Mimo, że mate zawiera wiele przeciwutleniaczy i sama wykazuje właściwości przeciwnowotworowe i antymutagenne często kojarzona jest z występowaniem nowotworów jamy ustnej, krtani i przełyku. Dzieje się tak za sprawą badań przeprowadzonych w Ameryce Południowej, które powiązały częste picie yerba mate ze zwiększoną zachorowalnością na te typy raka.
Mimo, że już od dawna wiadomo co miało wpływ na taki a nie inny wynik badań, do dziś spotkać się można w opinii publicznej z obawą o zdrowie. Warto więc wyjaśnić tę kwestię.
Nie ma dowodów na to, że yerba mate powoduje choroby nowotworowe. Są jednak przesłanki, że może ona brać w tym udział. Wiąże się to z dwiema przyczynami.
WWA, czyli wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne
Po pierwsze mate jest przetwarzana tradycyjnymi metodami, czyli poddana obróbce termicznej za pomocą ognia i dymu, siłą rzeczy musi zawierać pewne składniki pochodzące z dymu właśnie. Mowa tu przede wszystkim o WWA, czyli wielopierścieniowych węglowodorach aromatycznych, których wykazano rakotwórcze działanie. Miejmy jednak świadomość ilości tych substancji, ponieważ dla wielu osób informacja, że WWA powodują raka, a mate je zawiera wystarczy, by skutecznie się do niej zrazić. Przepisy dopuszczają stężenie tych związków do 12 µg/kg produktu. W naparze yerba mate stwierdzono zaś około 1 µg sumując zawartość 15 najobficiej występujących WWA.
Co ciekawe, jeśli porównamy te wielkości z innymi popularnymi produktami spożywczymi, na przykład z kawą, okaże się że zawartość w niej tych substancji ociera się o dopuszczalne stężenie lub nawet je przekracza. Dzieje się tak dlatego, że o ile mate jedynie przechodzi suszenie za pomocą ciepła ognia, o tyle ziarna kawy pali się, dzięki czemu zyskują brązowy kolor i charakterystyczny aromat. Jeśli natomiast do tego zestawienia dodamy mięso z grilla, da nam to obraz jak niewielka ilość szkodliwych substancji znajduje się w yerba mate.
Działanie kancerogenne mate
Druga przyczyna dla której mate okrzyknięto rakotwórczą to fakt, że jakikolwiek gorący napój powoduje podrażnienie przełyku. Jego mikrouszkodzenia i poparzenia, które podnoszą ryzyko choroby. Co więcej, wysoka temperatura rozszerza naczynia krwionośne co zwiększa przyswajanie różnych substancji, w tym i tych rakotwórczych jak dym tytoniowy. To właśnie dym tytoniowy był przyczyną niekorzystnych wyników badań. Okazało się, że wiele wziętych w badaniu pod uwagę osób było nałogowymi palaczami, którzy w dodatku mieli zwyczaj palenia papierosów w czasie picia yerba mate. Sytuacja taka nie jest zresztą odosobniona. Wiele osób palących deklaruje, że papieros pasuje do kawy czy herbaty i chętnie go łączą z nimi. Efekt wypalenia papierosa popijanego gorącą herbatą wcale nie będzie lepszy niż jego połączenie z yerba mate.
Gdy dodamy do tego wszystkiego dowiedzione właściwości przeciwnowotworowe yerba mate możemy śmiało powiedzieć, że jest to napój bezpieczny i sam w sobie nie zagrażający naszemu zdrowiu.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
208 Produkty
Herbata aromatyzowana
78 Produkty
Herbata zielona matcha
19 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Historia herbaciarni w Chinach
Pierwsze na świecie herbaciarnie powstały w Chinach za czasów Południowej Dynastii Song, czyli w XII[...]
maj
Herbata z mikrofalówki jest zdrowsza i lepsza? Sprawdź nasz test!
Dr Quan Vang z z Uniwersytetu w Newcastle twierdzi, że herbata z mikrofalówki jest zdrowsza[...]
2 Comments
kwi
Irlandzka herbata śniadaniowa: Irish Breakfast Tea
Irish Breakfast Tea czyli irlandzka mieszanka śniadaniowa, jest nieco mniej popularną „siostrą” English Breakfast Tea.[...]
paź
Zaparzyliśmy kawę na wodzie z lodowca za 300 zł
Komercyjna produkcja wody pochodzącej z roztopionego lodowca przysparza wielu problemów natury technicznej oraz późniejszej dystrybucji.[...]
maj
Czy herbaty aromatyzowane są zdrowe?
Wybierać należy produkty, gdzie określono źródło aromatu. Mamy więc w składzie naturalny aromat truskawkowy i[...]
sie
Dlaczego herbata z Darjeeling jest coraz gorsza
Pogarszanie się jakości herbaty z Darjeeling nie umknęło uwadze entuzjastów herbaty. Czy rzeczywiście słynna herbata[...]
lip
Cukry i białko w herbacie, zawartość cukru i białka w herbacie
Mimo, że liście herbaty posiadają dużo białka (nawet 29,1% dla herbaty zielonej Gyokuro) i cukru[...]
cze
Jak wybrać dobrą matchę?
Matcha to zmielona na proszek herbata zielona, pochodząca z Japonii i tam najpopularniejsza. W zależności[...]
maj