ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Mięta – z tym słowem kojarzy nam się bardzo konkretny zapach, choć nie zdajemy sobie sprawy, że nie dla wszystkich roślin z tej rodziny jest on charakterystyczny. Nazwa całej miętowej rodziny pochodzi od imienia mitycznej greckiej nimfy Minte, która spodobała się Hadesowi. Zazdrosna Persefona zamieniła nimfę w roślinę, by jej mąż nie mógł jej posiąść. Prawdopodobnie stąd powiedzenie „poczuć do kogoś miętę”.

Herbata ziołowa Mięta Nana
Herbata ziołowa Mięta Nana

„Miętowy” zapach

To nic innego jak olejek eteryczny, który w niej występuje i zawiera mentol, czyli związek chemiczny posiadający ów specyficzny zapach. Mentol to najważniejsza substancja spośród składników mięty. Można pokusić się o stwierdzenie, że jest on odpowiedzialny za popularność mięty w ogóle, ponieważ to on posiada szereg zastosowań.

Przede wszystkim mentol posiada bardzo charakterystyczny i odświeżający zapach, który masowo używany jest do aromatyzowania różnych produktów. Trudno znaleźć branżę związaną z zapachami, w której się go nie stosuje. Aromatyzuje się na „miętowo” przede wszystkim produkty spożywcze takie jak cukierki i gumy do żucia czy wyroby cukiernicze jak ciasta, kremy, lody i czekolady. Nie każdy o tym wie, ale tradycyjna kuchnia brytyjska nie stroni od śmielszych zastosowań mięty, tworząc swój słynny sos miętowy, który może być dodawany nawet do mięs.

Powszechnie stosuje się mentol w kosmetyce, zapach miętowy jest jedną z nut wielu perfum oraz innych produktów toaletowych takich jak mydła czy kremy, oraz pasty do zębów i płyny do płukania ust. Szeroko stosuje się go także w środkach czystości. Zapach miętowy kojarzy się nam ze świeżością i czystością toteż chętnie widzimy go w środkach do sprzątania od płynów do mycia naczyń po kostki toaletowe.

Herbata zielona z miętą marokańska organiczna
Herbata zielona z miętą marokańska organiczna

Dzięki właściwościom mentolu dodaje się go także do leków mających udrożnić górne drogi oddechowe, działa znieczulająco i łagodząco. Wspomaga leczenie kataru zmniejszając podrażnienie błon śluzowych i dając uczucie świeżości i chłodu. Znajdziemy go zatem nie tylko w maściach i kroplach do inhalacji ale także w aromatyzowanych chusteczkach do nosa i sztyftach. Bywa składnikiem maści stosowanych na bóle mięśni i maści chłodzących.

Bardzo popularne są także tytonie i papierosy aromatyzowane mentolem.

 

Mięta pieprzowa

Jest to najbardziej znana odmiana mięty. Nie każdy jednak wie, że nie występuje ona dziko ponieważ jest mieszańcem stworzonym przez człowieka z połączenia mięty nadwodnej i mięty zielonej. Jest to bardzo bogata w olejek miętowy odmiana tej rośliny szeroko uprawiana. To z niej w dużej mierze pozyskuje się mentol.

Mięta ta uprawiana jest nie tylko do produkcji olejku ale także jako zioło do parzenia. Herbatka z mięty jest jednym z popularniejszych naparów ziołowych. Stosujemy ją najcześciej w przypadku niestrawności. Pijemy po ciężkich posiłkach, a jej właściwości wspomagające układ pokarmowy znane są od niepamiętnych czasów. Napar mięty wzmaga apetyt i ułatwia trawienie działając żółciopędnie i zwiększając wydzielanie soków żołądkowych. Działa także wiatropędnie i łagodzi skurcze mięśni gładkich, a więc i bóle brzucha.

Napar mięty może także wykazywać lekkie działanie odprężające i łagodzić bóle na tle nerwowym.

Mięta zielona 

Poza miętą pieprzową znamy także miętę „zwykłą” czyli miętę zieloną, z angielskiego znaną jako spearmint. Ma ona nieco inny aromat, łagodniejszy i bardziej przypominający kminek. Stosowana jest często jako przyprawa, zwłaszcza na Bałkanach. Warto o niej wspomnieć ponieważ znana jest także pod nazwą mięty egipskiej, a ta z kolei jest bazą wyjściową do osobnej odmiany skrzyżowanej i wyhodowanej w Maroko. Marokańska odmiana zwana miętą nana posiada smak, który najbardziej kojarzy się ze słynną berberyjską whiskey czyli maghrebi – herbatą po marokańsku. Jest to mocny napar zielonej herbaty, lub czasem w innych regionach zachodniej kultury muzułmańskiej czarnej z dodatkiem tejże właśnie mięty i dużej ilości cukru. Tak przygotowana herbata w tradycji ludów północnej Afryki pełni ważną rolę społeczną i jest istotnym elementem miejscowego folkloru.

Herbata zielona z miętą. Herbata z Maroka - właściwości: gunpowder
Herbata zielona z miętą. Herbata z Maroka – właściwości: gunpowder

Obecnie odmian mięty jest wiele, różniących się nieco wyglądem i aromatem, przez co i zastosowaniem. Nie ważne jak jej używamy, czy pijemy jej napar, czy używamy jej liści suszonych lub świeżych jako dodatku do herbat lub potraw, czy dla celów zdrowotnych parzymy jako zioło funkcyjne, czy wreszcie stosujemy pochodzący od niej mentol jako aromat, miejmy świadomość, że jako zioło jest ona obecna w życiu człowieka od niepamiętnych czasów stając się jednym z bardziej rozpoznawalnych ziół na świecie, a jej zapach, nie do pomylenia z innym, jest chyba najbardziej wszechstronnie stosowanym aromatem. No i pamietajmy, że miętę można także do kogoś poczuć.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata jaśminowa

Zielona herbata jaśminowa najpopularniejsza w Chinach to herbata typu Sencha. Poza aromatem jaśminu ma w[...]

Ginko Biloba. Miłorząb Japoński

Ginko Biloba to jedyne żyjące obecnie drzewo liściaste, które jest nagonasienne. Napar z miłorzębu japońskiego[...]

Anxi, okręg na prowincji Fujian

Anxi to okręg na południu prowincji Fujian, słynie z produkcji herbaty Ti Kuan Yin. Drzewa[...]

Campesino: przegląd marek yerba mate

Paragwajska marka yerba mate Campesino uchodzi za lidera rynku w tym kraju. Posiada zakład produkcyjny[...]

1 Comments

Jedzenie podczas ceremonii herbacianej Chanoyu

Japońska ceremonia herbaciana jest najlepiej znaną w popkulturze. Wiele osób nie wie nawet, że istnieją[...]

Herbata wiśniowa, Hanami oglądanie kwiatów wiśni

Hanami to japoński zwyczaj podziwiania kwiatów wiśni. Wielu chciałoby, żeby drzewo wiśni pochodziło z Japonii[...]

Jak sprawić, żeby kawa zachowała świeżość. 7 porad jak dbać o kawę

W jaki sposób zachować jak najdłużej świeżość kawy ? Jak sprawić by każda filiżanka naszej[...]

Tybetańska herbata. Maślana herbata po Tybetańsku, przepis na Butter Tea

Butter Tea to narodowy napój w Tybecie oraz wśród okolicznych ludów, składający się z wody,[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.