Huang Xiao to żółta herbata produkowana w nieco mniej tradycyjnym stylu. Wytwarzana z młodych, rozwiniętych liści, a także mocniej pieczona niż klasyczne żółte herbaty. Jej smak to przyjemne nuty orzechowo-czekoladowe. Ta herbata czysta jest wyjątkowa, bowiem w kontakcie z białą porcelaną napar zmienia kolor na lekko różowy. To zdecydowanie najbardziej ekskluzywny susz spośród wszystkich żółtych herbat. Jeżeli poszukujesz czegoś wyjątkowego, lub szukasz prezentu dla konesera herbat – jesteś w idealnym miejscu.
Herbata ta, produkowana w Chinach, znana jest od czasów dynastii Ming i Qing, początkowo przeznaczona tylko dla elity. W wolnym tłumaczeniu jej nazwa oznacza Herbata Cesarska, co jasno wskazuje na to, dla kogo była ona wytwarzana. Zapomniana, przeszła swój renesans w latach 70-tych XX wieku. Żółte herbaty wpasowują się pomiędzy zielone a delikatnie sfermentowane czerwone. Herbata żółta Huang Xiao została doceniona na wielu konkursach dotyczących jakości herbaty, m.in. wygrana na China’s Tea Cup w 1999 roku.
Czajnikowy TV Herbata Publikacje
Prowincja Anhui: historia herbaty w Chinach
Anhui to prowincja we wschodnich Chinach znajdująca się w dorzeczu Jangcy i Żółtej Rzeki, cechująca się podzwrotnikowym, monsunowym klimatem. Znajdują się tutaj niewysokie góry. Prowincja ta jest ważnym rolniczym obszarem Chin oraz ważnym ośrodkiem słynącym z produkcji herbaty. Pierwsze uprawy w Anhui datuje się na czasy dynastii Song, czyli nie[...]
czytaj całość...Huang Xiao – wygląd i smak herbaty
Susz ciemny, od brązu po ciemnozielone odcienie; liście poskręcane. Złoty, jasny napar o bardzo przyjemnym, słodkim orzechowym aromacie, z delikatnymi nutami prażonej kukurydzy, ryżu. W smaku bardzo pełna, krągła, wyczuwalne nuty orzechów włoskich. Zalecamy kilkukrotne parzenie (dwa, trzy razy).
Żółta herbata zawiera niewiele kofeiny, dlatego można pić ją nawet w godzinach wieczornych. Działa oczyszczająco, poprawia trawienie. Picie herbaty chroni zęby przed próchnicą, dobrze wpływa także na układ krwionośny – rozszerza naczynia krwionośne, działa przeciwmiażdżycowo.
Herbata ta znakomicie smakuje sama, zalecamy picie czystej, bez dodatków.
Skład: herbata żółta (100%)
Pochodzenie: Chiny, prowincja Anhui, ogród Huoshan.
Waga: 50g
Czas parzenia herbaty
2-3 min
Temperatura parzenia herbaty
80-85°C
Ilość herbaty
2-3 g / 120ml
pierw (zweryfikowany) –
Po prostu poezja. Bardzo szlachetna. Moim zdaniem najlepiej traktować ją z czajniczka i czarek yixing ocena 10/10 rzecz jasna.
radekq (zweryfikowany) –
Herbata żółta smakuje zupełni inaczej niż czarna, zielona, biała czy czerwona. Warto spróbować. Ta jest dość wyrazista, proszę uważać by nie przeparzyć, bo wtedy staje się bardzo cierpka.
pafy123 (zweryfikowany) –
wysokiej jakości herbata, w porównaniu z wcześniej testowanym Huang Da Cha innego dostawcy zdecydowanie lepsza, warta zakupu
Jaro Wildcat (zweryfikowany) –
Jeśli ma się ochotę na włoskie orzechy w płynie to Huang xiao idealnie się do tego nadaje :) Dobrze wychodzi z czajnika (3g/120ml) przy dwukrotnym parzeniu jak i z gaiwana ( ten sposób preferuję – 5g/100 ml ) przy czterokrotnych , krótszych zalaniach . Godna polecenia :-)
Adam Ociepka (zweryfikowany) –
Wyjątkowy smak, wyjątkowa herbata. Naprawdę nie mogę się nadziwić temu smakowi i aromatowi. Za każdym razem mnie zaskakuje. Na pewno do niej wrócę.
pawelpokrzywinski (zweryfikowany) –
Hebrata ma orzechowo-kukurydziany smak. Elegancka barwa naparu. W przypadku tej herbaty można śmiało powiedzieć, że nadaje się na drugie zalanie, ponieważ nie traci swojego smaku!
Trefnis (zweryfikowany) –
Najlepsza Huang Xiao jaką piłem, rzeczywiście bardzo wyraźny aromat orzechów, tak jak to powinno wyglądać, wszystko pięknie wyczuwalne nawet przy dolnej granicy parzenia,, wspaniała herbata. Polecam każdemu!
Ori (zweryfikowany) –
Bardzo orzechowa, dobra do wielokrotnego zalewania, jednak gdy przesadzimy z długością parzenia, uzyskamy zbyt mocny napar, a aromat całkowicie zniknie.
Myślę że gaiwan byłby najlepszym rozwiązaniem dla tej herbaty