiaj mam dla Was idealne rozwiązanie, czyli własny, domowej roboty, młynek do przypraw.

Przepis na przyprawy zrobione z herbaty do łososia
Przepis na przyprawy zrobione z herbaty do łososia

Czy herbata może być przyprawą do różnych dań?

Niektórzy mogą powiedzieć, że jestem herbacianym wariatem, ponieważ dodawałbym herbatę do wszystkiego. Rzeczywiście tak jest, ale nie w tym rzecz, herbata jest dość zaniedbywanym dodatkiem do potraw, a może podkreślić ich wyjątkowość i ubogacić aromat. Sami zauważycie szybko, że pomysłów na młynki z przyprawami jest właściwie nieograniczona ilość. Każdy może wykazać się kreatywnością i pomysłowością na tym polu.

Herbata czarna wędzona Tarry Lapsang Souchong organiczna
Herbata czarna wędzona Tarry Lapsang Souchong organiczna

Na początek chciałbym Wam polecić bardzo wdzięczną herbatę wędzoną lapsang souchong, która niezwykle łatwo jest dopasować do wielu dań dzięki jej wyraźnemu, wędzonemu aromatowi. Herbata ma żywiczny i dymny zapach połączony z doskonałym smakiem czarnej herbaty chińskiej. Moja kompozycja będzie przeznaczona do łososia, ale potraktujcie to raczej jako inspiracje do tworzenia własnych młynków i własnych kompozycji z różnymi potrawami.

Przepis na przyprawę do ryby

Warto spróbować także innych herbat. Zaczynamy.

Do zrobienia młynka potrzebny jest oczywiście młynek. Można kupić młynki do soli i pieprzu, można także użyć pustego młynka, w którym kupuje się już od razu gotową sól, czy to czystą czy już w mieszance.

Oto moja kompozycja:

  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki herbaty lapsang souchong
  • 2 łyżeczki kolorowego pieprzu
  • 5 łyżeczek gruboziarnistej soli morskiej

Wszystkie składniki mieszamy i wsypujemy do młynka, no i… używamy. Doskonale pasuje do łososia, parowanego jak i smażonego.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

3 alternatywne sposoby na yerba mate, jak parzyć yerba mate bez tradycyjnych akcesoriów?

Otrzymujemy wiele pytań, jak zaprzyjaźnić się z yerba mate, kiedy jej smak nie okazał się[...]

2 Comments

Herbata zielona Bancha, parzenie herbaty zielonej Bancha

Zielona herbata Bancha wywodzi się z Japonii i nie jest produkowana jako „główny produkt”. Do[...]

Jak pić herbatę? Poradnik

Herbata to jeden z wielu produktów spożywczych dostępnych na półkach sklepów. Podobnie jak większść innych[...]

Poncz z herbaty. Przepis na najlepszy poncz. Świąteczne Wydanie Czajnikowy.pl

Poncz to korzenny napój pochodzący z Indii. Samo słowo pañc oznacza pięć i niektórzy dowodzą,[...]

Jak zaparzyć espresso? Jak zrobić dobre espresso w domu?

Zanim zajmiemy się parametrami parzenia, warto sięgnąć po odpowiednią kawę, a więc taką, która została[...]

Zielona herbata matcha z ogórkiem i limonką – przepis

Herbata zielona matcha to bardzo wdzięczny temat do różnych przepisów na mrożoną herbatę. Tym razem[...]

Tauron Nowa Muzyka: Czajnikowy serwował herbatę!

23 i 24 sierpnia ekipa Czajnikowy.pl dostarczała ciepłą herbatę dla zmarzniętych uczestników Festiwalu Tauron Nowa[...]

Kenia – herbata kenijska. Historia uprawy herbaty

Pierwsze plantacje powstały herbaciane w 1918 roku, a ich powodzenia skłoniło innych rolników do uprawy[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.