Okres wiosenny to czas, gdy w naszych kuchniach rolę najważniejszej przyprawy przejmuje chrzan. Jego charakterystyczny smak, pikantność i korzenny aromat, uzupełnia wiele potraw, stając się jednym z symboli świąt wielkanocnych. Japońskim odpowiednikiem chrzanu jest wasabi japońska, rozpowszechniona na świecie dzięki globalnemu zainteresowaniu kuchnią japońską, w szczególności sushi. Słynąca ze swojej pikantności roślina pełni w niej rolę przyprawy, ale również środka antybakteryjnego w przypadku potraw z surowych ryb. Ogromne zapotrzebowanie na wasabi w połączeniu ze stosunkowo małą produkcją sprawia, że sproszkowaną wasabi japońską często miesza się z chrzanem i gorczycą. Połączenie kawy i wasabi nie jest powszechnym na świecie przepisem. Ze względu na zaskakujące połączenie zawsze będzie pełniło rolę ciekawostki, przyciągającej nietypowym zestawieniem smaków.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Przepis na kawę z wasabi:
- 50g mleczka skondensowanego
- 1 łyżeczka sproszkowanego wasabi
- 1⁄2 szklanki intensywnie zaparzonej kawy
Przygotuj swoją ulubioną kawę, używając mniejszej niż zwykle ilości wody w celu zwiększenia intensywności naparu. W osobnej miseczce zmieszaj ze sobą mleczko skondensowane i wasabi, aby uzyskać jednolitą i gładką masę. Przelej masę do szklanki i delikatnie uzupełnij kawą uważając, żeby nie zaburzyć warstw. Przed wypiciem dokładnie zamieszaj całość.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
189 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Chińska herbata Zi Cha, czyli fioletowa produkowana z dziko rosnących drzew
Choć większość z nas zna przede wszystkim kenijską herbatę fioletową, funkcjonującą na rynku jako Purple[...]
lut
Jak zaparzyć yerba mate bez termometru
Yerba mate uchodzi za napój trudny do przygotowania czym zraża do siebie niektórych początkujących entuzjastów[...]
cze
Gdzie rośnie herbata? Warunki uprawy herbaty
Krzewy herbaciane dla swojego prawidłowego rozwoju wymagają konkretnych warunków klimatycznych. Okazuje się, że najwyższej jakości[...]
sie
Masala Chai, jak zrobić samemu w domu rozgrzewającą herbatę korzenną
Jak zrobić mieszankę przypraw i korzeni Masala Chai, która rozgrzeje nas w jesienne wieczory? Wystarczy[...]
paź
Miód – substytut cukru
Sezon jesienny zwraca naszą uwagę ku pewnemu zdrowemu i lubianemu dodatkowi do herbaty, którym często[...]
wrz
Herbata japońska zielona Kokeicha, parzenie. Jak jest produkowana?
Kokeicha to herbaciana ciekawostka. W krajach zachodu można często kupić tę herbatę, która w Japonii,[...]
mar
Jak przechowywać herbatę pu-erh? Czy yerba mate zawiera gluten?
W najnowszym odcinku Yerba czy herbata odpowiadamy na pytania: Jak pić yerba mate w szkole?[...]
lis
Przepis na babeczki z zieloną herbatą Matcha z mikrofalówki w 3 minuty
Suche składniki wsypać do kubka i dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem czekolady i[...]
mar