Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Dzisiaj zapraszam na ciekawą herbatę oolong, która od samego początku zaskoczyła mnie słodyczą.
Herbata Puchong Green Oolong
Puchong (包種茶, Baozhongcha lub Pouchong) to jedna z herbat z „pogranicza”. Często sytuuje się ją pomiędzy herbatami zielonymi oraz oolongami, niektórzy herbaciarze wspominają nawet, że spotkali się umieszczaniem jej w osobnej grupie herbacianego uniwersum. Liście mają kolor ciemno zielony, a ich poziom utlenienia jest bardzo niski.
Herbata ta oryginalnie pochodzi z prowincji Fujian w Chinach. Prawdopodobnie właśnie stamtąd trafiła na Taiwan, który obecnie jest jest jej głównym producentem.
Parzenie herbaty Puchong Green Oolong
Susz to delikatnie skręcone, ciemnozielone listki z niewielką ilością gałązek i pączków. Zaskoczył mnie słodkim zapachem. Najbardziej kojarzył mi się on lesnym mchem i słodkimi owocami suszonymi.
Zalecane parametry parzenia to woda w temperaturze 85 – 90 stopni, 3 gramy suszu na 120 ml wody oraz czas od 1 do 5 minut. Tym razem jednak nie stosowałam się do tych zaleceń.
Pierwszy raz Puchong green oolong zaparzyłam na świeżym powietrzu, w ostatnie dni lata. Parzenie w czajniczku 120 ml, wodą z termosu, która początkowo była w temperaturze 100 stopni. Pierwsze dwa parzenia krótsze, ostatnie zostawione samo sobie.
W ogrzanym naczyniu herbata pachniała słodko, owocami suszonymi. Tego dnia wydała mi się bardzo świeża. Napar wyszedł w kolorze bladym, żółtym, delikatnym. Z zapachu zniknęły owoce i mech, pozostała jedynie słodycz.
W smaku wyszła bardzo delikatna. Przypominała mi herbaty zielone. W ustach jedwabista i słodka. Kolejne parzenia tamtego dnia wyszły bardzo podobne. Najlepsze według mnie było to pozostawione samo sobie, bo miało więcej wyrazu.
Drugi raz przygotowałam sobie tę herbatę w domowym zaciszu, w gaiwanie. Przy drugim podejściu Puchong Green Oolong wydał mi się bardziej miodowy i dużo słodszy. O wiele więcej było też w nim słodkich owoców.
Użyłam wody o temperaturze 90 stopni. Pierwsze dwa parzenia – podobnie jak poprzednio – były krótsze, ostatnie zaś pozostawiłam samemu sobie. Najbardziej smakowało mi drugie parzenie, które pozostawiało przyjemne wrażenia w ustach. Ostatnie, choć pojawiło się w nim dużo tonów trawiastych, przeparzyło mi się.
Herbata Puchong Green oolong ciekawiła mnie od dawna. Rzeczywiście jest herbatą z pogranicza dwóch rodzajów i gdyby ktoś mi powiedział, że to herbata zielona, najprawdopodobniej bym mu uwierzyła. Warto poświęcić jej kilka parzeń. Ciekawie wyszło też porównanie tej samej herbaty przygotowanej w domu i na świeżym powietrzu.
Źródło: therighttea.com/pouchong-tea.html
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
189 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Czym jest herbata? Herbata – co to?
Herbata to znany na całym świecie napój, najczęściej napar, przygotowany z rożnych części (liści i[...]
maj
Jak należy trzymać filiżankę? Skąd moda na prostowanie małego palca?
Nieraz pewnie zastanawialiście się, jak należy trzymać filiżankę i skąd się wzięła moda na prostowanie[...]
maj
SWAG SHOW Silesia Katowice 2014
12 kwietnia Czajnikowy.pl parzył herbatę na Swag Show Silesia w Szybie Wilson (Katowice). Dla naszych[...]
kwi
Herbata w Chinach
Nie bez kozery Chiny najbardziej kojarzą nam się z herbatą. Jeśli wierzyć legendom, herbata ma[...]
maj
5 urodziny Czajnikowego na youtube! Dziękujemy!
Z okazji 5 lat naszego istnienia na youtube chcemy Wam bardzo podziękować za to, że[...]
sty
Jak poprawnie parzyć kawę w dipperze hario V60?
Dripper Hario V60 jest jednym z najprostszych urządzeń do zaparzenia kawy w domu. Jego konstrukcja[...]
mar
6 wielkich gór – gdzie uprawiana jest najlepsza czerwona herbata?
Jak wiadomo herbata Pu-Erh, czyli herbata czerwona w naszej europejskiej nomenklaturze, a czarna u Chińczyków,[...]
lut
Latte art – wzory krok po kroku: serce
Aby wykonać latte art serce, w pierwszej kolejności należy zadbać o to, aby stworzyć odpowiednią[...]
mar